Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, ilkbahar ve yaz aylarında sıklıkla görülen kene ısırması vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ölümcül sonuçlara neden olduğunu hatırlatan Müdürlük dün yaptığı açıklamada, vatandaşların dikkatli olmaları istedi. Müdürlüğün açıklaması şöyle; &8220;Keneler tarafından taşınan virüsle oluşan, ateş, cilt içi ve diğer vücut alanlarında kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve kan emerken virüsleri de bulaştırırlar. Keneler tarafından KKKA hastalığı virüsü bulaştırılan hayvanlarda hastalık insanlara nazaran daha hafif bir şekilde atlatılıyor ve ölümcül bir seyir taşımıyor.


İlkbahar ve yaz aylarına dikkat


Ülkemizin coğrafik yapısı ve iklimi kenelerin yaşamaları için uygun bir yapıya sahiptir. Bu sebeple hastalık, özellikle hayvancılığın yapıldığı; nemin, çalı ve çırpılı alanlar ile gür otlakların bulunduğu yerler başta olmak üzere ülkemizin her yerinde görülebilir. Hastalık çoğunlukla bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben genellikle 1-3 günde, en fazla ise 9 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Enfekte kan, vücut çıkartısı veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 13 gün olabilmektedir.


Tarım ve hayvanlıkla uğraşanlar riskli


Kırım Kongo Kanamalı Ateşi&8217;nin belirtileri kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan, Ölüm genellikle hastalığı ağır seyreden hastalarda, hastalığın 2. haftasında gerçekleşmektedir. İyileşme, genellikle 10. günden sonra başlar, bazı vakalarda dört haftaya kadar uzayabilmektedir. Kimler risk altındadır? Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, Veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadır.


Uzun kollu giyecekler giyin


Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur? Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak öncelikle hastalığa neden olan virüsü taşıyan kenelerden uzak durmak ile mümkündür. Kene yönünden şüpheli ve tehlikeli olan bölgelerden uzak durulmalıdır. Hayvanlarla gereksiz temaslardan kaçınılmalıdır. Riskli alanlarda (piknik alanları, hayvan barınakları gibi) bulunulan zamanlarda, kenelerin elbiselerin altına girebileceği muhtemel açıklıkları kapatmak çok önemlidir. Uzun kollu kapalı elbiseler giymek ve pantolon paçalarını çorapların içine sokmak, basit görünse de hayli etkili bir önlemdir. Elbiselerin açık renkte olması, gelen kenelerin kolayca görülmesini sağlar. Vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli, vücuda yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan (bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi) alınmalıdır.


Vücuttan hemen uzaklaştırılmalı


Kenelerin üstüne kimyasal dökülmesi, kibrit ile yakılması gibi işlemler kenelerin hastalık etkenlerini aktarma riskini artırabilir. Bu tarz uygulamalardan kaçınılmalıdır. Ormanlarda çalışan işçilerin ve ava çıkanların lastik çizme giymeleri veya pantolonlarının paçalarını çorap içine sokmaları kenelerden koruyucu olabilmektedir. Hayvan sahipleri hayvanlarını kenelere karşı uygun ilaçlarla ilâçlamalıdır. Hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkân vermeyecek şekilde yapılmalı, çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır. KKKA insandan insana bulaşabilmektedir, bu nedenle hastalarla temastan kaçınılmalı, zorunlu olarak temas edenler ise mutlaka gerekli tedbirleri almalıdırlar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastaya verilen destek tedavisi hayati önem arz etmektedir. Unutmayınız; Vücuda yapışan kene, vücuttan ne kadar kısa zamanda uzaklaştırılırsa, hastalığın bulaşma riski de o kadar azaltılabilmektedir.

Editör: Pusula Gazetesi