Amasra Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Halkoyunları Kulübü tarafından Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesesi Salonu&8217;nda (ATİ) düzenlenen "Anadolu´dan Ezgiler" Halkoyunları ve Halk Müziği Gecesi oldukça eğlenceli geçti. Geceye Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Amasra İlçe Milli Eğitim Müdürü Adnan Özkök, Amasra Halk Eğitim Müdürü Sema Engin olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. İkincisi düzenlenen Kültür Gecesine Zonguldak´tan Halkoyunları Sergileme ve Araştırma Derneği, Bartın&8217;dan Halk Oyunları Merkezi Topluluğu, Amasra´dan Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu Halkoyunları Topluluğu, Köksal Toptan İlköğretim Okulu Halkoyunları Topluluğu, Amasra Halk Eğitim Merkezi Halkoyunları Topluluğu ile Bartın "Grup Uz" Halk Müziği Topluluğu katıldı.



Gelecek nesillere aktarmalıyız


Gecede açılış konuşmasını yapan Halkoyunları Kulübü Başkanı Özden Atalar, folklorun en önemli unsurlarından biri olan halk oyunlarının, kendisi ile bütünleşen müzik ve giysiler ile birlikte geçmişten günümüze dek halk kültürünü yaşatmamıza ve gelecek nesillere aktarmamıza olanak sağladığını söyledi. Atalar, "Kendi kültürüne sahip çıkan, örf, adet, gelenek ve göreneklerine duyarlı, manevi duyguları gelişmiş, çağdaş kültürü özümsemiş, uyuşturucu madde, alkol, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir gençlik yetiştirmek bu alandaki en önemli hedeflerimizdir" dedi. Düzenlenen gecede Halkoyunlarında Bartın, Bolu, Artvin, Gaziantep, Trabzon, İzmir yöresi halkoyunları gösterileri yanı sıra Halk Müziğinde "Grup Uz" yurdun çeşitli yörelerine ait türküleri seslendirdi.


Resim sergisi düzenlendi


Gecede ayrıca Hakan Topuz´un "Memleket" ve "Amasra" konulu fotoğraflardan oluşan slayt gösterileri ile şiir dinletisi ve Halkoyunları Kulübü üyesi Hüseyin Koç´un yağlıboya ve karakalem çalışmalarından oluşan "Resim Sergisi" de gerçekleştirildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Adnan Özkök yaptığı konuşmada başta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Halkoyunları Kulübü Yönetim Kurulu üyelerini başarılı çalışmalardan dolayı kutladı ve geceye katılan görevli tüm yönetici ve halkoyuncularına teşekkür etti. Özkök, "Halk kültürü içinde önemli yer tutan halk oyunlarının, toplumda farklı duygulardan doğan dayanışmayı, yardımlaşmayı, birlik ve beraberlik içinde paylaşmayı ifade etmektedir. Örf ve adetleri, gelenek ve görenekleri en güzel şekilde ortaya koyan halk oyunlarını, tanıtarak gelecek kuşaklara aktarmanın hizmet veren herkesin görevi olmalıdır&8221; diye konuştu.


Bu organizasyonlar önem arz ediyor


Özkök; Gençlerin, binlerce yıllık birlikte yaşamdan meydana gelen ve değerlerle örgülü Anadolu kültürüne önem verdiklerini görmenin mutluluğu içindeyiz. Sanata ve kültüre gençlerimiz ne kadar önem verirlerse gelişmeleri de o kadar sağlam olur. Bu etkinlikler sosyal faaliyet olmasının yanında gençlerimiz arasında birlik, beraberlik duygusunu da artırmaktadır. Aynı zamanda bu tür organizasyonlar halk oyunlarının gelişmesi açısından önemlidir. Her türlü sosyal etkinlikleri önemsiyor ve destekliyoruz. Çünkü bu faaliyetler öğrencilerin gelişimi açısından çok önemli, bu tür faaliyetlerle gençlerimiz kendilerini ifade edebilmekte ve enerjilerini bu yolla harcamaktadırlar&8221; şeklinde konuştu.

Önemli olan yarışmaya katılmak



Yarışmalara katılmanın önemli olduğunu belirten Özkök, &8220;Gençlerimiz, etkinliklere katılarak birlikte yaşamayı birlikte başarmayı dayanışmayı öğreniyorlar. Bu yarışmalarda derece almaktan çok etkinliğe katılmak önemlidir. Kültürümüze sahip çıkmalı yaşamalı ve yaşatmalıyız. İşte Anadolu kültürünü en iyi anlatan motiflerden birisi hiç kuşkusuz halk oyunlarımızdır" ifadesini kullandı. Halkoyunları kulübü üyeleri yurtdışından gelerek kendilerini destekleyen misafirlerine de Bartın´ı tanıtan broşür ve hediyeler verdi. Gecenin sonunda izleyiciler gösterilerini sunan ekipleri uzun süre alkışlayarak memnuniyetlerini dile getirdi. Geceye katkıda bulunan kuruluşlara Belediye Başkanı Emin Timur ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Adnan Özkök tarafından plaket verildi.
Editör: Pusula Gazetesi