Tarihi ve turistik ilçe Amasra&8217;da çevresinde üç tane okul bulunan dereden gelen pis kokular öğrencileri, eğitimcileri ve burada oturan vatandaşları rahatsız ediyor. Vatandaşlar yaklaşan yaz mevsimine dikkat çekerek, havalar ısındıktan sonra deredeki kokunun daha da artacağını söylüyor. Derenin sinek ve sivrisinek yatağı olduğunu ifade eden vatandaşlar, yetkililerin önlem almasını istiyor.



Daha önce fosseptik akmıştı



Soruna çözüm bulunmasını beklediklerini ifade eden vatandaşlar &8220;Amasra Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinin arka tarafından geçen derenin hali çok berbat. Derenin çıkardığı pis kokular, öğrencileri çok rahatsız ediyor. Bu dereye daha önce fosseptik de akıtılmıştı. Bu dere, okulların bir arada bulunduğu mıntıkanın hemen arka tarafından geçtiği için pis kokular Turizm Meslek Lisesi öğrencilerini etkilediği gibi Amasra lisesini de etkiliyor&8221; diyor.



Havalar ısındıkça koku artacak



Derenin geçtiği bölgede oturan vatandaşlar &8220;En önemlisi Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu&8217;nda okuyan küçük çocukları daha fazla rahatsız ettiği şikayet konusu oluyor.


Havalar ısındıkça bu dere daha fazla kokacak. Geçen dönemde, iki kez belediye başkanlığı yapmış başkan şikayetlere kulağını kapatmıştı. Yurtiçi ve yurtdışı gezmekten, öğrencilerin şikayetini giderememişti. Yeni Başkan Emin Timur, çok kısa zamanda başarılı hizmetler gerçekleştirdi&8221; şeklinde konuşuyor.



Sinek ve sivrisinek yuvası



Başkan Timur&8217;un dereyi temizleterek hem çocukların hem eğitimcilerin hem de kendilerinin şikayetlerini giderebileceğini söyleyen vatandaşlar, &8220;Amasra deresi, sinek ve özellikle sivrisinek yuvası. Yaz aylarında gece sivrisineklerden uyuyamayan semt sakinleri de bu durumdan çok şikayetçi. Başkan Timur´a bir hatırlatmada bulunalım. Vali İsa Küçük başkanlığında, İlçe Kaymakamları, İl ve İlçe Belediye Başkanları ve daire amirlerinin katılımı ile yapılan 2. Taşkın Koordinasyon Kurulu toplantısında sel önleme konusunda "Makina parkı yeterli olan belediyelerin DSİ´den görüş alınarak dere yataklarını temizlenmelerinin sağlanması" istenmişti&8221; dediler.



Sel tehlikesi de giderilmiş olacak



Kararlar alınmışsa eğer, uygulanmak içindir diyen vatandaşlar &8220;Amasra deresi temizlenip ıslah edilirse, pis kokular ve sivrisinekler yok olacak bunun yanında sel tehlikesi de yok olacak. Belediyenin yapacağı tek işlem müzeye bu konuda müsaade yazısını yazmaktır. Müze ve Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu&8217;ndan olumsuz cevap gelmesi imkansız çünkü 20 yıl önce bu dere beton duvar içine alınmıştı. Dere temizliğine tüm insanlar sevinecektir&8221; diye konuştular.

Editör: Pusula Gazetesi