Çaycuma Emek ve Demokrasi Platformu referandumu Hayır diyeceklerini belirterek çarşı meydanında broşür dağıttı. Neden hayır dediklerini maddeler halinde sıraladıkları broşürleri vatandaşları dağıtan platform üyeleri; &[#]8220;AKP&[#]8217;nin kendi iktidarını güçlendirmek amacıyla hazırladığı ve birbiriyle ilişkili olmayan maddeleri tek bir paket halinde halka dayattığı Anayasa değişiklik paketi 12 Eylül&[#]8217;de referandumda oylanacak.


Anayasa değişiklik paketi ne ülkemizin sorunlarına ne halkımızın ihtiyaçlarına, ne de temel hak ve özgürlüklere yanıt vermektedir. Paket eşit, özgür bir ülkenin önünü açmak bir yana, tersine kapatmaktadır.


Referanduma sunulan Anayasa değişikliği bir toplumsal ve siyasal uzlaşma sonucu ortaya çıkmamış iktidar partisince tek taraflı olarak dayatılmıştır. 12 Eylül Anayasası bile iki yılda hazırlanmışken bu paket yaklaşık iki hafta içerisinde ortaya çıkmıştır. Uzlaşıya yanaşılmadığı gibi, birbiriyle ilişkisi olmayan çok farklı maddeler aynı paket içinde oylamaya sunulmuştur. Meclisin ezici bir çoğunluğunun evet diyeceği ve referanduma götürülmesine gerek kalmayacak birçok maddenin ayrı oylanması talebi reddedilmiş ve Başbakanın deyimiyle &[#]8220;Millete hap tümden yutturulmak&[#]8221; istenmiştir. Bugün gelinen noktada yurttaşlar birbirinden çok farklı nitelikteki 26 değişikliğe tümden oy vermek zorunda bırakılmıştır. Oysa AKP&[#]8217;nin demokratikleşme adına sık sık örnek verdiği Avrupa Konseyi&[#]8217;nin danışma organı Venedik Komisyonu ilke ve kararlarında; &[#]8220;Seçmenler, aralarında asli bir bağ olmayan farklı sorulara aynı anda oy vermek zorunda bırakılmamalıdır. Seçmenin sorulardan birini desteklerken bir başkasına karşı olabileceği dikkate alınmalıdır. Bir metinde yapılacak değişiklik çok sayıda farklı unsuru kapsıyorsa, halka bir dizi soru sorulmalıdır&[#]8221; denilmektedir.


AKP&[#]8217;nin, birbiriyle ilişkisi olmayan ve birçoğu makyajlanmış 26 maddelik değişiklik paketini tümden referanduma götürmesindeki amacı; kendi iktidarını güçlendirecek, kendi yargı organlarının ve statükosunun oluşmasını sağlayacak olan maddeleri referandumda kabul ettirmektir&[#]8221;dediler.

Editör: Pusula Gazetesi