Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, beraberinde AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Fazlı Erdoğan ve Polat Türkmen ile birlikte Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Çıtlak´ı makamında ziyaret etti. Sekiz ay önce meydana gelen patlamada, 720 metre derinliğindeki kuyuya düşen iki maden işçisinin cenazeleri yeryüzüne çıkarılarak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, Köksal Toptan da, Dr. Çıtlak´tan gelişmeler hakkında bilgi aldı.
Engin Düzcük ve Dursun Kartal´dan alınan örneklerin İstanbul Adli Tıp Kurumu´na gönderildiğini söyleyen Hastane Başhekimi Mustafa Çıtlak, şöyle konuştu: "DNA testi ile madencilerin kimlikleri belirlenerek cenazeleri sahiplerine verilecek. Savcının talimatını bekliyoruz. Özellikle kemik dokusu kullanılarak analiz yapılması bekleniyor. Kemik dokusu çalışırken bu sürecin biraz daha uzayabileceği söylendi. Ama bugün yarın sonucu bekliyoruz. Adli tıp örnekleri karşılaştıracak. Ailelerin cenazelerinin tespiti
yapılacak. DNA, herkesin şifresi gibi bir şey. Bu en kolay kandan anlaşılıyor ancak cenazelerin kan dokusu bozulduğu için kemik dokudan bakılacak. Daha önce ailelerden DNA örnekleri alınmıştı. Özellikle çocuğu, anne ve babası veya kardeşinden de alınarak DNA testi yapılabiliyor."
ACIMIZ DEPREŞTİ
İki madencinin cenazelerinin bulunmasının önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan da, olayla ilgili araştırmaların sürdüğünü vurguladı. Araştırmalardan çıkacak sonuçlardan ders alınması gerektiğini anlatan Toptan, sözlerine şöyle devam etti: "Bir kez daha büyük bir üzüntü yaşıyoruz. İki kardeşimizin cenazelerinin bulunup ailelere teslim ediliyor olması önemli bir gelişmedir. Acımız bir kez daha depreşti. Allah benzeri ve beteri kazalardan herkesi hepimizi ve madende çalışan
arkadaşlarımızı kardeşlerimizi korusun. Biliyorsunuz olayla ilgili çok yönlü araştırma yapılıyor. Bu araştırmaların sonucunda çıkacak veriler bize bundan sonrası elbette yol gösterici olacaktır. Yöneticilerimiz için buradan çıkarılacak mutlaka dersler vardır. O çalışmaların sonucu da yakın bir zamanda gerçekleşir. Herkesin bilgisine sunularak daha bundan dikkatli olarak dikkatli iş şartlarında vatandaşlarımızın hemşehrilerimizin çalışması sağlanır."
18 Aralık 2010 tarihinde ihaleyi alan Çinli firmanın 19 kişilik ekibinin 18 Ocak 2010 tarihinde Engin Düzcük ve Dursun Kartal´ın cenazelerine ulaştığının hatırlatılması üzerine Toptan, şunları söyledi: "Bu teknik bir konu. Baştan beri yapımcı firma ile görüşmeler yapılıyordu. Zaman zaman aksaklıklar oldu. Şimdi onu tartışmanın bir faydası yoktur. Önemli olan bizim için iki kardeşimizin naaşlarına ulaşılmasıydı o yapıldı. Emeği geçenlere de bu arada teşekkür ediyorum."
Editör: Pusula Gazetesi