Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anayasa değişikliği referandumu turları kapsamında Bartın´a geldi. Amasra´da Sefa Aile Çay bahçesinde vatandaşlarla bir araya gelen Bakan Günay referandumda vatandaşlardan destek istedi. Bakan Günay´a Amasra´yı ziyaretinde Vali İsa Küçük, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, AK Parti İl Başkanı Yakup Ulupınar, Abdipaşa Belediye Başkanı Yaşar Dönmez, Kumluca Belediye Başkanı Metin Çetin, Hasankadı Belediye Başkanı Zeki Erdoğan, İl Genel Meclisi üyeleri ve partililer eşlik etti.


Rehavete kapılmak yok
Konuşmasında 12 Eylül´de yapılacak olan referandum çalışmaları hakkında bilgiler veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye´nin referandumda demokrasi sınavı vereceğini belirterek "Bu muhalefetin siyasi bir inatla sürdürdüğü kampanya. Ana muhalefet, ikinci muhalefet, üçüncü muhalefet. Parti ismini vermeyeyim gecenin bu saatinde. Bunların sürdürdüğü kampanya, kazara biz ihmal etsek de sandığa gitmeyi Ramazan´dır bayramdır diyerek böyle bir tatil rehavetine kendimizi kaptırsak da, Allah esirgesin bir oy farkla 5 oy farkla şu hayır sandıktan çıksa, Allah esirgesin ne olacak biliyor musunuz? Ülkenin önü tıkanır, büyük sıkıntılar yaşanır" dedi.


Darbecilerle hesaplaşılacak


Bakan Günay; "Türkiye kendi darbecileri ile hesaplaşmayı, bırakın hesaplaşmayı tartışma konusu yapabileceğini bir Anayasa hükmü haline getirmeye çalıştı. 50 yıl sonra, şimdi 1961´den beri var. Bu hükmü Türkiye halkı reddetti. Bunu dünyaya kim anlatabilir, nasıl anlatabilir ve Türkiye, dünyanın karşısına demokrasiyi savunan, insan haklarını savunan, Cumhuriyeti savunan, laikliği savunan, evrensel hukuk ilkelerini savunan bir ülke olarak hangi platforma çıkabilir?" diye konuştu.


Değişikliği okuyun


Bakanı Günay bir çay bahçesinde vatandaşlarla sohbet ederek, Remi Gazete veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) internet sitesine girip anayasada yapılan değişiklikleri okumalarını tavsiye etti. Bakan Günay, bu anayasanın diğer anayasalardan en temel farklarından birisinin, dışarıdan dayatma olmadan, milletin ve meclisin iradesi ile yapılmaya çalışılan bir anayasa olduğunu kaydetti. Bakan Günay, referandumda çıkacak evet ve hayırların bir partinin değil, Türkiye´nin demokrasi hanesine yazılacağını da belirtti.


İstediğiniz partiye oy verin ama&8230;


12 Eylül´de gerçekleştirilecek referandumda evet ya da hayır oyu veren yurttaşların, bir yıl sonra yapılacak seçimde istedikleri partiye oy vermekte serbest olacağını hatırlatan Günay, "Türkiye´nin Anayasası 12 Eylül 1980´den sonra darbe döneminde tartışma, konuşma ve eleştirmenin yasak olduğu ortamda, o günkü dünya koşullarına göre hazırlandı. Ama aradan çok zaman geçti ve 2010´a geldik, dünya çok değişti. 30 yıl önce doğuştan gelen özelliklere, inançlara, etnik kökenlere, doğum yerlerine göre, ayrılmış bir dünya vardı. Bugün dünya bu kalıpları teker teker yıkıyor" dedi.


