46. Antalya altın portakalda büyük Zonguldak grevini anlatan &8220;yüz bin kişiydiler&8221; adlı belgeseliyle en iyi ilk belgesel ödülünü alan yapımcı ve yönetmen Metin Kaya bu sefer de büyük Kozlu-Zonguldak grizu faciasının çekimlerini yapıyor. 1992 yılında Zonguldak Kozlu&8217;da yaşanan grizu faciasıyla ilgili belgesel çalışmasında Arıt beldesindeki madencilerle de görüşüldü.


263 madenci şehit olmuştu


263 madencinin hayatını kaybettiği, 77 madencinin yaralandığı1992 Kozlu grizu faciasının ölümsüzleşmesi için belgesel yapmaya karar veren yapımcı yönetmen Metin Kaya önce taslak planını yaptı ve bu bağlamda 50 civarında madenci, yetkili ve sendikacıyla çekim çalışmalarına yaklaşık yedi ay önce başladı. Belgeselin çekim hazırlıkları yıl sonuna kadar bitirilecek. 2011 Mart ayına kadar da montaj ve kurgu çalışmalarının bitirilmesi hedeflenen çalışmalarda, belgeselin adı da o zaman belirlenecek.


Duygu yüklü sözlerle


Belediye Başkanı Şahidi Kuşçu, &8220;4 Nisan Pazar günü beldemize gelen çekim ekibi, Cöcü Mahallemizden; Remzi Kızılçay, Mehmet Maviçiçek ve Sefer Günay isimli eski grizu faciasını yaşayan madencilerimizle grizu anı ve sonrası röportaj çekimlerini belediye binamızda yaptı. 18 yıl önce yaşanmış olan faciayı anlatan işçilerimiz, anılarını anlatırken oldukça duygusal anlar yaşandı. Anlaşılan o ki, grizu faciasının olumsuz etkileri hala hafızalarda hatırlatıldığında eski tazeliğini koruyordu. Madencilerimiz noktası, virgülüne kadar anılarını duygu yüklü sözlerle anlattı&8221; dedi.



Editör: Pusula Gazetesi