Zonguldak Valisi Erdal Ata Zonguldak Limanı&[#]8217;nın kapatılmasıyla ilgili Pusula&[#]8217;ya konuştu. Türkiye Taşkömürü Kurumunun hazineden yeterli desteği göremediği için eksiklik ve noksanlıkların meydana geldiğini belirten Vali Erdal Ata, kısa sürede bu sorunun çözüleceğine inandığını söyledi.


Vali Erdal Ata, liman kapalı olduğu süre içerisinde limanda bulunan işletmecilerin zararına yönelik sorduğumuz soruya ise; &[#]8220;Şu anda gemiler geliyorlar. TTK ceza ödeyerek limanı açık tutmaya çalışıyoruz. Çok önemli bir ceza miktarı değil. Gemi başına 200&[#]8211;300 lira gibi bir ceza ödeniyor&[#]8221; dedi.


Zonguldak Limanının birçok esnaf, işadamı, sanayici, Kardemir gibi kuruluşların kullandığını ve biran önce eski durumuna dönmesi gerektiğini ifade eden Vali Erdal Ata konuşmasına şöyle devam etti:


&[#]8220;Limanda bir takım sorunlar var. Ulaştırma Bakanlığının ilgili biriminin yaptığı denetimlerde bir takım eksiklik ve noksanlıklar görülüyor. O eksiklik ve noksanlıkların tamamlanması için TTK Genel Müdürlüğüne süre veriliyor. Ama bu süre içerisinde eksiklikler giderilemediği için işletme izni verilmiyor. Tabi TTK&[#]8217;nın belki kendi açısından haklı olduğu şeyler olabilir. Yatırım açısından istenen bazı hususlar var. Onlarda herhalde Devlet Planlama Teşkilatından geçiremediler. Zannediyorum hazineden gerekli desteği alamadıkları için yapılamadı. Ama bunu ilgili kurumlarla görüşerek kısa sürede çözeceklerini zannediyorum.


Limandan her yıl binlerce ton sebze, meyve ihracatı yapılıyor. Binlerce ton kömür geliyor. Demir cevheri geliyor. Burayı ilimizdeki birçok esnaf, işadamı, sanayici, Kardemir gibi başka kuruluşlarda kullanıyor. Yani liman sanayinin olmazsa olmazlarından. O nedenle biran önce eksik ve noksanlarının tamamlanıp bu tür problemleri yaşamadan işletmeye devam etmesi gerekir.


Şu anda gemiler geliyorlar. TTK ceza ödeyerek limanı açık tutmaya çalışıyoruz. Çok önemli bir ceza miktarı değil. Gemi başına 200&[#]8211;300 lira gibi bir ceza ödeniyor.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi