Son aylarda sık sık yaşanan maden kazalarının ardından Madenciliğin Sorunlarını Araştırma Komisyonu&[#]8217;nun hazırladığı raporun önceki akşam TBMM&[#]8217;de görüşülmesinin ardından raporda belirtilen Zonguldak&[#]8217;taki özel maden işletmelerinin de teşvik sağlanması yolundaki talebin sonucu merak ediliyor.


Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen Başkan Vekili olarak imza attığı raporla ilgili partisinin adına görüşlerini dile getirirken Zonguldak&[#]8217;ın yapısal yönünü anlatarak Zonguldak&[#]8217;ta madencilik sektörünün teşvikten yararlandırılması gerektiğini söyledi.


Raporun Meclis&[#]8217;te tartışılmasının ardından Pusula&[#]8217;nın sorularını yanıtlayan Uçar; &[#]8220;Bu raporları hazırlayanlardan bazıları Zonguldak&[#]8217;ta görev almış insanlar. Grizu faciası ve benzer maden kazaları sonrası böyle bir çalışmanın zorunluluğu zaten doğmuştu. Kamuda özel sektörde de bu tip kazaların olduğunu nedenlerini bu raporda görmek mümkün. Redevanslı sahaların ekonomiye kazandırdığını insanlar dışardan çok iyi bilmediği için sadece sanal alemden takip ederek tahmin yürütüyorlar. Bu da yıllardan beri gerçeklerin gözardı edilmesine neden oluyor. Birileri Zonguldak&[#]8217;taki gerçek tabloyu görmeden yaşamadan rapor hazırlayıp karar veriyor. Bu raporun benzerlerinden en büyük farkı burada. Dışardan bakanlar redevanslı sahaların ne ürettiğini, neler kazandırdığını bilmiyorlar. Sadece bürokrat zihniyeti ile bakıyorlar. Teknik anlamda bakıyorlar. Toplumsal ve sosyal sonuçlarını görmüyorlar. Oysa uygulamada neler olduğunu görmek lazım. Buradan yola çıkarak raporda Zonguldak&[#]8217;ın ve ülke madenciliğinin önemli sorunlarının ve çözüm yollarının anlatıldığını öğreniyoruz. Redevanslı sahalara sahip çıkmak lazım. TTK&[#]8217;ya 400 milyon lira, eski parayla 400 trilyon sübvanse sağlanıyor. Üretim rakamları ortada. Bu kadar harcamaya karşı alınan üretim ortada. Bu rakamın dörtte biri Zonguldak&[#]8217;taki özel maden sahalarına sağlansa buralarda 4 bin kişi çalışıyorsa bu rakam 8 bin kişiye çıkar. Bunların içinde iş güvenliği işçi sağlığına yönelik yatırımlarda yer alır. Grizudan sonra özel sektörün bazı kesimler tarafından dışlandığını görüyoruz. Özel sektörü dışlayamazsınız. Aksine her anlamda nasıl standart şartlara ulaştırılır onun yollarını bulmanız gerekir. Bu anlamda madencilik sektörüne teşvik sağlanması yönündeki komisyon raporunu olumlu buluyoruz. Bölgedeki maden sahalarına sağlanacak yatırım kolaylığı ve teşvik istihdam açısından da olumlu sonuçlar verecektir&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi