Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Toksöz tarafından dün yapılan açıklamada, DEİK&8217;in Türkiye&8217;de denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık hizmetleri veren uluslararası profesyonel hizmet firması Deloitte ile birlikte aralarında Bartın&8217;ın da bulunduğu illerde Türkiye çapında araştırma yapacağını söyledi. Toksöz; &8220;Türk özel sektörünün en önemli temsilcilerinden odamızın da desteğiyle faaliyetler yürüten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Deloitte, Türk firmalarının mevcut krizin etkilerini ve kriz sonrası oluşabilecek ortamdan beklentilerini araştırmak üzere Sanayi Güven Araştırması&8217;na başlıyor&8221; dedi.


Toplantıda duyurulacak


Başkan Toksöz; &8220;Şehrimizde bulunan işadamlarımızın kriz ortamına ilişkin değerlendirmelerini ve Türkiye&8217;de yaşanan kriz sürecinin sonuçlarını araştırmak üzere hazırlanan anketin sonuçları da DEİK ve Deloitte organizasyonunda yapılacak bir toplantı ile paylaşılacak. Sanayi, dış ticaret ve yatırımların güven fotoğrafı çekilecek. Farklı bölgelerde de yapılacak olan anketin Türkiye&8217;nin şehirlerinde yaşanan ekonomik sıkıntıları ve kriz ortamının etkilerini değerlendirmek için oldukça faydalı olacağı düşünülüyor. Odamızın katkılarıyla ilimizde yaşanan ekonomik gelişmelerin ortaya çıkacağı bu araştırma ile birlikte şehrimizdeki işadamlarımızın beklenti ve görüşleri de değerlendirilebilecek&8221; diye konuştu.


Araştırma önem arz ediyor


Araştırmanın önemli olduğunu vurgulayan Toksöz, &8220;DEİK ve Deloitte tarafından gerçekleştirilecek araştırma ile birlikte mevcut krizin küresel ve yerel pazarlardaki etkilerini satış, üretim hacmi, üretim kapasitesi, toplam satış alanı, çalışan sayısı gibi ve gelecek ile ilgili beklentileri ve alınan tedbirlerin değerlendirilmesi hedefleniyor. İşadamlarımızın kriz sürecine ilişkin değerlendirmelerini ortaya çıkarmak ve bu konudaki beklentilerini belirleyebilmek amacıyla yapılacak olan anketin şehrimizdeki mevcut durumu ortaya koyması ve bu konuda yapılacak olan çalışmaları şekillendirmesi bekleniyor. Çalışma 25 şehirde gerçekleştirilecek ve 6 ayda bir yinelenecek. Böylelikle Anadolu&8217;nun farklı şehirlerindeki eğilimlerin ölçülmesi ve karşılaştırılması mümkün olacak&8221; şeklinde konuştu.


Bu bir dönüm noktasıdır


Bartın TSO&8217;nun DEİK&8217;e üye olmasının Bartın sanayisi için bir dönüm noktası olduğunu belirten Toksöz; &8220;Odaları ayıran hizmet anlayışı ve üretmektir. Bartın TSO büyük odaları takip eden hizmet anlayışıyla hareket edebilmektedir. Artan rekabet şartları her geçen gün en iyiyi bulmaya yönelik olarak firmalarımızın kendilerini geliştirmeleri gerektiğini göstermektedir. Sunulan her fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek yine bizlerin elindedir. Dış pazarlara açılabilmek ancak kendimizi ve sunduğumuz hizmeti iyileştirmekten geçer ve bu yolda uzman kişilerce alınan destekler ufkumuzu genişletmemize yardımcı olacaktır. Ülkelerarası rekabette birbirine üstünlük sağlamanın en güçlü aracı ihracatımızı geliştirmektir. Pazar payımızı genişletmek, dünya pazarlarından pay almak, rekabet gücümüzü arttırmak ancak bilinçli bir şekilde yapacağımız ihracatla mümkündür&8221; ifadesini kullandı.


Çalışmada yer almak gurur verici


İsmail Toksöz şöyle devam etti; &8220;Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine baktığımızda Bartın&8217;da 2009 yılı içinde 25 adet ihracatçı firma 8 milyon 850 bin 402 dolar değerinde ihracat gerçekleştirmiştir. İthalat rakamlarına baktığımızda 15 ithalatçı firmamız 5 milyon 279 bin 723 dolar ithalat gerçekleştirmiştir. En fazla ihracat yapılan ülke ise Almanya olarak görülmektedir. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Deloitte&8217;nin hazırlamış olduğu &8216;Sanayi Güven Araştırması&8217; anketi ilimizdeki sanayicilerimiz üzerinde uygulanacak ve ilimizin, sanayicilerimizin sanayi, dış ticaret ve yatırımlarının fotoğrafını çekecektir. Bu çalışmanın içinde yer almak Bartın Ticaret ve Sanayi Odası olarak bize gurur vermektedir&8221;


Teşhis ve tedaviyi araştıracağız


Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da, &8220;Çok gelişkin bir yazılım ve raporlama sistemi ile bu çalışmayı gerçekleştireceklerini vurgulayarak &8220;Anadolu&8217;daki şehirlerimizin güven ve beklenti düzeylerini karşılaştırmalı olarak görebilmek çok önemli. Bu sayede güven düzeyi düşük çıkan şehirlere DEİK olarak teşhis ve tedavi için müdahalede bulunacağız. Benim görüşüm Anadolu&8217;da tempolu bir büyüme sağlamak ve sinerji yaratmak için şehirler tatlı bir rekabet içerisine girmeli. Bölgesel kalkınma ajanslarının buradaki rolü çok büyük. Bence bu ajanslar altyapı sorunlarını çözüp koordinasyonu sağlayabilirse başarılı olurlar. Ajanslar &8220;kim daha fazla yabancı yatırım çekebildi&8221; rekabeti içerisine girmeli. Bizim bu çalışmamız bu noktada da yön gösterici olacak&8221; dedi.


Düşüncelerin önemi büyük


Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve ortağı Sait Gözüm ise; &8220;Tüm dünyayı etkisi altına alan ve özellikle gelişmekte olan ekonomilerde derin izler bırakan kriz ortamından yavaş yavaş çıkmakta olduğumuz bu günlerde, sanayimizin üst düzey yöneticilerinin düşünceleri Türkiye ekonomisi açısından çok önemli. Türkiye&8217;de sanayinin, ekonominin temel taşlarından biri olduğu düşünüldüğünde, bu araştırmanın sonuçlarının çok iyi analiz edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Deloitte olarak DEİK ile beraber gerçekleştireceğimiz Sanayi Güven Araştırması&8217;nın amacı sanayi sektöründeki firmaların yaşadıkları sıkıntıları, şu anki durumlarını ve gelecek 12 aydan beklentilerini ortaya koyarak firmaların karar mekanizmalarına yol göstermektir&8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi