Gazze´ye yardım götüren insani yardım konvoyunda 19 kişinin ölümüyle sonuçlanan İsrail´in askeri müdahalesine Bartın´da sert tepki gösterildi. İsrail´in saldırısı basın açıklamasıyla protesto edildi. Arap Camii önündeki gösteri sırasında saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananlar için tekbirler çekildi, İsrail aleyhine sloganlar atıldı. Filistin Gönüllüleri adına Saadet Partisi (SP) Merkez İlçe Başkanı Mücahit Mekeç ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Naci Durmuş açıklama yaptı. Mücahit Mekeç, "Zulümler sürerken başta Birleşmiş Milletler olmak üzere pek çok uluslararası kuruluş kararlar alıp İsrail´e çağrılar yaptı. En son Lahey Adalet Divanı kararında görüldüğü üzere Filistin topraklarını parçalayan duvar inşaatının yasadışı olduğu kararı ilan edildi. Ama tüm bu kararlar kâğıt üzerinde kalan boş, etkisiz söylemler olmaktan öteye geçmedi. Dokuz gemi, on bin ton yardım malzemesi, elliye yakın ülke vatandaşının katıldığı, yedi yüz civarındaki yardım gönüllüsü insan ile birlikte, İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde; ´Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" sloganı ile yola çıkan uluslar arası yardım organizasyonu, onurlu bir misyon yüklenerek karanlığa ışık tutmuştur. Karanlıklar, ışık doğduğunda geri dönmek, çekilmek zorundadır. Bu hep böyle olmuştur. Şimdide böyle olacaktı. Irkçı emperyalistlerin elebaşı olan İsrail, ABD´den aldığı destekle cinayetlerinde sınır tanımayan vahşi yüzünü bir kez daha göstermiştir" diye konuştu.


Filistin İslam âleminin ortak davasıdır


Mekeç, "İnsani yardım için dünyanın çeşitli bölgelerinden harekete geçen insanlara işgalci İsrail, bu sabaha karşı Gazze filosuna saldırmıştır. Bu sabah erken saatlerde altı yüze yakın Filistin gönüllüsüyle birlikte Filistin´e yardım taşıyan gemilerimize İsrail askerleri çıkarma yapmış ve birçok kardeşimiz katledilmiştir. Menfur saldırılarda otuzun üzerinde kardeşimizde yaralanmıştır. Filistin davası İslam ümmetinin ve tüm dünyanın ortak davasıdır. Filistinli mazlumlara yardım amacıyla çıkan gemilere yapılan saldırı İsrail´in tüm dünyanın başına nasıl bir bela olduğunu ortaya koymuştur. İslam dünyasındaki tüm müminler, dünyadaki mazlumlarla dayanışma konseptinde bulunan tüm insanlar İsrail´in yaptığı bu zulmün hesabını soracaktır. Emperyalist güçler şişirip şımarttıkları İsrail belasıyla hesaplaşacaklardır. Tüm dünyanın ve barışsever duyarlı çevrelerinin ve birçok devletlerin desteklediği üzerinde Türk bayrağı dalgalanan ve yetkililerden izin alınarak yola çıkan bir gemi üstelik uluslar arası sularda bir başka devletin saldırısına maruz kalmıştır" ifadesini kullandı.


Hükümet İsrail ile ilişkilerine son vermeli


Gemi mürettebatının başına gelen olaylardan Türkiye hükümetinin aktif olarak devreye girmesi gerektiğini ve halkın göstermiş olduğu duyarlılığa kulak vermesi gerektiğini ifade eden Mekeç, "Bu sorumluluk bir takım açıklamalarla geçiştirilemeyecek kadar önemli bir hadisedir. Yetkilileri derhal kayda değer tedbirler almaya davet ediyoruz. Filistin sorununu ve bilhassa Gazze´de yaşanan insanlık dramını görmezden gelemeyeceğini her fırsatta tekrarlayan hükümet, söylemini pratiğe aktarmak durumundadır. Somali açıklarında korsanların ticari gemilere saldırısına karşı donanma gücünü görevlendiren Türkiye devletinin İsrail korsanlığına karşı demeçle, beyanatla, kınama mesajı ile yetinmesi açık bir tutarsızlık olacaktır. Hükümet zulme daha fazla ortak olmamak adına İsrail´le olan bütün diplomatik, ticari ve askeri ilişkilerine son vermelidir. Müslüman kardeşlerimize yapmadığı işkenceyi bırakmayan İsrail´le dost olunamayacağını bu saldırılarla bir kez daha tüm dünya görmüştür" şeklinde konuştu.


Şehitler anıldı


Mücahit Mekeç´in ardından konuşlan Sağlık-Sen Şube Başkanı Naci Durmuş, "Filistin´e insani yardım ulaştırma çalışmalarıyla birlikte ülkemizde terörist saldırıların artması da son derece manidardır. İsrail ordusunun Akdeniz sularında insani yardım gemilerine taciz ettiği dakikalarda Hatay´ın İskenderun ilçesinde teröristlerce askeri birliğe düzenlenen saldırıda altı askerimiz şehit olurken, dokuz askerimizde yaralanmıştır. Dün ise Şırnak´ta çıkan çatışmada üç askerimiz ile Siirt´te pusuya düşürülen üç korucu şehit olmuştu. Bu hususun da üzerinde durulması, ülkemiz içindeki terör hareketlerindeki terörist devlet İsrail´in etkisinin araştırılması gerekmektedir. Bu duygular içinde tekrar tüm insanlığın başı sağ olsun diyor, şehitlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.


Filistin´i yok edemeyecekler


"Gün mazlumlarla dayanışma günüdür" diyen Sağlık-Sen Şube Başkanı Durmuş, "Gün insani yardım dışında hiçbir amaç taşımayan insanlık gönüllülerinin, savaş karşıtlarının, barışsever aktivistlerin, mazlumların hakkını aramaya yemin etmiş adalet yanlılarının yanında olma günüdür. Gün Filistinli kardeşlerimizle birlik olma günüdür. Filistin davası İslam ümmetinin en büyük imtihanlarından biridir. Bu imtihandan alnımızın akıyla çıkmamız gerekmektedir. Filistinli kardeşlerimizin çektikleri acılar bizim acılarımızdır. Onların feryatları, akan gözyaşları bizim gözyaşlarımızdır. Zalim İsrail´i tüm insanlığa ve Rabbimize şikâyet ediyoruz. Bartın Filistin Gönüllüleri olarak İsrail ordusunun yardım filosuna yaptığı baskını tekrar lanetliyor, kardeşlerimizin biran önce serbest bırakılmasını bekliyoruz. Filistin´imizi yok etmeye çalışan Siyonistler ve onların uluslar arası destekçileri çok iyi bilmeliler ki Filistin davası bizim onurumuzdur. Bizler var olduğumuz müddetçe Filistin´i yok edemeyeceklerdir. İnsani yardım filosunda hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah´tan rahmet, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz" ifadesini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi