Bartın&8217;da yaşanmış hikâyelerden oluşan türküleri ve halk oyunlarını derleyerek, hayata geçirmek için kurulan Bartın Halk Oyunları ve Müzisyenler Derneği, kahvaltılı basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Dün Varol Otel&8217;de düzenlenen kahvaltılı toplantıda kuruluşunu resmen açıklayan Bartın Halk Oyunları ve Müzisyenler Derneği (BAHEM) Başkanı Ersin Güneş, Bartın&8217;ın kendine özgü türkülerini ve halk oyunlarını derleyerek gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini söyledi. Dernek Başkanı Güneş, açıklamasında derneğe bütün Bartınlıların destek vermesini istedi.


Bartın müziği kötü tanıtılıyor


Bartın Halk Oyunları ve Müzisyenler Derneği (BAHEM) Başkanı Ersin Güneş, &8220;Bartın&8217;ımız çok köklü bir kültüre sahiptir. Bartın&8217;ın kendine has bir yaşantı tarzı olup, bu yaşantı tarzı giderek yok olmaya yüz tutmuştur. Gelenek ve görenekleri bozulmuş, örf ve adetleri unutulmuştur. Bartın&8217;a ait halk oyunları zamanla çevre illerden alıntı yapılarak bozulmaya başlamış ve özü kaybolmuştur. Yöremizde özel gün ve eğlencelerde oynanan erkek oyunlarında bir birliktelik ve düzen de yoktur. Türkülerimizin özü değiştirilmiş, Bartın yöresine has olmayan özelliklerle söylenmeye başlanmışlardır. Bartın&8217;da müzik yapan kişilerde bu işi sırf maddi amaç gözeterek, bilinçsizce, gelişigüzel ve Bartın&8217;ımızın müziğinin ülke çapında ve uluslararası alanda kötü tanıtımına neden olacak şekilde yapmaktadırlar&8221; dedi.


Saygın kişiler tarafından kuruldu


Ersin Güneş, &8220;Bartın Halk Oyunları ve Müzisyenler Derneği (BAHEM) Halk Müziği ve halk oyunlarına gönül vermiş ve bu alanda yılarca emek verip çalışmalar yapmış, araştırmacı ve derlemeci olan saygın kişiler tarafından kurulmuştur. Bunlar, Türk Halk Müziği alanında derlemeler yapan, MEB Türk Halk Müziği Jüri Üyesi ve aynı zamanda öğretmen ve gazeteci yazar Mehmet Coşan, yıllardır Bartın&8217;da müzik icra eden ve Bartın müziğine birçok katkılar sağlayan Ersin Güneş, Bartın&8217;da birçok başarılı organizasyonlara imza atan Organizatör Ziver Öztürk, Halk Oyunları alanında deneyim, tecrübe ve usta öğreticiliği olan Ahmet Akerdoğan, Murat Deniz, Orhan Doğan ve başarılı kabiliyetli genç müzisyen olan İlker Güneş&8217;ten oluşmaktadır&8221; şeklinde konuştu.


İhtiyacı hissediliyordu


Güneş, &8220;Bartın&8217;da kültürel alanda yıllardır yokluğu hissedilen derneğimizin amacı, Bartın&8217;ımıza ait yaşanmış hikâyelerden oluşan türkülerimizi ve halk oyunlarımızı derlemek ve gelecek kuşaklara doğru olarak aktarılmaktadır. Bartın&8217;da yapılmakta olan müzik faaliyetlerini belli bir standarda getirebilmek amacıyla dernek bünyesinde kurslar düzenlemek, yöre müziği ve türkülerini özüne uygun icra etmek ve gelecek kuşaklara doğru aktarabilmektir. Zaman içinde değişen müziğimizi ve yöre oyunlarımızı tekrar araştırıp Bartın kültürü ve özüne uygun olarak yeniden yapılandırmaktadır. Bartın&8217;da şu an mevcut kız oyunları olup bu oyun çevre illerden alıntı yapılarak özünü kaybetmiştir. Yöremizde sadece kız oyunları değil, erkek oyunları da olup bunların ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatılmıştır. Derneğimiz bünyesinde şu an Bartın Kız Oyunları yetişkinler grubu çalışmaları başlatılmıştır. Ayrıca Anadolu&8217;muzun çeşitli yörelerine ait Artvin, Karadeniz, Bingöl ve Antep Yöreleri Oyunları da çalışılmaktadır. Bu çerçevede Bartın&8217;da Halk Oyunlarına ve Müziğe gönül vermiş kişi ve kuruluşları derneğimize katılmaya davet eder, daha güzel bir Bartın için el ele çalışmaktan mutluluk duyacağımızı belirtiriz&8221; ifadesini kullandı.


Erkek oyunu çıkarmak istiyoruz

Ardından açıklamalarda bulunan derneğin kurucu üyelerinden halkoyunları öğretmeni Ahmet Akerdoğan, &8220;Herkesin bildiği gibi Bartın kız oyunları var. Ancak küçüklerin oynadığı bu oyun bugüne kadar hiç büyükler tarafından oynanmadı. Biz Bartın yöresi halk oyunlarını büyük yaş insanlarımıza da oynatarak, uluslar arası yarışmalara katılmayı düşünüyoruz. Ayrıca Bartın&8217;da halk oyunları açısından erkek oyunu da çıkartmak istiyoruz. Bunun için de en ücra köylerimize kadar giderek, yaşlı insanlarla konuşarak, erkek oyunu konusunda araştırmalar yapacağız. Bu konuda bütün Bartınlılardandestek bekliyoruz&8221; ifadesini kullandı.
Editör: Pusula Gazetesi