Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ramis Muslu 12 Eylül&[#]8217;de referanduma götürülecek Anmaya değişikliği paketinde çalışanları yakından ilgilendiren maddelerin çalışanlar tarafından iyi anlaşılması gerektiğini belirterek kendilerinin endişeli olduklarını söyledi.


Pakette yer alan tüm maddelerin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Muslu, pakette çalışanları yakından ilgilendiren; &[#]8220;Aynı zamanda ve aynı is kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz&[#]8221; maddesinin değiştirilerek birden fazla sendikaya üye olunmasının önündeki engelin kaldırılmasının kaosa neden olacağını söyledi. Birden fazla sendikaya üye olma hakkına karşı olmadıklarını ancak Türkiye&[#]8217;de örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmadan böyle bir düzenlemenin mevcut sendikaları da iktidarlara bağımlı hale getirme amacında olduğunun altını çizdi.


Yasa değişiklikleri arasında memura grevli toplu sözleşme hakkının sağlanmadığını belirten Muslu, düzenlemenin her yönüyle çalışma barışını bozacağını örgütleri güçsüzleştireceğini belirtti.



YASA ÇALIŞALARA NE GETİRİYOR


Muslu değerlendirmesinde pakette çalışanlara yönelik uygulamaların neler getirdiğini şöyle anlattı; &[#]8220;Teklif edilen değişikliklere rağmen, daha köklü değişiklikler yapılması ya da daha özgürlükçü, daha katılımcı ve toplumun tüm kesimlerinin uzlaşacağı yeni bir Anayasa yapılmasını herkes savunuyorken, bir dayatma olarak referandumun getirilmesi doğru olmamıştır. Emekçiler açısından bakıldığında, anlatıldığı gibi yeni bir kazanım yoktur:


Türkiye Cumhuriyeti Anayasası&[#]8217;nın 51 inci maddesinin dördüncü fıkrası; (Aynı zamanda ve aynı is kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz.) yürürlükten kaldırılmıştır.&[#]8221;


Bu değişiklik; Sendikal mücadelede kaosa neden olacaktır. Sendikaların, çalışanların haklarına yönelik ortak mücadelesini engelleyip, sendikal rekabeti üye kapma yarısına dönüştürerek güdümlü ve zayıf sendikalar yaratacaktır. Eylemlilik ve grev gibi yasal hakların uygulanmasında ciddi sakıncalar doğuracak, toplu is sözleşmelerinin düzenlenmesi ve uygulanmasında ciddi sorunlar yaratacaktır.


Türkiye Cumhuriyeti Anayasası&[#]8217;nın 53&[#]8217;üncü maddesinin Üçüncü ve Dördüncü fıkraları kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.


&[#]8220;Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler.


Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Kamu Görevlileri Hakem


Kuruluna başvurabilir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme


hükmündedir. &[#]8216;Bu değişiklik ile; Memurlara grevli toplu sözleşme hakkı tanınacağı öne sürülmüştür.Oysa değişiklik, böyle bir hakkı düzenlememekte, memur sendikalarının yıllarca mücadele verdiği grevli toplu sözleşme hakkını, zorunlu tahkim sistemi olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu&[#]8217;nu getirerek ellerinden almaktadır.


Türkiye Cumhuriyeti Anayasası&[#]8217;nın 54 üncü maddesinin üçüncü ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.


Bu değişiklik; Önemli haklar getiriyor gibi görünmesine rağmen;Grev yasakları ve grevlerin


ertelenmesini mümkün kılan hükümler ile Yüksek Hakem Kurulu&[#]8217;nun korunması, özellikle genel grevlerin önünü kesecektir.


Türkiye Cumhuriyeti Anayasası&[#]8217;nın 125&[#]8217;inci maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesi


aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


&[#]8216;Yargı yetkisi, idarî eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olup, hiçbir


surette yerindelik denetimi seklinde kullanılamaz.&[#]8217;


Bu değişiklik; Yargının, idarenin islem ve uygulamalarını hukuka uygunluk açısından denetimini getirmekte, yerindelik incelemesi yapmasını ise engellemektedir.


Özellikle sendikalar, idarenin uygulamaları ile ilgili olarak yargı yoluna başvurmakta, kamu yararı doğrultusunda hak arayışı içine girmektedirler.


Yeni düzenleme,, kamu yararı doğrultusunda karar alınamamasını, özellikle kamu kurum ve


kuruluşları ile ilgili işlem ve uygulamaların yargı denetimini sınırlamaktadır.


Özellikle sendikaların, kamu yararı doğrultusunda yargıya başvurma dayanaklarından yoksun bırakılacakları anlamına gelmektedir&[#]8221;


Editör: Pusula Gazetesi