Eğitim Bir-Sen Çaycuma Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Günay 1919 yılında İzmir´in Yunanlılarca işgalini protesto amacıyla İstanbul Hükümetine çekilmiş bir telgrafın orijinalinin ortaya çıktığını söyledi.
Çaycuma´nın ve bölgenin yakın tarihine ilişkin bu önemli belgenin Tarih Öğretmeni İbrahim Türksoy tarafından ortaya çıkarıldığını belirten Günay; "Yüksek lisans tez hocasının verdiği belgeler arasından çıkan bu tarihi belge ilk defa İbrahim Türksoy tarafından günümüz Türkçesine kazandırılmıştır.
Belgeden 1919 yılında Perşembe pazarında Rıfat Bey önderliğinde İzmir´in işgalini protesto amacıyla büyük bir mitingin yapıldığı anlaşılmaktadır.
Bölge halkımızın duyarlılığını göstermesi ve köyleri hakkında önemli bir belgedir.
Bu telgrafta 1919 yılı, Şeyhler Karyesi, Kızılbel Karyesi, Balgur Karyesi, Kara Ahmetler, Kara Musa Karyesi, Kadıoğlu Karyesi, Kayıkçılar Karyesi, Veli Oğlu, Sandallar, Dursunlar köy muhtarlarının mühürleri ve imzaları vardır.
Bu belgeyi Çaycuma Kaymakamımız Sayın Hasan Yaman´a ve Belediye Başkanımız Mithat Gülşen´e takdim ettik. Kaymakamız bu araştırmadan, ortaya çıkarılmasından dolayı teşekkür etti ve memnuniyetlerini ifade etti. Kendilerine belgenin orijinalini ve tercümesini takdim ettik. Tarih Öğretmenimiz İbrahim Türksoy´a, tüm Çaycuma halkı adına teşekkür ediyor, çalışmalarının devamını diliyorum "diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi