Türkiye&[#]8217;de istihdamı arttırmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR), Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanlığı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi iş birliğinde hazırlanan &[#]8220;Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi&[#]8221; (UMEM) 23 Haziran 2010 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye genelinde proje kapsamındaki 111 okula 87. 899.433 TL para ayrıldı. UMEM projesi kapsamındaki Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi atölyelerinde ihtiyaç duyulan makineleri almak için 868.000 TL harcadı. UMEM projesi kapsamında Zonguldak&[#]8217;ta Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığında İş-kur ve Milli Eğitim Müdürlüğü&[#]8217;nce kurs yönetimleri oluşturuldu. Kurs yönetimi iş yerlerinde hangi meslek elemanına ihtiyaç duyulduğunu belirlemek için bir çalışma yaptı. Belirlenen mesleklerde işsizliği önlemek ve istihdam arttırmak için mesleği olmayan ve iş arayan kişilerin başvuruları İş-kur tarafından alınacak.
Uzmanlaşmış meslek edindirme merkezi olarak belirlenen Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi&[#]8217;nde kursa alınacak. Kursiyerlere kurs süresince günlük 15.00 TL ücret ödenecek, eğitim gördükleri sürece ihtiyaçları İş-Kur tarafından karşılanacak ve SGK primleri yatırılacak.
Kursun teorik kısmı okulda pratik kısmı ise Sanayi ve Ticaret Odası&[#]8217;nca belirlenen iş yerlerinde yaptırılacak. Kurs bitiminde yapılacak sınav sonucunda başarılı olan kursiyerler Sanayi ve Ticaret Odası tarafından iş yerlerinde istihdam edilecek. UMEM kapsamında mesleki eğitim alan ve istihdam edilen kursiyerler için, istihdam eden işletmeye çeşitli vergi ve SGK indirimleri uygulanacak. UMEM kursları için ocak ayında başvurular İş-Kur Müdürlüğü&[#]8217;ne yapılacak, daha sonrasında ise seçilen kursiyerlerin eğitimine Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde mesleki eğitimlerine başlayacak.

TANITIMINI BAŞBAKAN YAPTI
Türkiye genelini kapsayan projenin tanıtımını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan&[#]8217;ın yaptığını hatırlatan İş-Kur Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit, Zonguldak Endüstri Meslek Lisesi&[#]8217;ne proje kapsamında 868 bin TL&[#]8217;lik makine desteği sağlandığını belirtti. Kursa gelen vatandaşlara günlük 15 TL vereceklerini aktaran Yiğit, şöyle dedi:
&[#]8220;Bu proje Başbakanımızın tanıtımını yaptığı uzmanlaşmış meslek edindirme projesi kapsamındaki ilimizdeki faaliyettir. Türkiye&[#]8217;de 111 okul belirlendi. Bu okullardan ikisi de Zonguldak&[#]8217;taki okullardır. Bunlardan bir tanesi Zonguldak Endüstri Meslek Lisesi diğeri ise Ereğli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi&[#]8217;dir. Kurum olarak her iki kuruma da 868&[#]8217;er bin liralık makine desteğinde bulunuldu. Okulumuzun atölyelerine makineler kuruldu. Kursiyerlerimiz burada eğitim gördükten sonra, belirlenen mesleklerde çalışacaklardır. Bu meslekler 18 adettir. Burada eğitim görecekler. TOBB&[#]8217;un Zonguldak&[#]8217;taki temsilcisi olan Ticaret ve Sanayi Odası bu vatandaşların stajlarını ve işe yerleştirmeleri koordinasyonunu sağlayacak. Kursa gelen vatandaşlara günde 15 TL cep harçlığı verilecek. Ayrıca iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı da sigorta yapacağız. Öğretmenlerimiz özel bir eğitimden geçirildi. Biz bu projeyi 3 yıl için düşünüyoruz. Bu süre içerisinde bine yakın vatandaşı eğitimden geçirerek istihdam etmeyi planlıyoruz. Bu süreç 5 yıla da çıkabilir. Bu proje, genelde karşımıza çıkan handikabı kıracak bir projedir. Sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda meslek kursları verilecek.&[#]8221;

&[#]8220;GÜZEL BİR İMKAN&[#]8221;
Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Burhan Koyu, gelişen teknolojiye uygun makinelerin okullarına kazandırıldığını söyledi. Kursiyerlerin ve öğrencilerin, yeni makinelerde eğitim göreceğini aktaran Koyu, &[#]8220;UMEM Projesi Türkiye genelinde 111 meslek lisesi okulunda gerçekleşiyor. Bu okulların içerisinde Zonguldak ve Kdz. Ereğli Endüstri Meslek Lisesi&[#]8217;nin olması bizleri mutlu ediyor. Zonguldak açısından büyük bir kazanç sağlamıştır. Eğitim gören öğrencilerimiz gelişen teknolojiyi yakından takip edememekteydiler. Böyle bir sorunumuz söz konusuydu. UMEM Projesi kapsamında okulumuza gönderilen proje ile gelişen teknolojiye uygun makineler okulumuza kazandırıldı. Öğrencilerimize ve kursiyerlere en iyi şekilde hizmeti verecek şekilde planlar yapıldı. Bu noktada bizim kazancımız makinelerin yenilenmesi ve Zonguldak&[#]8217;ta elemanların meslek eğitimleri alabilmeleri için çok güzel bir imkan sağlandı&[#]8221; diye konuştu.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Proje Uzmanı Özgür Opsar da kursiyerlerin istihdama kazandırılması için kendilerinin de projede yer olduğunu aktardı. Opsar, &[#]8220;Ülkemizin en büyük sıkıntılarından olan iş sağlığı ve iş güvenliği, istihdamın arttırılması gibi konularda odamızın ciddi çalışmaları var. Bu konuda ülke çapında geliştirilen projede Zonguldak&[#]8217;taki koordinasyonu sağlamaya çalışıyoruz. İş-Kur ve okul müdürlüğümüz ile birlikte eğitimlerini tamamlamış kursiyerlerin gerek staj imkanlarını gerekse istihdama kazandırılmaları için üyelerimiz bünyesinde bir çalışma yapacağız. Bu çalışma sonrasında talep eden işletmelerimizle kursiyerlerin staj imkanlarının sağlanması ve daha sonra istihdama kazandırılması yönünde, sonrasında da ülke ekonomisine, üretimine ticaretine kazandırılması için çalışmalarımız devam edecek&[#]8221; şeklinde konuştu.
Zonguldak Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojisi Bölümü Öğretmeni Süleyman Gezer de okullarına kazandırılan makineler hakkında bilgi verdi. Makinelerin seri üretim de yapıldığını söyleyen Gezer, &[#]8220;UMEM Projesi kapsamında biz de cihaz aldık. Makinelerin ikisini de dün itibariyle devreye aldık. UMEM kapsamında başlayacak olan kurslar için cihazlar hazır şekilde bekliyor. Bilgisayar laboratuarlarımız da var. Tezgahlarımız da hazır, herhangi bir eksiğimiz yok. Torna tezgahı çeşitli makine parçalarının, özellikle silindirik özellikteki makine parçalarının seri olarak bilgisayar kontrollü imalatını yapıyoruz. Daha sonra istenilen sayı kadar özdeş parçaların aynı özellikteki parçaların imalatı yapılıyor&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi