Zonguldak´tan tatil için geldiği Bursa´da direksiyon başında beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden 37 yaşındaki maden işçisinin organları 4 kişiye hayat verecek. Kalbi helikopterle İstanbul´a gönderilen iki çocuk babasının karaciğer ve iki böbreği ise Bursa´daki hastalara nakledilecek.
Edinilen bilgiye göre, 3 gün önce tatil için Bursa´ya gelen 37 yaşındaki Serkan Baykara, araba kullanırken direksiyon başında beyin kanaması geçirdi. Ardından maddi hasarlı bir kaza yapan Baykara yakınları tarafından hemen Çekirge Devlet Hastanesi´ne kaldırıldı. 3 süren ölüm kalım savaşına yenik düşen Serkan Baykara´nın yakınları organlarının bağışlanmasına karar verdi. Evli ve biri 1 diğeri 9 yaşında iki çocuğu olan Baykara´nın organları, 4 kişiye hayat verdi.
Baykara´nın kalbi, gece yarısı AKOM´a iniş yapan askeri Skorsky askeri helikopterle İstanbul Koşuyolu Hastanesi´ne gönderildi. Karaciğer ise 22 yaşındaki bir gence nakledilecek olan Baykara´nın iki böbreği için de Tıp Fakültesine 10 ayrı hasta çağrıldı. Böbreklerin nakli için çalışmalar sürüyor.
Organ bağışının önemine değinen Başhekim Dr. Mustafa Tümay "Hastamızın dün saat 15.00 sıralarında beyin ölümü gerçekleşti. Ve ailesi yapılan görüşmelerin ardından organlarının bağışlanmasına karar verdi. Hastamızın organları 4 kişiye hayat verecektir" dedi.
Herkesin organ bağışı konusunda çok duyarlı olması gerektiğini ifade eden Başhekim Tümay, "Baykara ailesi bir evlatlarını kaybetti ama şimdi 4 evlatları oldu. Toplumun bu konuda çok duyarlı olması gerek. Sağlık ekiplerinin bu konuyu ailelere düzgün olarak izah etmesi gerek. Bu konuda özveriyle çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Nakil için en önemli şeylerden biri olan yoğun bakım sayısının arttırılması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Başhekim Mustafa Tümay, "6 ay içinde yoğun bakım sayımızı 28´den 100´e çıkarmayı hedefliyoruz. 24 saat açık yoğun bakım ünitelerimizle organ bağışının kat kat artmasını hedefliyoruz. Çünkü bu konu çok önemli Binlerce organ bekleyen hasta var. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekir" diye konuştu.
Ağabeyinin kaybettiği kaza sırasında aynı araçta bulunan Serkan ve Koray Baykara kardeşler ise "Kardeşimizin ölümü bizi özdü ama onun organlarının 4 kişiyi hayat verecek olması bizi bir nebze de olsa rahatlattı" diye konuştu.
Ölen Serkan Baykara´nın cesedinin memleketi olan Zonguldak´taki Gülüç Beldesi´nde toprağa verileceği öğrenildi.
Editör: Pusula Gazetesi