Filyos´un merkezinde yapılması düşünülen 5 milyon ton kapasiteli Kardemir Liman için Belediye Meclisi&[#]8217;nden onay çıktı. Filyos&[#]8217;a yapılması planlanan 25 milyon ton kapasiteli liman projesi devam ederken, 3 kilometre ilerisinde yerleşim merkezinde yeni bir limanın yapılması için Belediye Meclisi&[#]8217;nden onay çıktı.

DSP ve DP&[#]8217;li meclis üyelerinin yerleşim merkezine yapılacak ikinci bir liman projesinin turizmi katledeceği yönündeki görüşlere karşın Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal; &[#]8220;Turizm diyorsunuz da bugün Filyos´ta denize girmeye gelen yahut turistik amaçla Filyos´u ziyarete gelen kişi sayısı nedir?&[#]8221; diye sordu.


Filyos Belediyesi&[#]8217;nin meclis oturumunun gündeminde olan konulardan biri de yerleşim merkezinde Karabük Demir Çelik fabrikaları tarafından yapılmak istenen 5 milyon ton kapasiteli limandı.
Halka açık olarak gerçekleşen toplantıda bir önceki toplantıda yaşananlar kadar olmasa da tartışmalar vardı.
Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal Başkanlığında yapılan toplantıda ilk söz hakkını Fahri Sürül kullanarak, konu hakkında olumsuz görüş belirttiğini yineledi. Daha sonra DSP Belediye Meclis Üyesi Aytuğ Uyar söz hakkını kullanarak itiraz gerekçelerini anlattı.
Uyar; "Buraya yapılacak olan limanın çok titizlikle tenkit edilmesi gerekiyor. Filyos bu yapılacak olan projeyi kaldıramaz. Filyos bu projeyi kaldıracak alt yapıya sahip değildir. Bir Filyoslu olarak ilk önce şuna karar vermemiz gerekiyor. Filyos&[#]8217;un bir Çatalağzı mı bir Işıkveren mi, bir Kilimli mi, yoksa doğasıyla tarihi güzellikleriyle dolu tarihi turizm bölgesi mi olmasını istiyoruz?
Kardemir&[#]8217;in buraya alacağı 120 kişiden 100 tanesi mavi yakalı olacaktır. Filyos´tan alsa alsa 10 kişi alacaktır. Bunlarda güvenlik görevlisi olacaktır. Savunulduğu gibi hiçbir istihdama dair katkısı olmayacaktır. Ben meclis üyesi olarak bu proje karşıyım. Eğer ki buradan onay çıkarsa da sonuna kadar hukuki anlamda gerekeni yapacağım" şeklinde konuştu.
Türkçelik: &[#]8216;Hakkımı helal etmeyeceğim&[#]8217;
Demokrat Partili Meclis Üyesi Yurdal Türkçelik, Filyos Belediyesi&[#]8217;nin bu liman projesine onay vererek büyük bir hata yaptığını belirterek şunları dile getirdi; " Bu liman ile 1 km alana taş artı denize de 300 metre taş doldurulacak. Bu çirkinliğe göz yumulamaz. Bundan dolayı ben buranın tarihi turistik açıdan gelişmesi ve ilerlemesinden yanayım. Böyle olursa insanlar daha fazla iş bulur. Liman Projesinin gerçekleşmesi ile birlikte nakliyeciler iş yapar. Peki nakliyeyi kim yapar, parası olan aracı olan yapar. Ben kesinlikle Kardemir Limanına karşıyım eğer yapılırsa da burada olumlu oy verecek arkadaşlara ömrüm boyunca hakkımı helal etmeyeceğim. Bende yapılırsa her türlü yasal yollardan hakkımı arayacağım" dedi.
Ünal: &[#]8216;Hayalleri bırakın, iş önemli&[#]8217;
Meclis toplantısında eleştirilerin ardından Kardemir Limanı hakkındaki görüşlerini anlatan Ünal, Filyos&[#]8217;ta turizm olanaklarının hayal olduğunu belirterek limanın yapılması gerektiğini vurguladı. karşı çıkanların kanuni haklarını arayabileceklerini belirten Ünal şunları söyledi:
"Filyos&[#]8217;ta sadece burada eleştiri yapan arkadaşlarım yaşamıyoruz. Biz de Filyos&[#]8217;ta yaşıyoruz. Az önce burada söylenenler arasında mavi gömlekliler konusuna değinildi. Şu anda benden makine mühendisi iş isteyen arkadaşlarımız var. Artık Filyos Ateş Tuğla Fabrikası kapanmak üzere. Fabrikada çalışan 130-140 kişi civarındaki evli çocuk sahibi 35 yaş üstü insan işsiz kalacak. Bu durumu da düşünmek gerekiyor. Turizm diyorsunuz da bugün Filyos´ta denize girmeye gelen yahut turistik amaçla Filyos´u ziyarete gelen kişi sayısı nedir?
Bir takım insanlar bizim yaptığımız Kardemir projesini de mahkemeye veriyor, sahil projesini de mahkemeye veriyor. Biz bu işin doğrusunu öğrenemedik. Burada tamamen siyaset yapılıyor, belediye başkanına zarar vermek için hem yapmaya çalıştığımız sahil projesine hem de Kardemir Liman Projesine karşı çıkılıyor.Turizm diyoruz bakın İl Kültür Turizm Müdürlüğü bize ne göndermiş. Yazılı metinde kale mevkiinde bulunan sit alanı içerisine giren kaçak yapıların kaldırılması gerektiği yer alıyor. Bu kaçak yapıların resimlerini de yolladıkları dosyaya koymuşlar. Bu dosyaya göre eski belediye başkanı arkadaşımızın yaptığı kale yolunu, tuvaletleri, kale mevkiinde bulunan işletmelerin yıkılması gerektiği gösteriliyor. Bundan yola çıkarak şunu diyebiliriz ki, arkadaşlar bazı şeyler hayal, bizim bu hayallerle yıllarımızı geçirme imkanımız yok. Onun için bunu fazla uzatmanın anlamı da yok. Bizim için ilk önce gelen iştir, aştır. Burada boş gezen, babasından, dedesinden para isteyip evini geçindiren insanlar var. Ben buraya yatırım gelsin diye uğraşıyorum , bu projenin arkasındayım. Herkes hakkını arayabilir burası hukuk devletidir."
Yapılan konuşmaların ardından konu hakkında uygun görüş bildirenlerin sayısı 6, uygun görüş belirtmeyenlerin sayısı 3 çekimser kalan belediye meclis üyesi sayısı da 1 olarak kayıtlara geçti. Bunun ile birlikte Kardemir Projesi için olumlu görüş kararı meclisten çıktı.
Editör: Pusula Gazetesi