Zonguldak Kent Konseyi&[#]8217;nin çevre konulu toplantısında konuşan İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun hava kirliliğiyle mücadele hakkında görüşlerini anlatırken acı bir itirafta bulunmuş resmi kurumların kaçak ve yakımı yasaklanmış kömür kullandıklarını söylemişti.


Toplantıda kendisilerine ceza yazıldığını belirten bir vatandaşın denetimlerin herkese eşit yapılmadığı yönündeki endişelerini ifade etmesi üzerine konuşan Uzun; &[#]8220;özetle; &[#]8220;Maalesef resmi kurumla lojmanlarda İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından yakılması yasaklanan yıkanmamış ve elenmemiş kömür kullanıldığını görüyoruz. Bunların torbalanmış olması bir şeyi değiştirmiyor. Kaçak yoldan üretilen kömürlerde torbalanıp buralara gidebiliyor&[#]8221; demişti.


Kentte artan hava kirliliğine karşı denetimlerini sıklaştıran İl Çevre ve Orman Müdürlüğü&[#]8217;nün denetimler sırasında karşılaştığı manzaralar ise şaşkınlık yaratacak türden.


İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile birlikte Belediye Zabıta Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü&[#]8217;nden birer görevlinin yer aldığı denetleme ekibi, 26 Kasım ile 14 Aralık tarihleri arasında, bazı kamu kurumu binalarıyla diğer konutlarda denetleme yaptı. Binaların kazan dairelerine kadar giren ekipler, kullanılan kömürleri inceledi. Denetimlerde, 28 site ile birlikte, Bahçelievler Mahallesi&[#]8217;ndeki İl Emniyet Müdürlüğü Lojmanları, Adliye Lojmanları ve Öğretmenevi binasında, hava kirliliğinin artmasına neden olan ve İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından yakılması yasaklanan yıkanmamış ve elenmemiş kömür kullanıldığı saptandı.
Daha ucuz olduğu için kaçak kömür tercih edilen binalarla ilgili tutanak düzenlenirken, konut başına 395 lira para cezası uygulandı.Tutanak düzenlenen diğer 3 kuruma ise kurum yetkililerinin devreye girip kömürleri hemen iade edeceklerini belirmeleri üzerine para cezası kesilmediği öğrenildi.

Editör: Pusula Gazetesi