Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra B sahasında kömür üretimine hazırlanan Hema Endüstri A.Ş.&8217;nin termik santral kurmak için yaptığı girişimlere tepki göstermeye devam ederken, Çevre ve Orman Bakanlığı&8217;nı da santrale izin vermeyen Çevre Düzeni Planı&8217;na uymaya davet etti. Planda santralin yapılacağı yer olarak Filyos&8217;un işaret edildiğini belirten Başkan Akın, buna uyulmasını istedi. Başkan Akın dün yaptığı açıklamada, Bartın ili sınırları içerisinde termik santral kurulması konusu yaklaşık beş yıldır Bartın gündemini meşgul etmekte, halkımızın, kurum ve kuruluşların karşı çıkmalarına rağmen termik santral Bartın&8217;a dayatılmaya çalışılmaktadır&8221; dedi.


Yer seçimi yanlış


Bartın ve Amasra&8217;nın termik santrale uygun olmadığını ifade eden Belediye Başkanı Cemal Akın &8220;Bu sefer de ilgili firma tarafından Çevre ve Orman Bakanlığı&8217;na iki ayrı ÇED başvurusu yapılmıştır. En baştan beri bu konuda net tavır koyan Bartın Belediyesi, gerek başkanlık makamı gerekse tüm meclis üyeleri ile birlikte Bartın&8217;da termik santral kurulmasına hayır demektedir. Her zaman doğruların yanında yer alan Bartın Belediyesi, yanlışların da yapılmaması için gereken mücadeleyi verecektir&8221; diye konuştu.


Kömüre değil santrale karşıyız


Kömüre değil santrale karşı olduklarını kaydeden Başkan Akın &8220;Bizler yer altı zenginliklerimizin yer üstüne çıkarılarak değerlendirilmesini sonuna kadar savunan insanlarız. Yüce Allah&8217;ın bu bölgeye bahşettiği zengin taşkömürü yatakları, 1848 yılında havza sınırlarının ilk kez belirlenmesinden sonra bu ülkeyi yıllarca ekonomik olarak ayakta tutmuştur.1967 yılında Amasra&8217;mızda üretime karar verilmiştir. Bizler madenlerle büyüdük. Ailemizde, akrabalarımızda, komşularımızda mutlaka bir ya da birkaç madenci oldu&8221; şeklinde konuştu.


Önemli bir istihdam kapısı


Madenciliğin Bartın ekonomisine yaptığı katkılara dikkat çeken Başkan Akın &8220;Her gün sokaklara çıktığımızda servislerini bekleyen, kahvehaneye girdiğimizde çaylarını yudumlayan madencilerle karşılaştık. Madenlerin ve madencilerin yöremize katkıları yadsınamaz. Hala daha birinci ve ikinci kuşak maden emeklileri çocuklarına ve torunlarına buradan elde ettikleri emekli maaşları ile bakmaktalar. Türkiye&8217;de olduğu kadar bu bölgede de var olan zengin yer altı kaynaklarının yeryüzüne çıkarılıp milli ekonomiye kazandırılmasının sonuna kadar destekçisi olduğumuzu her seferinde haykırdık. Bizim için altın gibi kıymetli olan taşkömürümüz çıkarılsın&8221; dedi.


Yer yüzü cehenneme dönmesin


Başkan Akın &8220;Ancak yer altı kaynakları çıkartılırken yeryüzü cehenneme çevrilmesin. Bartın, Batı Karadeniz&8217;in turizme açılan kapısıdır. Kazmanın ucunun değdiği her yerden tarih fışkırmaktadır. Batı Karadeniz&8217;in tarihe ve turizme açılan bu kapısının termik santral ile sonsuza kadar zincirlenmesini istemiyoruz. Kültürel ve arkeolojik varlıkları, denizi, yaylaları, dağları, mağaraları, koyları, milli parkı, yaban hayatı, endemik bitkileri ve daha sayılamayacak kadar çok güzellikleri ile cennet olan bu topraklar cehenneme çevrilmesin.


Enerji ihtiyacını karşılayacak deniliyor, milli ekonomiye katkı olacak deniliyor&8221; ifadesini kullandı.


Çevre Düzeni Planı&8217;na uyulmalı


Belediye Başkanı Cemal Akın &8220;Biz ne enerji üretilmesinin karşısındayız, ne de milli ekonominin zarara uğratılması taraftarıyız. Çevre ve Orman Bakanlığı kendi hazırlattığı 1/100000&8217;lik Çevre Düzeni Planı&8217;na kendisi uymalıdır. Bu planda Bartın sınırları içinde gösterilmeyen termik santralin yeri Filyos&8217;tur. Bartın&8217;da enerji üretilecekse alternatif enerji üretiminden yanayız. İşte rüzgârımız, işte güneşimiz. Allah&8217;ın bu bölgeye lütufu olan doğal enerji kaynaklarının kullanılmasından yanayız&8221; diye konuştu.


Halkımızı huzursuz ediyor

Termik santralin Bartın halkını huzursuz ettiğini kaydeden Başkan Akın, bakanlıktan duyarlılık beklediklerini söyledi. Başkan Akın, şöyle devam etti: &8220;Sayın Çevre ve Orman Bakanı&8217;nın Bartın&8217;ı ziyaretinde bizlere sarf ettiği sözlere inanmak istedik. Termik santralin Bartın&8217;ın gündeminden düşürülmesi, bakan ve yetkilileri ile iktidar partisi milletvekilinin sözlerinde samimi olmalarını, Bartın halkını kandırmamalarını istedik. Bakan&8217;ın &8216;buraya yapılmayacak&8217; demesine rağmen bu sefer de iki ayrı ÇED başvurusu ile hortlatılan termik santral konusu, halkımızı huzursuz etmektedir. Biz Bartın&8217;a termik santral istemiyoruz. İlgililerin de bu haykırışımızı iyi algılayıp öyle adım atmasını diliyoruz. Bu işin vebali çok, başka Bartın yok&8221;
Editör: Pusula Gazetesi