Zonguldak Belediye Meclisi Aralık ayı ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Zonguldak&[#]8217;ın en önemli konusu olan 69 Ambarları ve terminal alanının iyileştirilmesi görüşüldü.


Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, 69 ambarları için hazırlanan proje ve terminal alanının iyileştirilmesiyle ilgili belediye meclis üyelerine bilgiler verdi.


Gündemin üçüncü maddesinde yer alan 69 ambarları mevkiinde Zonguldak Valiliğince talep edilen eğitim, sağlık, spor ve belediye hizmet alanı ünitelerini içeren kentsel merkez nitelikli bir alan oluşturulması konulu imar planı tadilatı belediye meclis üyeleri tarafından görüşüldü.


Belediye Başkanı İsmail Eşref, 69 ambarlarının bugünkü halinin çok kötü olduğunu ifade ederek biran önce yenilenmesi gerektiğini söyledi.


&[#]8216;69 ambarlarını hep birlikte tartışalım&[#]8217;


69 ambarlarıyla ilgili tüm toplantılara bundan sonra ilgili herkesin davet edileceğini ifade eden Başkan Eşref, &[#]8220;69 Ambarları Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait bir alan. Bu alanın bugünkü hali çok kötü ve biran evvel oranın yenilenmesi lazım. Bu alan geçmişte konut dışı kentsel değerlendirme olarak değerlendirilmişti. Şu anda da öyle görülüyor. Bugün itibariyle orada bulunan tesislerin sayısı 40&[#]8217;dır. 15 tanesi boş. 25 tane çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ve 500 kişiyi istihdam eden bir alan.


Oradaki esnaf kendi alanında bir kooperatif kursun ve o alanın içerisinde iş yerlerini oluştursun. Kısacası o alan yıkılsın ve onlara yeniden bir imar yapılsın. Yeşil alanı da unutmadık. Tesislerin arasında küçük de olsa rekreasyon alanları olsun dedik. Artık üzerinde çalışılmış bir 69 ambarları var. Kısa sürede bitirilebilecek bir çalışmayla bitirilecek projemiz var. Bu plan hakkındaki görüşlerimizi ilerleyen zamanlarda hep beraber değerlendiririz diye düşünüyorum&[#]8221; dedi.


Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Abdullah Karagüzel, toplantılara çağırılmamalarına tepki göstererek, &[#]8220;İmar komisyonu toplantısının ilgililere açık olmasını istiyoruz. 69 ambarlarının orada çalışma yaparken siz demiryolunu orada bırakmayı düşünüyorsunuz. Ama biz diyoruz ki demiryolunu arka tarafa taşısanız daha iyi olacağını düşünüyorum. Toplantılara bizleri, ilgili arkadaşları çağırın ve bizlerde fikirlerimizi sunalım&[#]8221; şeklinde konuştu.


Başkan Eşref ise, Abdullah Karagüzel&[#]8217;in bu görüşüne katıldığını belirterek, &[#]8220;Biz herkesi davet ediyoruz. İlgili odalar, TSO Başkanı, Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı, resmi kurumların temsilcileri, herkes toplantıya davet edilsin. Katılımlı olmasına katılıyorum ve her şeyi birlikte tartışalım&[#]8221; dedi.


69 ambarları İmar komisyona oybirliğiyle havale edildi.


&[#]8216;Şehir dışından gelenlere mahcubuz&[#]8217;


Gündemin beşinci maddesi olan, fen işleri müdürlüğünün Zonguldak Belediye Otobüs Terminali tadilat yapım işi ile ilgili İller Bankasından 2.317.240.97 TL&[#]8217;lik kredi çekilmesi ve bu işle ilgili olarak her türlü işlemin yapılabilmesi için Belediye Başkanı İsmail Eşref&[#]8217;e yetki verilmesi hakkındaki yazı görüşüldü.


Eski terminalde yapılacak olan tadilatlar, masraflar ve gerekçelerini anlatan Belediye Başkanı İsmail Eşref, &[#]8220;Terminal binamız kıyı çizginin deniz tarafında. O nedenle yıkıp yenisini yapamıyoruz. Mevcut bina 1980&[#]8217;li yıllarda yani kıyı çizgisinden önce yapıldığı için tadilat projesi yapabiliyoruz. Bina dış cephesiyle, çatısının sökülmesiyle, döşeme ve tüm duvar kaplamalarıyla, yeni yazıhaneler oluşturarak yenilenecek. Terminalin dışında tuvalet yıkıldı ve kazan dairesi de içeriye alınacak. Arka tarafı da genişleterek, Türkiye Taşkömürü Kurumuna ait arsayı da kullanarak geniş bir sahaya yayılacak. Yine dışarıdaki taksi yazıhanemizi de güzelleştirip büyük, şık, ihtiyaca cevap veren bir proje hazırladık. Bu projenin ihale bedeli 2 milyon 300 lira iken sonuçlanan bedel 1 milyon 963 bin lira olarak kesinleşti. İhale bitti, sözleşme yapıldı. İnşaat 5 ay içerisinde bitecek. Yeni terminal içinde İller Bankası&[#]8217;ndan kredi kullanacağız ve bu bizim için büyük şanstır.


Demir ambarlarının oradaki terminal bugün başlasanız 4-5 yılda ancak biter. Bu projenin neredeyse 10 katı büyüklükte bir proje. Bugünkü şartlarda da Zonguldak belediyesinin bu işe gücü yetmez. Kredi alsa da yetmez. Mevcut terminalde gerçekten çok kötü durumda. Şehir dışından gelenlere karşı mahcubuz. O nedenle bu çalışmayı yapmamız gerekiyor.


Varmak istediğimiz şu; yeni terminal yapılana kadar biz burayı yaparsak, terminalimiz 5 ay içerisinde hizmete girerse, yenisi yapıldığında da buranın içerisindeki yazıhaneler sökülüp bir kültür merkezi haline gelmelidir. Çok şey yapılabilir. Sonuç olarak heba edilmemiş olacak&[#]8221; dedi.


Terminal tadilatı Plan Bütçe Komisyonuna oybirliğiyle karar verildi.

Editör: Pusula Gazetesi