Tabular bir bir yıkılıyor


Bakan Günay; "Bu tabular yıkılırken insan hakları kavramları, evrensel hukuk gelişiyor. İnsanlar birbirinden haberdar oluyor, 12 Eylül´de devletin bir tek televizyonu vardı. 12 Eylül rejiminin dayattığı yalanlar söyleniyordu. Korku filmi gibi bir takım programlar vardı, yine devletin tek radyosu Ankara bir bildiri yayımlamışsa onu söylüyordu. Karşı görüş ileri sürmek yasaktı. Devlet televizyonu siyah ve beyazdı. Artık televizyonlar da hayat da siyah beyaz değil. Şimdi böyle bir dünya 30 yıl öncesinin o korku rejiminin dayattığı bir anayasa ile yönetilebilir mi, yürütülebilir mi, geliştirilebilir mi? Bir değişiklik yapmak gerekmiyor mu? Nitekim gerekti" ifadesini kullandı.
Turizmde giderek gelişiyoruz
Türkiye´nin dünyanın 16. büyük ekonomisi olduğunu anlatan Ertuğrul Günay, "Ekonomik kriz döneminde yüzde 10 büyüdü Türkiye. Avrupa´nın 6. büyük ekonomisiyiz. Turizmde, niye uğraşıyoruz? Buradaki turizmi daha yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Turizmde dünya yedincisiyiz. Geçen yıl bütün dünya geri gitti, biz 26 milyondan 27 milyona çıktık. Ama bunun insan hakları, demokrasi, evrensel hukuk temelleriyle taçlandırılması lazım. Hayat sadece ekonomik zenginlik değil ki. Bunun altının manevi, bunun altının sosyal haklarla, kültürle doldurulması lazım" şeklinde konuştu.


Amasra´ya santral yapılmayacak


Amasra´da termik santralinin yapılmayacağını da ifade eden Bakan Ertuğrul Günay, "Buranın mücavir alanında termik santralle doğanın tahrip edilmemesi konusunda Sayın Başbakan´ın talimatı var. Biz de konunun dikkatli takipçileriyiz. Benim, milletvekilimin ve Sayın Başbakan´ımızın duyarlılığı aynı doğrultudadır. Amasra turizm konusunda özel bir bölgedir. Sayın başbakan ´Burada böyle bir doğa tahribatına imkan ve izin vermeyelim´ dedi. Ben bunu ilk kez burada size, basına söylüyorum" dedi.
Turist kadından rozet tepkisi
Toplantı sırasında Tekirdağ´dan Amasra´ya tatile gelen ve adının Yurdanur Abduldadaylı olduğu belirtilen bir kadın, ilçede hiç Atatürk imzalı rozet bulamadığını belirterek, "Siz bir Atatürkçüsünüz, neden buralarda Atatürk imzalı rozet satılmıyor?" diye tepki göstermesi üzerine Bakan Günay, "Amasra´da rozet vardır, şimdi size hediye ederler" karşılığını verdi. Abduldadaylı´nın tepkilerini sürdürmesi üzerine korumalar kadını uzaklaştırmaya çalıştı. Amasra Müze Müdürlüğü görevlileri, daha sonra kadına Atatürk rozeti verdi.


Sümela´da ayinler devam edecek


Bakan Günay gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Trabzon´da tarihi Sümela Manastırında 15 Ağustos tarihinde Ortodoks Hıristiyanlarına ayin izni verilmesi ile ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Günay, "Demokrasi sürekli olursa o ayin de sürekli olur. Türkiye´de demokrasi ve insan hakları çıtası yükselecek. O zaman onlar da ayinlerini yapabilecek. Şarta bağlı, Türkiye´de demokrasi ve insan hakları çıtasının yükselmesine bağlıdır. Hayır çıkarsa o zaman dünyaya yaptığımız hiçbir şeyi anlatamayız" dedi. AK Parti İl Başkanı Yakup Ulupınar ve partililer, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay´a, tel kırma işlemeli satranç takımı ve Bartın el sanatı ile yapılan tekne maketi hediye etti.

Editör: Pusula Gazetesi