Zonguldak&[#]8217;a yaklaşık 3 saat mesafede Pınarbaşı ile Cide arasında bulunan doğal yaşam görenleri 1940-50&[#]8217;lerin Anadolu&[#]8217;suna götürüyor. Ulaşımın zor olduğu köylerde kadınlar fistan diye bilinen yöresel kıyafetleri içinde çalışırken, yük taşıma aracı kızakları görmek mümkün.


Valla Kanyonu ve Ilgarini Mağarası&[#]8217;nı da bünyesinde bulunduran Sümenler Köyü Sorkun Yaylası&[#]8217;nda hafta sonu yapılan şenliğe İstanbul ve Zonguldak&[#]8217;tan vatandaşlar akın etti. Hafta sonlarını yakın bir dağ köyünde geçirmek isteyenler köylüler evlerini yılın dört mevsimi açmaya hazır.


Doğu Karadeniz&[#]8217;de giderek yaygınlaşan yayla turizmine katılamayanlar için en yakın bölgelerden biri Kastamonu Pınarbaşı İlçesine bağlı köyler. Henüz yeterince tanınmayan köyler adeta yaban yaşam merkezi gibi bakir durumda. Zonguldak&[#]8217;tan yaklaşık 3-3.5 saatte ulaşmanın mümkün olduğu köyler görenleri 1940 ve 50&[#]8217;lerin Türkiye&[#]8217;sine taşıyor. Sarp ve dere taşlarıyla kaplı dar yollardan ulaşılan köylere gitmek için bilenlerden yardım almak şart. Yaz aylarında Zonguldak ve İstanbul başta olmak üzere pek çok kişinin tatilini geçirmek için gittiği köylerde kadınları fistan ve tekke denilen yöresel kıyafetler içinde görmek mümkün. Kentlerde yaşayan kadın ve genç kızlarında köydeki kıyafet tercihi ise yine fistan oluyor. Her yönüyle görenleri geçmişe götüren köylerde konaklamak için her hangi bir evin kapısını çalmanız yeterli. Yüksek dağ yamaçlarında kurulu ahşap evlerinin arasında yaban hayatın her yönüyle yaşandığı Pınarbaşı ve Sümenler, Küre Dağları Milli Parklar Müdürlüğü içinde bulunuyor.

Sorkun&[#]8217;da buluştular
Pınarbaşı&[#]8217;nın Cide yönündeki son köyü olan Sümenler Köyü&[#]8217;nün geleneksel hale getirdiği Sorkun&[#]8217;daki yayla şenliği geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi. Şenliğe Zonguldak ve İstanbul&[#]8217;dan çok sayıda gurbetçi vatandaş katıldı. Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz&[#]8217;ın da katıldığı şenlik alanına ulaşmak içe hiç kolay olmadı. Hasan Yılmaz&[#]8217;ın yanı sıra Metin Çay, Hüseyin Subaşı ve Kara Davut&[#]8217;un sahne aldığı şenliğe katılanlar doyasıya eğlendiler. Davulların gün boyu vurduğu, zurnaların çaldığı şenlik şehirlerde bir birini göremeyenlerin de buluşma noktası. İstanbul&[#]8217;da kurulu bulunan Sümenler Köyü Derneği&[#]8217;nin organize ettiği şenliğe katılanlarla tek tek ilgilenen Başkan Yılmaz Dağcı, yönetim kurulu ve köylü gençlerin amacı bu kültürü koruyabilmek. Bu nedenle özel bir çaba sarf ediyorlar.

Tarih ve doğa zengini
Azdavay&[#]8217;a bağlı bir beldeyken 04.07.1987 tarih ve 19507 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 3392 Sayılı Kanunla İlçe haline gelen Pınarbaşı ve çevresinde sırayla Gasgaslar, Kimmerler, Lidyalılar, İranlılar, Helenler, Pontuslar, Romalılar, Bizanslılar ve Çobarlar hakim olmuş, 1460 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğuna katılmış. Değişik yazılı kaynaklardın alınan bilgilere ve rivayetlere göre şimdiki adı Çamkışla, önceki adı Erkemle olan köy Roma ve Bizanslılar döneminde kalabalık bir yerleşim yeri olduğu aynı zamanda Çalkaya Köyü&[#]8217;nün de Roma ve Bizanslılar döneminde önemli yerleşim merkezi olduğu belirtilmektedir. Tarihi kalıntılar bakımında zengin sayılan Pınarbaşı ilçesinde Sümenler Köyü sınırlarında bulunan Ilgarini Mağarası, yine aynı köyün Kayadibi mahallesinde Hacet Kayası (Valla kanyonu), Çalkaya Köyü&[#]8217;nün batısında bulunan Kurtgirmez Tepesi&[#]8217;nde büyük bir mağara, aynı köyün güneyinde Kedikayası, Ilıca Köyü&[#]8217;nde Bizanslılardan kalma hamam, Çamkışla Köyü Benle Mahallesi&[#]8217;ndeki Kızkayası bunlara örnektir. Bazı duyumlara göre pek çok yerde altın gömülüdür.

Ulaşım, Ulus üzerinden
Pınarbaşı ve Sümenler Köyü&[#]8217;ne gitmek isteyenler için Zonguldak&[#]8217;tan en kolay yol Bartın ilçesi Ulus üzerinden. Pınarbaşı Merkez ve Valla Köyü&[#]8217;nde konaklama tesisleri ise yine yörenin ahşap yaşam dokusuyla örtüşüyor. Öte yandan bir birlerine ekli giden köylerde kimin kapısını çalsanız çoktan misafir etmeye hazırlar. Pınarbaşı merkezden yaşayanlar ise
gönüllü birer rehber olarak yardımcı olmaya hazır. Bu nedenle aracına binip yeni yerler keşfetmek isteyenler için kaçırılmaması gereken bir yer.
Editör: Pusula Gazetesi