Zonguldak Belediye Meclisi&[#]8217;nin dünkü toplantısında 2011 Mali yılı performans programı hakkındaki plan ve bütçe raporu ile, 2011 yılı Mali Bütçe yılı gelir tarifeleri, 2012 ve 2013 yılları tahmini bütçe tasarısı hakkında ki plan bütçe raporları görüşüldü.


Ak Parti grubunun muhalefet şerhine karşın mecliste performans ve bütçe konusunda bir tartışma yaşanmadı.


Önemli gündem maddelerinin tartışıldığı meclis toplantısı saat14:00&[#]8217;te başladı. CHP&[#]8217;li Belediye Meclis Üyeleri&[#]8217;nin tamamının, Ak Parti Grubu&[#]8217;nun ise eksik katılımla hazır bulunduğu meclis en sakin günlerinden birini yaşadı.


Önceki gündemlerden kalan İmar Komisyonu raporlarının okunmasının ardından gündemin diğer iki önemli maddesine geçildi.



Performans hedeflerinde neler var


Performans değerlendirmesinin yapıldığı 2011 Mali yılı performans programı hakkındaki plan ve bütçe raporu okunarak Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin 2010 yılı içinde sergilediği performans ile 2011 yılı performans programı anlatıldı.


Raporda; Strateji Geliştirme Müdürlüğü&[#]8217;nün 2011 Mali Yılı performans programının komisyonca incelendiği belirtilerek, yapılacak araç alımları, beton ve afsal yollar, su kanalları, lavuar sahasının düzenlenmesi, yeşil alanların oluşturulması, mevcut kanalizasyon şebekesinin deforme olmuş kısımlarının yenilenmesinin yapılacağı anlatıldı.


Raporda; &[#]8220;Gıda tahlil laboratuarının hayata geçirilmesi sağlanacaktır. İtfaiye hizmet ve eğitim binasının fiziki koşullarının iyileştirme çalışmasının yapılması sağlanacaktır. Gönüllü uygulaması gündeme alınacaktır&[#]8221; gibi detaylar yer aldı.



Mezbaha kiralanacak


Performans raporlarında mezbaha da gündemde geldi. Raporda mezbaha hizmetlerinin kiralama yoluyla sağlanması önerilerek; &[#]8220;Veteriner İşleri Müdürlüğü&[#]8217;nün sunduğu 2010 yılı performans bilgileri ışığında mezbaha ünitesinin bu haliyle rantabl olmadığı anlaşıldığından 2011 yılında mezbaha hizmetlerinin kiralama yoluyla temin edilmesinin Belediye Başkanlığı Makamına teklif olarak sunulması&[#]8221; ibaresi yer aldı.



Ak parti şerh koydu. Su fiyatlarının düşürülmesini istedi


Ak Parti grubu 2011 yılı Performans Programı&[#]8217;na şerh düştü. Ak Parti grubunun hazırladığı rapor okunarak 2010 yılında yapılması gerekenleri yapılmadı, Belediyenin göstermesi gerektiği performansın yeterli olmadığı belirtildi. Şerh raporunda; &[#]8220;Belediyemizin yıllardır önünde sorun olarak duran su problemi Ak Parti Hükümeti&[#]8217;nin yaptığı proje ile tarihe gömülmüştür. Belediyemize 5 kuruş yük getirmeyen bu çalışmanın sonucunda bize düşen su fiyatlarını makul seviyelere indirmektir. Böylece halkımıza hizmet etmektir.


Bu hedefler stratejik planın 80. nci sayfasında; &[#]8216;2011 yılı sonuna kadar kentsel içme suyu kalitesinin artırılması ve sürdürülebilirliğine yönelik içme suyu altyapı ve üstyapı sistemleri günün teknolojisine uygun olarak yapılandırılacaktır&[#]8217; denilmektedir. Ancak hem performans planda, hem de bütçede bu konuya dönük hedeflerin ve ödeneklerin olmadığı açıktır. Konu süslü sözlerle bakım onarım gibi kalemlerin ödenekleri ile geçiştirilmiştir. Oysa % 60 su kaybı olan bir belediyenin yapması gerekenler bunlar değil köklü değişikliklerdir.Geçmiş dönemlerde şehri nasıl susuz bıraktığınızın da göstergesidir&[#]8221; denildi.


Başkan Eşref geçtiğimiz Haziran ayından itibaren çalışmaları hızlandırdıklarını, ilk bir yılda geçinebilir bir belediye için çalıştıklarını ve bunu sağladıktan sonra hizmetlere hır verdiklerini söyledi. Bazı hizmetleri çok istemelerine rağmen gerçekleştiremediklerini belirten Eşref bütçe doğrultusunda yapmaya çaba göstereceklerini söyledi.


Rapor oy çokluğu ile kabul edildi.



Suya ve katık bedeline zam yok, indirim de yok


2011 yılı Mali Bütçe yılı gelir tarifeleri ile 2012 ve 2013 yılları tahmini bütçe tasarısı hakkında ki plan bütçe raporları hakkında yapılan görüşmelerde de bir tartışma yaşanmadı. Başkan Eşref bütçe raporu okunmadan önce yaptığı konuşmada Ak Parti&[#]8217;nin su fiyatlarının indirilmesi yönündeki talebine karşılık, su ve katı atık bedellerine 2011 yılında zam yapılmayacağını söyledi. Öte yandan Belediye&[#]8217;nin ticaret erbabına yaptığı hizmetler karşılığında yapılan ödemelere yüzde 8-12 arasında bir artışın olacağını ifade etti. Terminal, kiralama ve benzeri hizmetleri örnek gösterdi.


Eşref, bütçeye kanalizasyon projesinden doğan gider yükünün de eklenmesiyle bütçenin 95 milyon lira civarında olması gerektiğini belirterek bütçenin 57 milyonda kaldığını ifade etti.

Editör: Pusula Gazetesi