Zonguldak duraklı İstanbul - Trabzon seferlerini başlatan Borajet Firması Ticaret Müdürü Ahmet Can, bölgedeki yolcu potansiyeli araştırılarak, Zonguldak seferlerinin başlatıldığını belirtti.
Yeni başlatılan bu uçak seferlerinde beklentilerinin Zonguldak´tan başka şehirlere yolcu taşımak olduğunu söyleyen Müdür Ahmet Can, Antalya´yı talebin artacağı iller arasında gösterdi.
Borajet Ticaret Müdürü Ahmet Can, uçuşlarla ilgili Pusula Gazetesi Muhabiri Yeliz Alagöz´ün sorularına şu yanıtları verdi:


Ahmet Can kimdir?


10 senedir havacılık sektörünün içinde bulunuyorum. 1998 yılında operasyon memuru olarak havacılık sektörüne başladım. Yaklaşık dokuz senedir bu görevde yer aldıktan sonra, yılbaşından itibaren de Borajet ailesine katıldım. Kısa bir süre İşletme Başkanlığı yaptıktan sonra şu an Ticaret Başkanı olarak görevimi sürdürmekteyim.


Firma olarak çalışma prensipleriniz nelerdir?


Sizde biliyorsunuz ki altı yedi senedir sivil havacılıkta çok büyük atılımlar sağlandı. Yaklaşık 20 milyon kişi ilk defa uçağa bindi. Bizim amacız bu sayıyı daha fazla artırmak.
Ülkemizde bir çok atıl vaziyette havaalanı var. Bunların başlıca sebeplerinden biride, firmaların elindeki mevcut uçak tiplerinin teknik imkanlardan dolayı bölgeye uçuş gerçekleştirememesi. Genellikle havacılıkta belli bir noktadan belli bir noktaya uçuşlar gerçekleştirilir.
Büyük meydanları birbirine bağlayan uçuşlar vardır. Çaycuma, Sinop, Tokat, Siirt ve aklıma gelmeyen bölgelere uçuş gerçekleştirilemiyor. Çapraz uçuşlar dediğimiz küçük meydanlardan küçük meydanlara uçuş da yapılamıyor.
Amacımız seferi olmayan iller arasında uçuş gerçekleştirip, bu illerdeki vatandaşlarımızın hem konforlu, hem de güvenilir yolculuk yapmalarını sağlamak.


Zonguldak´a uçmaya nasıl karar verdiniz?


Ben yılbaşından beri bu firmada çalışmaktayım. O tarihten beri uçması düşünülen bölgeler arasında Zonguldak ismi zikrediliyordu. Çok önceleri alınmış bir karardı. Sizde takdir edersiniz ki, bir işe başlamadan önce iyice araştırıp, yolcu potansiyeline bakılması gerekiyor.
Yapılan ön çalışma ile bu potansiyel Zonguldak´ta görüldü. Sonuçta Zonguldak Çaycuma´dan Trabzon arası yolcu potansiyelinin farkına varıldı.
Bu düşünceyle bu iki nokta arasındaki uçuşların başlamasına karar verildi.


Bu bölge için beklentileriniz nelerdir?


Şu anda Sabiha Gökçen- Zonguldak- Trabzon arası uçuşlara başladık. Beklentimiz bu seferlerin bu şekilde kalmayıp Zonguldak´tan başka şehirlere yolcu taşımak. Bunun için bir talebin olası gerekiyor. Bu talebin gelmesini bekliyoruz.


Zonguldak-Antalya seferleri içinne düşünüyorsunuz?


Yoğun olarak Antalya seferleri üzerinde duruluyor. Talep daha da artarsa önümüzdeki dönem Antalya uçuşlarını düşünebiliriz.


Yolcu potansiyeli konusunda bir çalışmanız oldu mu?


Zaten ilk adımlarımızı atmış durumdayız. Hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşmak içinde bazı süreçlerden geçmemiz gerekiyor.
Bu potansiyeli artırmak adına kamuoyunda tanınmak ve güvenirliliğimizi artırmamız için yaptığımız çalışmalarımız devam edecek.


Uçuşların sürekli olması için minimu ne kadar yolcu potansiyeli olması lazım?


Şu anda bir rakam vermek gerekirse verimliliğin sağlanması için en az yüzde 70 kapasite ile bu uçağın bu havaalanından kalkması gerekiyor. Zonguldak´a ilk defa geliyorum.
Herkes için bu seferlerin hayırlı olmasını diliyorum.
Editör: Pusula Gazetesi