Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Ağaçlandırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Murat Ertekin, Orman Fakültesi&8217;nin yürüttüğü çalışmaları anlattı. Bartın yöresinin büyük bir kısmının ormanlarla kaplı olduğunu belirten Ertekin, fakültede görevli öğretim üyeleriyle birlikte Bartın&8217;da bütün köylere giderek incelemelerde bulunduklarını ifade etti. Bartın&8217;da Orman Fakültesi&8217;nin kurulmasın temel amacının yörede Küre Dağları Milli Parkı bulunması olduğunu ifade eden Ertekin, büyük bir ekolojik canlılık olduğunu ve bu ekolojik canlılığın korunması, yaşatılması ve yansıtılması gerektiğini söyledi. Türkiye&8217;nin çoğu ilinde olduğu gibi Bartın&8217;da da üniversiteye daha çok ekonomik gözle bakıldığını söyleyen Ertekin, üniversitenin bir ili sadece ekonomik anlamda değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve sportif anlamda da geliştirdiğini belirtti.



Üniversite büyümeye katkı yapacak




Ağaçlandırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Murat Ertekin, &8220;Bartın basınında üniversitemizle ilgili haberler olması hem üniversitemiz hem de Bartın için büyük önem taşıyor. Orman Fakültesi kurulduğundan beri önemli çalışmalar yapılıyor. Bunların medyaya aksederek, halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu yıl üniversite olduktan sonra da işler farklılaştı. Bir ilin büyümesinde üniversitenin rolü çok büyük. Hem üniversitenin tanıtılması, hem de ilin bilinçlendirilmesi için yapılan çalışmalar çok önemli. Bunun dışında bizim çalışmalarımız uluslar arası ve bilim camiasının çok önemli dergilerinde lanse ediliyor. Sadece bilim dünyasına duyurulmasının yanında halkın da bunlardan haberdar olması gerekiyor. Şahıs olarak halktan kopuk insanlar değiliz. 15 yıldan beri Bartın&8217;da görev yapıyoruz. Türkiye&8217;nin çoğu ilinde olduğu gibi Bartın&8217;da da üniversiteye genellikle ilin ekonomisini canlandıran bir kuruluş gözüyle bakılıyor. Üniversite sadece ekonomiyi canlandırmıyor. Diğer birçok alanla birlikte aynı zamanda bulunduğu yörenin kültürünü de canlandırıyor&8221; dedi.




Ekolojik zenginliğin yansıtılması lazım


Sadece öğrenciye yönelik eğitim vermediklerini belirten Doçent Doktor Murat Ertekin, &8220;Aynı zamanda bulunduğumuz yörenin bilimsel faaliyetlerini de üstleniyoruz. Bartın yöresinin büyük bir kısmı ormanlık alanlarla kaplı. Burada olan bazı ağaç türleri ve ormanlar, Türkiye&8217;nin çoğu yerinde yok. Buraya bir fakülte kuruldu ama bu fakülte ne amaçla kuruldu? Sadece bir yörenin ekonomisini düzeltmesi amacıyla kurulmadı. 1992 yılında kurulduğu zaman neden Bartın gibi küçük bir yerde kuruldu diye düşünülmüştü. Bartın&8217;da kurulmasının en temel amacı, Bartın&8217;ın çok büyük bir kısmının ormanlarla kaplı olmasıdır. Aynı zamanda bu yörede Küre Dağları Milli Parkı var. Bunlar biyolojik çeşitlilik açısından son derece önemli. Bartın&8217;ın böyle bir doğal, ekolojik zenginliği var. Bu ekolojik zenginliğin yansıtılması lazım&8221; diye konuştu.




Ormancılık önemli bir geçim kaynağı


Ertekin, &8220;Orman Fakültesi kurulacağı zaman Ereğli&8217;de kurulsun tartışmaları vardı. Hatta bu aralar aldığımız haberlere göre Devrekliler de orman fakültesi istiyormuş. Çünkü bir yöreye en uygun fakülte orman fakültesidir. Fakülteler kurulurken yörenin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanır. Çünkü Türkiye&8217;nin en fazla orman köylüsünün bulunduğu yer Bartın&8217;dır. Bartın&8217;da gitmediğimiz köy kalmadı. Çeşitli projeler ve çeşitli araştırmalar için Halil Barış Özel hocamız ile birlikte Bartın&8217;ın bütün köylerini, ormanlarını dolaştık. Çoğunun evinde misafir olduk ve halkın durumunu biliyoruz. Bartın&8217;da ormancılık en önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. Dolayısıyla hem sosyolojik, hem biyolojik, hem genetik, hem de ekonomik konular var. Bunun için üniversiteyi sadece ekonomiye bağlamak yanlış. Üniversite, yörenin kültürel seviyesinin yükseltilmesi için de çok önemlidir. Burası fakülteydi, daha sonra üniversite oldu. Eskiden 5 tane profesör varsa, mesela 5 yıl sonra 50 tane profesör olacak. Bartın&8217;da 50 profesörün yaşaması kültür seviyesinin son derece yükselmesinde sebep olur&8221; şeklinde konuştu.




Bilim adamları sadece öğrenci yetiştirmiyor


Murat Ertekin, &8220;Kısacası üniversite bir ile sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel alanlarda da son derece katkı sağlıyor. Üniversite vasıtasıyla turizmde canlanıyor. Mesela bir kongre düzenledik. Kongre vasıtasıyla Türkiye&8217;deki diğer üniversitelerden bilim adamları katıldı ve Bartın&8217;ı çok beğendiler. Bu vesileyle Amasra, İnkumu ve Çakraz&8217;ı da görüyor ve tatil için de buraya gelmek istiyorlar. Daha önceleri tatil amaçlı Akdeniz ve Ege kıyılarına giden insanlar Bartın&8217;ı tercih etmeye başlıyorlar. Bartın, Karadeniz&8217;in en güzel yeridir ama duyurulmamış veya duyurulmamak istenmiş. Bartın&8217;daki en büyük handikap, küçük kalsın benim olsun zihniyetidir. Bartın&8217;ın gelişmesi için biz de bazı siyasi arkadaşlarımıza görüşlerimizi bildiriyoruz. Yani demek istediğim; buradaki bilim adamları sadece öğrenci yetiştirmiyor. Aynı zamanda halkı da bilgilendiriyor&8221; dedi.




Liman ve demiryolu Bartın için çok önemli


Ertekin, &8220;Bartın&8217;ın ilerisi çok parlak ama bunun için birkaç şey elzemdir. Bunlardan bir tanesi limandır. Yetkililer limanı hareketlendirmek istiyor ve bu da çok yerinde bir karar. Limana bağlantılı olarak demiryolu da ayrıca Bartın için çok büyük önem taşıyor. Bunların yanında bir de havaalanının aktif hale gelmesi gerekiyor. Havaalanı, sadece Almanya&8217;daki vatandaşlara sınırlı olarak kalırsa çok yazık olur. Mutlak olarak iç hatlara açılması lazım. Bunların hepsinin kompleks olarak düşünülmesi gerekir. Yerel idarecilerimizin de bunları düşündüğüne inanıyorum ama daha aktif olmak lazım. Üniversite bu aktifliği sağlayacaktır. Çünkü burada yöneticilerinden tutun, bilim adamlarına kadar aktif kişiler var&8221; ifadesini kullandı.





Editör: Pusula Gazetesi