AK Parti Zonguldak Genişletilmiş İl Divan Toplantısı Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer Toplantı Salonu´nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, milletvekilleri Fazlı Erdoğan ve Polat Türkmen, İl Başkanı Hamdi Uçar, Merkez İlçe Başkanı Aytekin Kazancı, kadın kolları, gençlik kolları, ilçe başkanları ve partililer katıldı. Toplantı, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Toplantının açılış konuşmasını İl Başkanı Hamdi Uçar yaptı. Uçar, &[#]8220;Küresel krizin vermiş olduğu etkiler nedeniyle dünya ülkeleri ekonomik krizler yüzünden kasıp kavrulmakta. 2010 yılında bazı ülkeler, ekonomik kriz yaşamakta ve işsizlik ile boğuşmaktalar. Ülkemizin işsizlikle ilgili krizden önce 9.9 olan sayıya aldığımız tedbirlerle aynı seviyeye gelmek üzereyiz. Özellikle Bulgaristan, Sulovakya, Yunanistan gibi Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin çok önemli sıkıntılar yaşadığını aldıkları tedbirlerle bunların ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz. Bu ülkelerde işsizliğin yüzde 14 ile 19 arasında olduğu görünmektedir. Bunlar çok ciddi rakamlardır. Bizim ülkemizde işsizlik yüzde 12´ye çıktığı zaman muhalefet ya da karşıt guruplar bu süreçte hükümetimizin başarısızlığından bahsetmekteydiler. Avrupa Birliği üyesi ülkelerinde işsizliğin ayyukaya çıktığını bildikleri halde bunun üzerinden politika üretmeye baladılar. AB üyesi ülkelerde temmuz ayı içerisinde işsizlik oranlarında 0.5 artmalar olmuş. Hükümetimizin işsizlik konusunda ne kadar başarılı bir yönetim sergilediğini bu verilerek bakarsanız görürsünüz. İktidara geldiğimizde Merkez Bankası´nın rezervleri bildiğiniz gibi 27 milyar dolardı. Bugünlerde Merkez Bankası rezervi 77-78 milyar dolar üzerinde olduğu görülmektedir. Fransa, İspanya, İrlanda gibi ülkelerde emekli yaşının artması, işçi ücretlerinin geriye çekilmesi, memur maaşlarının sabitlenmesi gibi bir takım tedbirler almaktalar. Bu ülkeler gelişmekte olan ülkelere örnek teşkil edecek ülkeler olmasına rağmen bu sıkıntıları yaşadığını görmekteyiz. 8 yıl önce görev geldiğimizde, gizli görevlerle, gizli gündemlerle itham edildik. Her gün bu ön yargıları kırdık, tereddütleri giderdik, propagandaları boşa çıkardık. Gayemizin, Türkiye´yi yüceltmek, Türkiye´nin saygınlığını artırmak olduğunu her icraatımızda ortaya koyduk&[#]8221; dedi.
REFERANDUM DEĞERLENDİRMESİ
Uçar, yüzde 42´nin neden &[#]8220;Hayır&[#]8221; oyu verdiğini öğrenmek için araştırma başlatıldığını hatırlatarak, &[#]8220;Biz referandum akşamı milletimize söz verdik. Referandumda yüzde 42´nin neden ´hayır´ oyu verdiğini anlamak için çalışma başlattık. Büyük ve çok kapsamlı bir araştırma yaptık. ´Hayır´ diyenlerin gerekçeleri kadar ´evet´ diyenlerin de gerekçilerini anlamak için milletimizin ortaya koyduğu iradeyi tüm boyutlarıyla analiz etmeye büyük önem verdik. Halk oylamasının ardından 45 ilde 69 bin 300 kişiyle birebir yapılan seçmen davranışlarını oylama sonrası yapılan incelemede Türkiye´de ve dünyada yapılmış en kapsamlı, sen büyük araştırma olduğunu bilin. 45 ilde bitirdik ama bunu sonuçlandırmadık. 36 vilayette aynı araştırmayı yapacağız ve bunu tamamlayacağız. Bu çalışmalarla 2011 seçimlerine bir zemin oluşturacağız. Bize yeni sorumluluklar ortaya koyan sonuçlar ortaya koymuştur. Çünkü biz iktidarız, çünkü biz sorumluluk makamıyız. 12 Eylül akşamından itibaren uyguladığımız araştırma bilimsel olarak bunu ortaya koymuştur. Daha fazla en pati yapmak, yüzde 42´nin inisiyatifini daha fazla anlamak o tedirginlikleri, o soru işaretlerini daha bir samimiyetle dikkate almak zorundayız&[#]8221; diye konuştu.
TBMM eski Başkanı Köksal Toptan da, Türkiye´nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu kaydederek, &[#]8220;Dünyada bir çok ülke var cumhuriyettir ama demokrasisi yoktur. Bazı ülkelerde vardır demokrasi vardır ama cumhuriyet değildir. Buradan hareketle demokrasiyle taçlanan cumhuriyetinin bir ayağının eksik olacağını düşünüyoruz. Bu ikisi et ve tırnak gibi bir birlerinden ayrılmaz gibidir. Bizim cumhuriyetimiz farklı bir cumhuriyettir. Atatürk´e küçük bir çocuk sormuş ´Kemal Paşa cumhuriyet nedir?´ Mustafa Kemal Atatürk´te ´Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir´ demiş. Kimsesizlerin kimsesi olan cumhuriyet bazıları tarafından uzaktan sevilmeye çalışılıyor. Birileri cumhuriyetiymiş gibi nitelendirilmeye ve sahiplenmeye çalışmıştır. Cumhuriyet kimsesiz olan Cumhur´un cumhuriyetidir. 12 Eylül tarihinde gerçekleştirilen referandumda önemli bir adım atıldı. Türkiye´nin daha demokratik olması için, uygulamada sorunlarla daha az karşılaşılması için önemli bir adım atıldı. Ama yetirli değildir. Türkiye´nin artık kendi adını taşıyan yepyeni bir anayasaya ihtiyacı vardır. 82 anayasasını düzelte düzelte bitiremedik. Herkes siyasi organizasyonlar, sivil toplum örgütleri ortak bir fikir birliği içerisindedir. Herkes yeni anayasa için görüş ortaya koymaktadır&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi