17 yıldır ilimizde görev yapan ve şu sıralar yeni görev yeri Tekirdağ&8217;a gitmek için hazırlık yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, gazetemize Bartın&8217;da yaşadıklarını, yaptıklarını ve yapamadıklarını anlattı. Malatya ilinden ilimize tayin olan yeni İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay&8217;a yeni görevinde başarılar dileyen Mehmet Altaş, Bartın&8217;da dolu dolu bir 17 yıl geçirdiğini belirterek, &8220;Bartın ile bağlarım mutlaka devam edecektir. Her yaz tatilimi de İnkumu&8217;nda geçireceğim. Tabii ki Bartın&8217;ı unutmak mümkün değil. Özleyeceğiz. Bartın ile bağlarımın sürmesi nedeniyle de her gelişimde bu özlemlerimizi gidermeye çalışacağız. Ayrıca gittiğimiz her yerde Bartın hemşerisi olarak, tanıtım elçisi olacağız&8221; dedi.


Yeni atılımlar yapacaktır


Mehmet Altaş &8220;Bartın&8217;ın il oluşu ile birlikte 29 Eylül 1992 yılında Kurucu Kültür Müdürü olarak göreve başladım. Yaklaşık olarak 17 yılı geçkin bir süredir görev yapıyorum. Bunun İlk 11 yılı İl Kültür Müdürü olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı&8217;nın birleşmesinden sonra ise İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak göreve devam ettim. Bartın ilinde dolu dolu 17 yılım geçti. Benim yerime Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü&8217;ne Malatya İlinde 20 yıl İl Müdürlüğü yapmış deneyimli bir arkadaşımız; Derviş Özbay geliyor. Mutlaka bizim başlattığımız çalışmaları devam ettirecektir. Kendi birikim ve deneyimleri ile de yeni atılımlar yapacaktır. Buna yürekten inanıyorum. Kendisine de Bartın&8217;da yapacağı çalışmalarda başarılar diliyorum&8221; diye konuştu.


Problemleri çözmek bizlerin görevidir


Altaş &8220;Her yeni yerde göreve başlarken tabii ki zorluklar vardır. Bu zorlukları aşmak, problemleri çözmek bizlerin görevidir. Bunun için yöneticiler vardır. Kırılganlıklar da vardır tabii ki. Ancak bu kırılganlıkların kişisel olanlarını hoşgörü ile aşmak gerekir. Bizler için doğru olanda budur. Böyle çözümler aradık. Birde kurumsal kırgınlıklar vardır. Bunları da yaşadık tabii ki. Bunları aşmanın yolu da hukuk kuralları çerçevesinde, Yargı organlarında hak arayarak aşmaktır. Bilindiği gibi 1996 ve 2003 yıllarında iki kez görevden alındım. Danıştay ve Bölge İdare Mahkemesi nezdinde açtığım davaları kazanarak görevime döndüm. Kurumsal kırılganlığı da böyle aşmış olduk&8221; şeklinde konuştu.


Kültür Merkezi 2011&8217;de bitecek


İl Kültür ve Turizm Müdürü Altaş şöyle devam etti: &8220;Bartın&8217;da görev döneminde temeli atılan Kültür Merkezinin açılışını da yapmak isterdim. 6 Ağustos 1993 yılında temeli atıldı. Çeşitli nedenlerden dolayı inşaat sürüncemede kaldı. 2009 yılı içinde anahtar teslimi, bitimine ihalesi yapıldı. Tahmin ediyorum ki 2011 yılın en geç ortalarında açılışa hazır hele gelecektir. Çünkü ödenek akışında bir sıkıntı yoktur. Ayrıca milletvekilimiz Yılmaz Tunç ve Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay çok yakından takip etmektedirler. Kısmet olursa açılışına geliriz. Bartın ilinde birçok kültür ve sanat alanında etkinlik yaptık. Ancak çok istediğim halde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası&8217;nın ilimizde halka açık bir konser vermesini gerçekleştiremedik. Tüm girişimlerimize rağmen uygun bir salon olmadığı için mümkün olmadı. Kültür Merkezi bitiminde olabileceğini düşünüyorum.


Müdürlüğün yerini kimse bilmiyordu


İlimize ilk geldiği günlerde yaşadığı ve unutamadığı anılarından birini anlatan Mehmet Altaş &8220;Bartın İlinde 17 yıllık görev süremde tabii ki unutamadığı birçok anım var. Bunları saymakla bitirmek mümkün değildir. Bir tanesini burada ifade etmek isterim. Bartın İline ilk atandığımda eşimle birlikte ilimize geldim. Bartın yeni il olmuş. Kültür Müdürlüğü&8217;nün yerini soruyorum. Kimse bilmiyor. Yaklaşık olarak 20 kişiye sordum. Sonra beni İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Kültür Şubesine götürdüler. Oradan ilgili arkadaşlar yardımcı oldular. Şimdiki Mavi dünya restoranın bulunduğu binanın üst katında Bartın ehliyet kursunun yanındaki bir odaya girdim. Orada beni Sanayi ve Ticaret Müdürü Mehmet Bayrak ve daha sonraki yıllarda Turizm Bakanlığı ile birleşmemizde birlikte çalıştığımız Şube Müdürü Reşat Kahramanoğlu karşıladı&8221; dedi.


Üç müdürlük bir aradaydı


Altaş, müdürlüğün ilk zamanlarını şöyle anlattı: Bir oda. Bir masa. Bir daktilo. Personel yok. Evrak dolabı yok. Evraklar mukavva kutularda. İl Kültür Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü ve Turizm Müdürlüğü bir arada. Sabah kim erken davranırsa masa ve daktilo onun. Sonra size sıra gelecek ve işlerinizi yapacaksınız. Manzara bu idi. Bartın İlinin kuruluşu ve İl Müdürlüğümüzün kurulması böyle koşullarda başladı. Oralardan bugünlere geldik. Tabii ki yeni bir görev için Ülkemizin başka bir iline gidiyorum. Ancak Bartın&8217;la bağlarım devam edecektir. Bundan sonrada Bartın İlinin bir hemşerisi olarak; bir tanıtım elçisi olacağımın bilinmesini isterim.


Bartın&8217;da dolu dolu 17 yılım geçti


Bartın&8217;da ilkleri yaşadıklarını ve önemli deneyimler geçirdiklerini kaydeden Mehmet Altaş &8220;Birikimlerimiz oluştu. 17 yıllık görev süremde, sosyal ve kültürel faaliyetlerin düzenlenmesinde, İl içi, İl dışı temsil, tanıtma görevlerimizin sürdürülmesinde Bartın Halkından, Sivil Toplum Örgütlerinden, Meslek Odalarından, Siyasi Partilerimizin yöneticilerinden, Belediye Başkanlarımızdan, Milletvekillerimizden, İl Genel Meclisi Üyelerimizden, Birlikte görev yaptığımız Valilerimizden, Özel Sektör Müteşebbislerinden, Turizm İşletmelerimizden ilgi ve destekler gördük. Hepsine minnet duyuyorum. Teşekkür ediyorum. Saygılarımı sunuyorum&8221; şeklinde konuştu.


17 yılın değerlendirmesini yaptı




Bartın&8217;dan Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne atanan Mehmet Altaş, görev süresi içerisindeki faaliyetleri üç bölümde anlattı. Müdür Altaş, yatırımlar, sosyal ve kültürel faaliyetler ve turizm tanıtma faaliyetleri başlıkları altında gerçekleşen çalışmalarla ilgili şöyle konuştu; 6 Ağustos 1993 yılında Kültür Merkezimizin temeli atıldı. Projesinde 400 kişilik birçok amaçlı salon, 150 kişilik ikinci bir salon, sergi salonları, Kütüphane, Resim Heykel Atölyeleri İdari Bölümlerden oluşan bölgemizin en büyük Kültür Merkezi kompleksidir. Çeşitli nedenler ile inşaatı uzun sürdü. Ancak 2009 yılında bitimine, anahtar teslimi yapılan ihalesi nedeniyle inşaat uygulaması son aşamaya gelmiştir. 2011 yılının ortalarında inşaatın biteceğini ve hizmete açılacağını tahmin ediyorum. Bittiğinde İlimizin Sosyal Kültürel alanda önemli bir ihtiyacını giderecektir. Ayrıca Turizmin çeşitlendirilmesi adına özellikle Kongre Turizminin önemli bir ayağı olacaktır.


Bartın ve Amasra&8217;ya Kültürevi


Kırtepe Mahallesi İstiklal Okulu yanında Santral Sokakta bulunan Eski Kilise binası Bakanlığımız Kültür Merkezleri Dairesi Başkanlığı tarafından restore edilerek 1995 yılının Ekim ayında o dönemki Sanayi ve Ticaret Bakanımız Hasan Akyol tarafından hizmete açılmıştır. İçinde 127 koltuk kapasiteli bir salon ve girişte sergi salonu mevcuttur. Amasra Küçük Liman, Büyük Liman, Ön Kale çevre düzeni ve ışıklandırmaları yapıldı. Amasra Kale içinde bulunan Kilise Mescidi restore edildi, Kültür Evine dönüştürüldü. Amasra Müzesi teşhir, tanzim ve bahçe düzenlemesi yapıldı. Amasra Yeraltı Galerisi Temizleme, Giriş Çevre ve İç Düzenleme Projesi&8221;nin İlk aşamada 1. Bölümü (Amasra Yeraltı Galerisi Temizleme Projesi) uygulamaya konularak 2002 yılı sonunda gerçekleştirilmiştir.


Gürcüoluk mağarası turizme açıldı


Amasra Makaracı Köyünde bulunan Gürcüoluk Mağarası; &8220;Mimari ve Elektrifikasyon Uygulama Projesi&8221; gerçekleştirilerek hizmete hazır hale getirilmiş, 2005 yılında tahsis işlemleri, 2006 yılında da İşletme amacıyla Kiralama izni alınmıştır. Gürcüoluk Mağarası 2007 yılı 15&8211;22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ziyarete açılmıştır. Kızılkum-Mugada ile Amasra&8211;Çakraz Turizm Merkezi ilanı çalışmalarımız tamamlanmıştır. Halk Kütüphanesi Hizmet Binası Onarımı ve Çevre Düzenlemesi yapılmış ve onarım çalışmaları tamamlanmıştır.


Kuşkayası Yol Anıtı turizme kazandırıldı


Kuşkayası&8211;Bakacak Antik Yürüyüş Yolu temizlenerek turizme kazandırılmıştır. Bedesten restorasyonuna başlandı. Bartın Hacı Arif Kaptan Şadırvanı restore edildi. Bartın Hamam Sokakta bulunan Sıra Evlerin çatı ve cephe restorasyonu yapıldı. Kırtepe Mahallesi Asma Caddesi Kuyulu sokakta bulunan tarihi Sideler evi restore edilerek hizmet binası yapıldı. Ulukaya şelalesi ışıklandırılması yapıldı. Ulus Kütüphane binası yapıldı ve 2004 yılı Haziran ayında hizmete açıldı. Ulus Cumhuriyet Meydanında bulunan Kocagöz Konağı kamulaştırılarak restorasyonuna başlandı. Restorasyonu devam etmektedir.


Sosyal ve kültürel faaliyetler


Müdür Altaş, sosyal ve kültürel faaliyetler hakkında da şu bilgileri verdi; Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren Kültür Evi bünyesinde amatör tiyatro çalışmaları başlatılarak, Bartın Bölge Tiyatrosu kuruldu. 1992. Bartın Tiyatro Festivali Başlatıldı &8211; 1993. Bartın Geleneksel Elsanatları &8220;Tel kırma&8221; Uluslar Arası El Sanatları Fuarlarına taşınarak tanıtımı yapıldı. Geleneksel El Sanatımız Tel Kırmanın Dösim Satış Mağazalarında satışı sağlandı. Müdürlüğümüze bağlı Kültür Evi Bünyesinde 7-15 yaş çocuklara Yaratıcı Drama, Tiyatro, Bale, Gitar, Keman, Mandolin kursları açıldı. İl Halk Kütüphanesi kuruldu. Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan Kırtepe Mahallesindeki binasına taşındı. Binanın restorasyonu yapıldı. Bünyesinde sergi salonu oluşturuldu. Bugün itibarı ile yaklaşık onsekiz bin kitaptan oluşan koleksiyona ulaşıldı. Ayrıca internet merkezi ve okuyucu salonları. Çocuk bölümü oluşturuldu.


Bölge tiyatrosu ile festivallere katıldık


Bartın Bölge tiyatrosu ile ulusal düzeyde düzenlenen festivallere katıldık. Bartın&8217;da sinemaların kapalı olduğu dönemlerde; Bakanlığımız Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü desteği sağlanarak sinema günleri düzenlendi. İlgi görmesi üzerine de Warner Bros ve Özen Film Şirketlerinin ile sinema günlerine vizyon filmler ile devam edildi. Bu etkinlikler sonucunda kapalı olun Alpaslan Dervişoğlu Sineması kendini yenileyerek tekrar açıldı. Bugün üç salon ile gösterimlerini sürdürmektedir. Özellikle Kırsal kesimde eğitim-öğretim gören İlköğretim Okulu öğrenicilerimize İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile sinema gösterimleri ve çocuk tiyatrosu temsilleri yapıldı. Bölge Tiyatromuz ile ilçelerimiz, beldelerimiz ve çevre illerimize turneler düzenlendi.


Belgesel sinema günleri de düzenlendi


Belgesel Sinemacılar Birliği ile birlikte Kültür Evi bünyesinde &8220;Belgesel sinema günleri&8221; düzenlendi, geleneksel hale getirildi. Ankara Edebiyatçılar Derneği ile &8220;Öykü ve Şiir Günleri&8221; düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı&8217;nın Çok Sesli Müzik Korosu, Klasik Türk Sanat Müziği Korosu, Türk Halk Müziği Korosu İlimize davet edilerek halka açık konserler vermesi sağlandı. Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi oyunları İlimize turne yaparak temsiller verdi. Opera Sanatçıları ile Bartın ve Amasra&8217;da sanat konserleri yapıldı. Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği işbirliği ile Uluslar arası üne sahip İspanyol Gitar Sanatçısı Garcio Moreno&8217;nun İlimizde Marmara Depremzedelerine yardım konseri yapıldı.


Festivallere destek verdik


Ulus Doğa Festivali, Kozcağız Çevre Kültür ve Sanat Festivali, Kurucaşile Ahşap Yat ve Tekne Festivali&8217;n başlatılması ve geleneksel hale getirilerek sürdürülmesine destek verildi.


Bartın Çilek ve Kültür Sanat ve Turizm Festivalinin düzenlenmesine katkıda bulunuldu.


Festival etkinlikler kapsamında Fotoğraf yarışması, Sergiler, Tiyatro temsili, Bakanlığımız Sanatçılarının etkinlikler kapsamında konserler vermesi sağlandı. Dünyada dört oktavlık sesi ile sayılı sanatçılar arasında yer alan Bakanlığımız Sanatçısı Yıldız İbrahimova ile ilimizde halka açık konserler verildi. Safranbolu&8217;da düzenlenen Lezzetler Şenliğine katılındı.


Tanıtım faaliyetleri


Müdür Altaş, Bartın&8217;ın tanıtımıyla ilgili yaptıkları faaliyetlerden de şöyle söz etti: Her yıl İzmir&8217;de düzenlenen Travel Turkey Fuarına 2007, 2008 ve 2009 yıllarında katılım sağlanmıştır. Her yıl İstanbul&8217;da düzenlenen EMITT Fuarına 2006, 2007, 2008, 2009 ve 2010 yıllarında katılım sağlanmıştır. İl Özel İdaresi ve Bakanlığımız katkılarıyla hazırlanan


&8220;Karadeniz&8217;de Yeşil ve Mavi bir Cennet, Bartın&8221;, &8220;Kültür Kenti Bartın&8217;ı Keşfedin&8221;, &8220;Sular Kenti Bartın&8217;ı Keşfedin&8221;, &8220;Altın Irmak, Gümüş Deniz, Masalsı Güzellikler&8221;, &8220;Parthenios&8217;tan Günümüze Sular İlahesi Bartın&8221;, &8220;Bartın&8217;da Deniz Mavi ve Turkuaz Çevre ise Yemyeşil&8221;, &8220;Güneşin Tutulduğu Yer, Amasra&8221;, &8220;Yanıbaşınızdaki Gizli Cennet, Ulus&8221;, &8220;Doğa, Tarih, Kültür, Kurucaşile&8221;, &8220;Mitoloji&8217;den Gezginlere Bartın&8221; konulu tanıtım afişleri. Mitoloji&8217;den Gezginlere Bartın Kültür Rehberi. Bartın Genel Tanıtım Broşürü ile Amasra ve Çakraz Broşürleri. İngilizce, Almanca ve İtalyanca dillerinde Bartın Broşürleri. Bartın Turizm Haritası. Bartın Tanıtım CD&8217;si gibi tanıtım materyalleri ile İlimizin tanıtımını yapmaktayız.


Kanallarda programlar ve tel kırmanın tescili


TRT, İZ TV, FBTV, CNN TÜRK, SKY TURK, TGRT gibi televizyon kanalları ile tanıtıcı belgesel çekimleri yapılmıştır. Geleneksel El Sanatımız &8220;Bartın İşi Tel Kırma&8221;nın Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Türk Patent Enstitüsü&8217;nden alınmıştır. Turizm Yazarları ve Gazeteciler Derneği üyeleri ilimize davet edilerek Tanıtım Gezisi yapılmıştır. Bu vesile ile Turizm Medyasında İlimizin Kültürel, doğal ve turizm değerlerine yer verildi. Bölgemizin tanıtımı sağlandı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile görüşülerek 2010 yılı Nisan Ayı içerisinde seyahat acentaları İlimize davet edilerek Info Tanıtım Toplantısı yapılması planlanmıştır.


Editör: Pusula Gazetesi