İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri İletişim ve Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Yeşim Tutumlu, yatalak hastalar için uygulanan evde sağlık hizmetleri ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında gazetemize bilgiler verdi. Yeşim Tutumlu, &8220;Şu ana kadar Bartın genelinde yapılan 364 müracaatın 240 tanesine cevap verildi. 240 hasta sadece Bartın merkez ve Amasra İlçemizde yer alıyor. Bunların içerisinde yatağa tam bağımlı olarak 75 hastamız var. Bu 75 hastanın her şeyiyle bakıma ihtiyacı var&8221; dedi. Tutumlu &8220;Bunun yanında hizmete başladığımızdan beri 4 hastamızı kaybettik. Son dönemleriydi ve en son dönemlerinde elimizden gelen şartlar doğrultusundan güzel günler yaşatmak için her şeyi yaptık. 4 hastamız ise yapılan tedaviler sonucunda iyileşme durumu gösterdi&8221; dedi.



Değerlendirmeler sürüyor



Tutumlu &8220;Bunun yanında başvurular ve değerlendirmeler hala devam ediyor. İnsanların bu konuda biraz daha bilgilenmesiyle bu hizmetten yararlanan hasta sayısının daha da artacağını umuyoruz&8221; şeklinde konuştu. Evde Sağlık Hizmetleri tarafından yapılan hizmetler içerisinde her türlü hasta bakımı olduğunu belirten Tutumlu, &8220;Beslenmeyle ilgili hizmetler, fizik tedavi ve rehber hizmetleri de görülecek. Şu anda sadece tıbbı hizmetlerden faydalanılabiliyor. Bundan sonraki aşamada da hastalıkla koordineli hizmet verilecek. Yani bir hastanın psikolojik tedaviye ihtiyacı varsa o da verilecek&8221; diye konuştu.



İkinci birim Ulus&8217;ta kurulacak



Evde bakıma muhtaç insanlar için Müdürlüğün yaptığı çalışmaları anlatan Evde Sağlık Hizmetleri İletişim ve Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Yeşim Tutumlu, Bartın Merkez ile Amasra ilçelerinde toplam 240 hastanın bakımına başlandığını söyledi. Evde Sağlık Hizmetleri ile ilgili birimin ikincisinin Ulus ilçesine kurulmaya başlandığını belirten Tutumlu, Ulus&8217;ta 52 tane evde yatalak olarak yaşamak zorunda kalan hasta olduğunu ve Ulus&8217;taki birimin önümüzdeki hafta faaliyete gireceğini ifade etti.



Aile hekimlikleriyle eşdeğer çalışıyoruz


Evde Sağlık Hizmetleriyle ilgili İl Sağlık Müdürlüğü&8217;nün çalışmalarını anlatan Birim Sorumlusu Yeşim Tutumlu, &8220;Evinde yaşamının son dönemini yaşamak zorunda kalan ya da yatağa bağımlı olarak yaşamak zorunda kalan hastanın bakımının evinde yapılmasına evde sağlık hizmeti diyoruz. Bu hizmet, hastanın takibini, varsa yatak yaralarını içeriyor. Aile hekimleriyle eşdeğer çalışıyoruz. Aile hekimi hastada farklı belirtiler olduğu zaman bizimle koordinasyon kuruyor. Biz de hastanın bakımını düzenli olarak evinde gerçekleştiriyoruz. Fakat hastanın ağrı kesici gibi iğne yapılmasına ihtiyaç varsa bu gibi durumlarda eve gitmiyoruz. Ağır olan ve evde bakımının uygun olduğu durumlarda evlere gidiyoruz&8221; dedi.



Hizmetten yararlanma şartları


Tutumlu, &8220;Bu tedaviden yararlanmak için hastanın doldurması gereken form var. Bu formda; hastanın sağlık durumundan tutun da hastalıklarının neler olduğuna varıncaya kadar, maddi durumuna, yaşadığı evin temizliğine, kaç kişi yaşadığına, önceki hastalıklarının neler olduğuna, doktorlarının kimler olduğuna dair bilgiler içeren bu form hasta tarafından doldurulup komisyonumuzda inceleniyor. Evde Sağlık Hizmetleri&8217;nin komisyonu da bu formları değerlendiriyor ve hastanın hizmetten yararlanacağına uzman kişiler tarafından karar veriyor. Hizmeti alma kararı çıktığında hasta bir bütün olarak düşünülüyor. Mesela hastalığının cevap vermeyeceği durumlar da çıkarsa tedavi sadece hastayı rahatlatmak için yapılıyor&8221; diye konuştu.



