Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Bayram Şimşek, &8220;İstanbul ve Şanlıurfa olmak üzere iki koldan yapacağımız Ankara yürüyüşü ile demokratik, kamusal, parasız, nitelikli eğitim; örgütlü, güvenceli çalışma hakkı ve demokratik yaşam taleplerimizi gerçekleştirmek için, grev ve toplu sözleşme hakkı konusunda kararlı olduğumuzu göstermek için 17 Nisan Cumartesi günü Ankara´da olacağız&8221; dedi. Eski Belediye Binası önünde sendika üyeleri ile birlikte yapılan eylemde konuşan Şimşek; vatandaşları düzenleyecekleri yürüyüşe davet ettiklerini belirtti. Şimşek&8220;Ülkemizde işsizlik ve yoksulluk her geçen gün derinleşmekte, işten atmalar tüm hızıyla sürerken, emekçiler işten atılma kaygısıyla çalışmakta, ücretleri düşürülmekte, demokratik haklarını kullanmaları engellenmektedir&8221; diye konuştu.


Eğitim olumsuz etkileniyor


Şimşek; &8220;Krizin yıkıcı etkileri her geçen gün daha da ağırlaşırken, emekçilerin sırtındaki yük gün geçtikçe artmaktadır. Bu süreçte tüm halk kitlelerini ilgilendiren parasız eğitim ve sağlık hakkı gibi kazanılmış haklarımızın önemli bir bölümü hedef haline getirilmiş, demokratik, kamusal, nitelikli ve parasız eğitim hakkı talebimize karşın eğitimde ticarileştirme ve özelleştirme uygulamaları arttırılmıştır. Ak Parti, özellikle emekçilerin çalışma yaşamına yönelik olarak gündeme getirdiği yasal düzenlemeler ve fiili uygulamalarla çalışma ilişkilerini esnekleştirmiş, kamu istihdamını parçalayarak esnek ve güvencesiz istihdamı yaygınlaştırıcı uygulamalar içine girmiştir. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik, eğitim ve sağlık kurumlarında 4-c ve taşeron istihdamı gibi esnek ve güvencesiz çalışma biçimleri her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Esnek istihdam uygulamaları, diğer pek çok neden gibi eğitimin niteliğini ve işleyişini olumsuz etkilemektedir&8221; diye konuştu.


Eşit muamele istiyoruz


Eşitlik istediklerini kaydeden Şimşek; &8220;İçinden geçmekte olduğumuz dönemde emekçilerin pek çok yönden bölünüp parçalandığı, güvencesiz ve pek çok haktan yoksun olarak çalıştırılmaya zorlandığı, yani emeğin tam olarak baskılandığı bir dönemde Ak Parti tarafından sıkça dillendirilen demokrasi ve özgürlük söylemlerinin ne kadar gerçekçi olduğu da ortaya çıkmıştır. Kamu emekçilerinin ısrarla dillendirdiği grev ve toplusözleşme hakkı ile ilgili olarak göz boyamaya yönelik adımlar atan Ak Parti Hükümeti, Anayasa değişikliği paketini hazırlarken kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkı talebini yok sayan bir tutum içine girmiştir. Anayasa değişikliği sürecinde eğitimde var olan eşitsizliklerin ortadan kaldırılması, özgürlükçü eğitim anlayışına dayalı bir eğitim hakkının yaşama geçirilmesi ile mümkündür. Kamusal, parasız, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı konusunda herhangi bir somut adım atılmadığı gibi, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve YÖK´ün kaldırılması gibi acil düzenlemeler de yapılmamıştır&8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi