İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, Yaşlıların hayatlarının daha sağlıklı sürdürülmesi amacıyla Müdürlük olarak yapılan çalışmaların artarak devam ettiğini söyledi. Yaşlı insanlara gereken önemi verdiklerini belirterek, 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan Yaşlılar Haftası&8217;nı kutlayan Nacaroğlu; &8220;Her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız, geçmişten bugüne köprü oluşturan yaşlılarımıza; sevgi ve saygıyı dile getirmek, yaşlılık dönemine ve yaşlılara gereken önemin verilmesini vurgulamak amacı ile 1982 yılında WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından 18 - 24 Mart tarihleri arası &8220;Yaşlılara Saygı Haftası&8221; olarak ilan edilmiştir Yaşlılık insan ömrünün içerisinde ayrı ve önemli yeri olan normal bir süreçtir. Yaşlanma ve yaşlılık kültürler arasında farklı manalarda karşılık bulmaktadır. Türk kültüründe yaşlılık denince; geçmişten emanet, deneyim ve saygı akla gelmektedir&8221; dedi.


Yaş ortalaması giderek artıyor


Dünyada yaş ortalamasının giderek arttığını kaydeden Nacaroğlu; &8220;65 yaş ve üzeri yaşlı nüfus olarak adlandırdığımız kesim, dünyada yüzde 10, ülkemizde yüzde 7, İlimizde ise yüzde 11&8217;lik nüfusu oluşturmaktadır. Dünyada yaşam süresini artırma ile ilgili yapılan çalışmalar sonucu bu oranın yükselmesi beklenmektedir. Yaşam süresinin artması, yaşlı nüfusun çoğalması beraberinde kronik hastalıkların ve bu hastalıkların geç komplikasyonlarının artmasından dolayı bakıma olan ihtiyaç da artmıştır. Günümüzde yaşlılık, yaşlılarımız ve onlara yönelik yapılan her çalışma önem kazanmaktadır. Ömrünün büyük kısmını ailesine ve içinde yaşadığı topluma hizmetle geçiren yaşlı nüfusun, ömrün bu dönemini rahat ve huzur içerisinde kaliteli yaşlılık dönemi geçirmesi, ailesi ve devletin sorumluluğu altındadır&8221; diye konuştu.


Hizmeti ayaklarına götürüyoruz


Müdürlük olarak hizmeti yaşlıların ayağına götürdüklerini kaydeden Nacaroğlu; &8220;Sağlık Bakanlığı tarafından Bu yönde yapılan hizmetler son yıllarda artmaya başlamış olup, ailelerin de yaşlılarına sahip çıkması, bakımlarını üstlenmeleri kolaylaştıran kanunlar çıkarılmış ve bakımlarını Devlet kontrol altına almıştır. Evde Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönerge&8221; ile ilimizde bu hizmeti sunmak üzere çalışmalara başlanmış ve Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde evde sağlık hizmetlerinin sunulmasını sağlamak için &8216;Evde Sağlık Hizmetleri İletişim ve Koordinasyon Merkezi&8217; kurulmuştur. Hizmetin sunum amacı; Evde Sağlık Hizmetlerine ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, aile ve bireye psikolojik destek verilmesini içermektedir&8221; şeklinde konuştu.


Atatürk&8217;ün sözünü hatırlattı


Doktor Nacaroğlu; &8220;Merkezin hizmet planlaması için yapılan araştırmalar sonucu evde sağlık hizmeti verilmesi planlanan hastalarımızın büyük bir kısmını yaşlı bireyler, özellikle de hastalıkların yaşlılıkla beraber artan komplikasyonları sonucu, yatağa bağımlı hale gelen yaşlılarımızdan oluştuğu tespit edilmiştir. İleriki günlerde konu ile ilgili gerekli bilgiler ve hizmetler hakkında geniş açıklamalar vatandaşlarımıza sunulacaktır. Tüm yaşlılarımızın Yaşlılara Saygı Haftasını kutlar; mutlu, sağlıklı bir yaşam dileriz&8221; ifadesini kullandı. Sözlerini Mustafa Kemal Atatürk&8217;ün sözleri ile tamamlayan Nacaroğlu şöyle devam etti: "Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmağa hakkı yoktur"

Editör: Pusula Gazetesi