Bartın&8217;da yatalak hasta çok


Bartın&8217;da yatalak hastanın çok olduğunu belirten Yeşim Tutumlu, &8220;Mart ayından bu yana bu konuda çalışmalarımızı yürütüyoruz. İlk önce Bartın&8217;da hangi hastalıklar ve evde bakım hizmetleri içerisine girebilecek hastalıklar var mı diye araştırmalar yaptık. Hakikaten Bartın&8217;da çok fazla yatalak evde yaşamak zorunda kalan hastamız olduğunu gördük. Yatalak hastalarımız daha çok yaşlılıktan dolayı meydana gelen ve kronik hastalıkları ileri dönemlerindeki etkilerinden dolayı yatağa düşen hastamızın yoğun olduğu tespit edildi. Bu çalışmalarımız entegre edilmiş vaziyette olarak devam edecek&8221; şeklinde konuştu.



Hastalara yol gösteriliyor


Tutumlu, &8220;Ayrıca bunların yanında evde bakım hizmeti alan kişilerin sosyal yönlerini de destekliyoruz. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile iletişim içerisindeyiz. Hastanın bakımı uzun vadeli ve eğer bakım parasına ihtiyacı varsa Devlet Hastanesi&8217;nden durumunu belirtir rapor alıyoruz ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü&8217;ne başvurusunda aracılık yapıyoruz. Aynı zamanda yol göstericilik rolünü de oynuyoruz. Bunları yapmayıp sadece bakım hizmetini yapsak, maddi durumu olmayan bir hastanın tedavisini yaparız ama gerekli beslenmeyi ve titizliği uygun olmadığı takdirde tedavi cevap vermez ve yaptığımız tedavi boşa gitmiş olur. Eğer bu gibi durumlarla karşılaşırsak müdürlük ile iletişime giriyoruz ve bakım aylığı bağlanması için yardımcı oluyoruz. Sosyal Yardımlaşma Vakfı da bu konuda çok yardımcı oluyor ve hastalarımızın bazı araçlarını almalarında yardımcı oluyor&8221; ifadesini kullandı.



Çalışmalarda ilerleme kaydedildi



Evde bakımla ilgili şu ana kadar yapılan çalışmaların ilerleme kaydettiğini belirten Tutumlu, &8220;Sağlık Müdürlüğü bünyesinde şu anda 1 tane birimimiz var. Evde Sağlık Hizmetleri Merkez Birimi kuruldu ve şu anda hizmetlerini yürütüyor. Evde Sağlık Hizmetleri konusunda bir tane birim de Ulus&8217;ta kurulması öngörüldü. Yaptığımız çalışmalarda yaşlı nüfus ve hastalık bakımından merkezden sonra birimin kurulması gereken yerin Ulus olduğu tespit edildi. Yaşlıların ve hastalığın çok olduğu yer olarak Ulus öncelikli olarak tespit edildi. Onlar da çalışmalarını tamamlıyorlar ve şu ana kadar hizmetten yararlanmak üzere 52 hasta tespit edildi. Bartın genelinde toplam 364 hasta tespit edilmişti. Bunun 52 tanesi Ulus İlçemizde bulunuyor. Ulus&8217;ta tespit edilen 52 hastanın da yüzde 100 evde bakıma ihtiyaç duydukları tanısına varıldı. Ulus&8217;ta da işlemler başlayacak. Birim yer tespiti yapıldı ve görevlendirmeler de tamamlandı&8221; dedi.



Çalışmalar hız kazanacak


Yeşim Tutumlu, &8220;Evde Sağlık Hizmetlerine ait olarak bir tane ambulansımız bulunuyor. Hastaların nakillerinin yapılmasında bu ambulansımız kullanılıyor. Onun haricinde ambulansımızın yetersiz kaldığı zamanlarda da 112 Kontrol Merkezi Başhekimliği&8217;nden temin edebiliyoruz. Evde Sağlık Hizmetleri&8217;nden faydalanmak için Sağlık Müdürlüğü&8217;ne, Devlet Hastanesi&8217;ne müracaatta bulunabilirler. Yakın zamanda da birimimiz bakanlık tarafından tescillenecek ve bundan sonraki çalışmalarımız daha da hız kazanacaktır. Aile hekimlerimizle uyumlu çalışmaktan dolayı çok memnun kaldık. Halkımız, evde bakım hizmetlerinin bir parçası olan aile hekimliklerini unutmamalıdır. Çünkü hastanın tedavisini düzenleyen aile hekimlikleridir&8221; diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi