Alevi Kültür Derneği Zonguldak Şubesi, Karaelmas Gazeteciler Derneği&[#]8217;ni ziyaret etti.


Genel Merkezi Ankara&[#]8217;da olan Alevi Kültür Derneği&[#]8217;nin Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Kaplan, Şube Sekreteri Mehmet Göltaş, Kurucu Üye Bahaddin Arı ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ümit Medeni, Hüseyin Akgül, Gülseren Duman, Karaelmas Gazeteciler Derneği&[#]8217;ne yaptıkları ziyarette, Alevi kültürünü Zonguldak halkıyla buluşturacaklarını söylediler.


Ziyaret dolayısıyla KGD Başkanı Atilla Öksüz&[#]8217;e çiçek takdim eden Başkan Mehmet Kaplan, &[#]8220;Alevi derneklerinin faaliyetleri gerçekten çok önemlidir. Türkiye, bu konuda büyük bir bocalama yaşıyor. Yani ayakları yere basmadan hareket eden toplumsal bir yapımız var. Mesela referandum için &[#]8216;evet-hayır&[#]8217; olayında kimse ne yapacağını bilemiyor. Tabii, bunda Alevilerin seçimi belli... Biz &[#]8216;hayır&[#]8217; diyeceğiz&[#]8221; dedi.



Derneğin 6 ay önce kurulduğunu belirten Kaplan, sözlerine şöyle devam etti;
&[#]8220;Asil yönetim kurulu ile hareket ediyoruz. Türkiye&[#]8217;de tahmini olarak 20 milyon, Avrupa&[#]8217;da ise 1 milyon civarında Alevi yaşıyor. Ülkemizde 98, Avrupa genelinde ise 180 civarında da Alevi Kültür Derneği var. Aşağı yukarı Türkiye&[#]8217;nin her bölgesinde Alevi Kültür Derneği var. Fakat Zonguldak&[#]8217;ta olmaması bir eksiklikti. Biz bu eksikliği giderdiğimize inanıyoruz. Ve yapacağımız bu örgüt çalışmalarıyla Zonguldak halkını Alevi kültürüyle tanıştırmış olacağız. Birde biz toplum olarak kültürel mana da birbirimize yabancıyız. Aslında çok ayrışan noktalarımız var, ama kültürel alt yapımız zayıf olduğu için ayrıymışız, öcüymüşüz gibi baktıkları oluyor. Ama alt yapıyla ilgili bilgi sahibi olunduğu zaman çokta uzak noktalarda olmadığımız anlaşılıyor. Biz dernek olarak Zonguldak halkını Alevi kültürü ile buluşturacağız. İlk amacımız bu. Daha sonra da bilgi boşluklarını doldurmak için çaba göstereceğiz. Bunun içinde ne gibi organizasyonlar gerekliyse, gerçekleştireceğiz. Bu düşüncelerimizin gerçekleştirebilmemiz için de aktif olmamız gerekiyor. Şu anda 150 civarında üyemiz var. Ve şuna inanıyorum ki, 2 bin 500 üyeye ulaşabiliriz.&[#]8221;


Susma Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Alevi Kültür Derneği Kurucu Üyesi, Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Bahaddin Arı da, &[#]8220;Alevi kültürüyle yaşayan memur bir arkadaşımız kendini açıkça ifade edemeyebilir. Ama bizim varlığımız, kendisini rahat hissetmesini sağlayacaktır. 10-15 yıldır Alevi kültürüyle yaşayan insanlar açık bir şekilde &[#]8216;Aleviyim&[#]8217; diyebiliyor. Ama bu kendini açıkça ifade edemeyen baskı hala devam ediyor. Hükümetimiz Alevilerin ibadetlerini rahatça yapacak cemevi statüsünü vermiyor. Alevileri camiye gitmeye zorluyor&[#]8221; dedi


KGD Başkanı Atilla Öksüz ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek yapılacak etkinliklerin ve çalışmaların Zonguldak mozaiğine renk katacağına inandığını belirtti. Yaygın basında zaman zaman istenmeyen yakıştırmaların üzücü olduğunu belirten Öksüz, &[#]8220;Bu olumsuz örnekleri görünce üzülüyoruz. Zonguldak&[#]8217;ta pek çok ilde olduğu gibi bir kutuplaşma söz konusu değil. Bazı illerde yaşanmış üzücü olaylar nedeniyle ister istemez bazı şeyler hala gündeme getiriliyor. Zonguldak&[#]8217;ta ki kaynaşma çok üst seviyede. Yapılacak kültürel etkinliklerinize alevi olmayan insanlarında sempati ile yaklaşacağına inanıyoruz. Hepimiz daha bütüncül bakmalıyız&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi