CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Kozcağız&8217;ın nüfusunun arttığını, köyleriyle birlikte büyüyüp geliştiğini, buna rağmen köy kanununa tabi bir yerleşim merkezi olduğunu, beldenin ilçe olmayı çoktan hak ettiğini, mevcut idari yapı ile vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanamadığını söyledi. Kozcağız&8217;ın ilçe yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı&8217;na (TBMM) kanun teklifi veren Milletvekili Yalçınkaya, Mülki İdarenin Kozcağız Belediyesi sınırları içerisinde kurumlarını oluşturmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Yalçınkaya yasa teklifinde Kozcağız beldesine bağlı köylerin isimlerini de belirtti.



Belde hakkında bilgiler verdi



Milletvekili Yalçınkaya, kanun teklifinde beldenin coğrafyası, nüfusu, ekonomisi, idari yapısı, sanayisi, eğitim alanındaki durumu ve işyeri ile konut potansiyeli gibi konularda bilgiler verdi. Milletvekili Yalçınkaya &8220;Kozcağız Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan Bartın İline bağlı bucak merkezidir. Batıda Çaycuma ilçesi (Zonguldak), Güneyde Zonguldak İli, Kuzeyde Bartın İli, Doğu da ise Ulus İlçesine Kumluca beldesi ile sınır komşusudur. Kozcağız Beldesi 232 kilometrekare yüzölçümüne sahip olup, 4 mahalle ve 40 köy&8217;ü içerisine almaktadır&8221; dedi.



Nüfus artışına dikkat çekti



Milletvekili Yalçınkaya, kanun teklifinde, &8220;Türkiye İstatistik Kurumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Veri Tabanına göre (29.12.2010) Kozcağız&8217;ın merkez nüfusu 4 bin 884&8217;dür. Merkez İlçeye bağlı Şarköy Kavlaklık mahallesinin de belediye sınırları içerisine eklenmesiyle birlikte nüfusu 6 bini geçmiştir. Kozcağız&8217;ın merkez ilçeye bağlı çevresindeki köylerle birlikte nüfusu da 25 bin 16&8217;dır. Kozcağız beldesi Bartın Merkez ilçeye bağlıdır. İlçe olması halinde kendi nüfusuyla birlikte bağlanması gerekli görülen köylerle toplam nüfusu 29 bin 900 olacaktır&8221; ifadesini kullandı.



İlçe statüsüne alınması gerekiyor



Beldenin ekonomisinin tarıma ve hayvancılığa dayandığını belirten Yalçınkaya, Kozcağız için gerekçesini de şöyle açıkladı: Kozcağız Beldemizin nüfusunun 6 bini geçmesine rağmen maalesef köy kanununa tabi bir yerleşim birimidir. Ülkemizin yerleşim yerlerinde yıllar itibari ile oluşan gelişmeler, bazı bölgelerimize kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde götürülmesi gereğini ortaya çıkarmaktadır. Kozcağız Beldemizin, ekonomik, sosyal, kültürel ve tarihi yapısıyla köy statüsünden kurtularak ivedi olarak ilçe statüsüne alınması artık kaçınılmaz olmuştur.



40 köye hizmet veriliyor



Beldemizde merkez nüfusun yanında, 40 köye hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Verilen hizmetler arasında; her türlü ticaret, pazarcılık, insan ve hayvan sağlığı hizmetleri, ilköğretim ve lise eğitimi, bankacılık ve finans hizmetleri, tarımsal kredilendirme, yeme-içme, konaklama, dinlenme, eğlence, şehirlerarası yolcu taşımacılığı, nakliyecilik, sportif etkinlikler, asayiş ve güvenlik, sanayi işletmeleri, kültür sanat etkinlikleri, posta ve telekomünikasyon hizmetleri, özel eğitim hizmetleri vs. en önemlileridir.



Okul, işyeri, konut durumu



Belde de Bilişim teknolojileri, muhasebe, çocuk gelişimi ve genel lise bölümleri ile eğitim veren 540 öğrenci kapasiteli çok programlı lise ve buna bağlı olarak 300 öğrenci kapasiteli kapalı Spor Salonu, Voleybol, Basketbol ve tenis kortlarını içeren bir açık spor salonu, 1000 öğrenci kapasiteli Ahmetler İlköğretim Okulu ve 30 öğrenci kapasiteli Anaokulu, 750 öğrenci kapasiteli Kozcağız İlköğretim Okulu ve 30 öğrenci kapasiteli Anasınıfı, 75 öğrenci kapasiteli 3-6 yaş arası çocuklara eğitim veren Anaokulu, 1 adet özel dershane, 2 adet sağlık merkezi, 2 adet akaryakıt istasyonu, tam teşekküllü kereste fabrikası, 4 adet saya atölyesi, 1 adet yağ fabrikası, 1 adet tekstil atölyesi, değişik iş kollarında 25 adet atölye, yaklaşık 300 adet ticarethane, 2 adet banka, mahallelerinde 2867 konut vardır.



İhtiyaçları karşılamak güçleşiyor



Resmi kurum olarak; Karakol Komutanlığı, Türk Telekom İşletme Şefliği, PTT Merkez Müdürlüğü, Orman İşletme Şefliği, 2 adet Sağlık Ocağı, Tarım Kredi Kooperatifi ve Başkent Bedaş Elektrik Şefliği bulunmaktadır. Kozcağız beldemizin nüfusu göz önüne alındığında verilmekte olan hizmetler yönüyle, Mülki İdarenin Kozcağız Belediyesi sınırları içerisinde kurumlarını oluşturmasının artık kaçınılmaz olduğu ortaya çıkmaktadır. İlçe olmayı çoktan hak etmiş olan beldemizin mevcut idari yapısı ile vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Belirtilen nedenlerle Bartın İlimizde Kozcağız adında bir ilçe kurulması amacıyla yasa teklifi verilmesi uygun görülmüştür.



Yasa teklifi şöyle



Bartın iline bağlı olarak Kozcağız adıyla yeni bir ilçe kurulmasına ilişkin yasa teklifi:


Madde 1- Ekli listede isimleri verilen köyleri kapsamak ve merkezi Kozcağız olmak üzere Bartın İlimizde Kozcağız adıyla bir ilçe kurulmuştur.


Madde 2- Bu yasayla kurulan Kozcağız ilçesinde, merkezi idare tarafından oluşturulacak teşkilata ait kadroları ihdas etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.


Madde 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer


Madde 4- Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.

Editör: Pusula Gazetesi