8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Zonguldak Valiliği ve Kent Konseyi Kadın Meclisi İşbirliği ile "Kadına Karşı Şiddet" konulu bir konferans düzenlendi. AKM´de düzenlenen konferansı Zonguldak Valisi Erdal Ata´nın yanı sıra AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan´ın eşi Saime Toptan, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay, Zonguldak Baro Başkanı Av. Kerem Ertem, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler takip etti.
Konferansın açılış konuşmasını Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Zeynep Yüksel Ünal yaptı. TBMM Eski Başkanı Köksal Toptan´ın eşi Saime Toptan da, "Dünyanın yarısını kadınlar oluşturuyor. Eşit yararlanma hakkı asıl Mustafa Kemal Atatürk zamanında verilmiştir. 1916 yılından bu yana kadın haklarının 100. yılını kutluyoruz" dedi.
Zonguldak Valisi Erdal Ata ise yurdumuzun kurtuluşunda olduğu gibi Cumhuriyetimizin kuruluşunda da aktif olarak rol oynayan fedakar Türk kadınının Cumhuriyetle birlikte tüm dünya kadınlarının sahip olduğu hak ve özgürlüklere kavuşmuş, ekonomik, sosyal kültürel ve siyasi alanda önemli konumlara geldiğini söyledi. Kadınlarımızın toplumsal yaşantımızdaki yeri ve payının devamlılığının sağlanması, kadınlarımızın gelişimine imkan veren bilinçlenme sürecinin etkili ve yoğun bir biçimde yaşanmasına bağlı
olduğunu anlatan Ata, "Son zamanlarda, kadınlarımızın kadın hakları konusundaki kazanımları ülkemizdeki demokratikleşme sürecine de ivme kazandırmıştır" dedi.
Kadın Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek de Türkiye´de evli kadınların yüzde 39´unun fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade etti. Şiddetin çoğu zaman normal karşılandığını dile getiren Civelek, şunları söyledi: "Bir erkeğin kadına tokat atması, tekmelemesi, saçlarından tutarak sürüklemesi ve buna bağlı bazı davranışlar fiziksel şiddeti oluştururken, kadına karşı her türlü hakaret, küfür ve aşağılama içerikli davranışlar da psikolojik şiddeti oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarımıza göre, üzülerek ifade
ediyorum ki ülkemizde evli kadınlarımızın yüzde 39´u fiziksel şiddete, yüzde 42´si fiziksel ve cinsel şiddete, yüzde 23´ü de ekonomik şiddete maruz kalıyor."
Ekonomik yönden gelişmiş bölgelerde yaşayan kadınlar, eğitimli kadınlar ve yüksek refah seviyesinde yaşayan kadınların yaşamın herhangi bir döneminde şiddet mağduru olabildiğini anlatan Civelek, şöyle konuştu: "Aile, çoğu kez şiddetin beslendiği ve uygulandığı bir yer olabilmektedir. Kadın, aile içinde şiddetin her türünü kocasından, çocuklarının babasından görebilmektedir. Bu şiddet nedeniyle özel hayat kabul edilmektedir. Şiddet, çoğu zaman normal karşılanmaktadır. Erkeklere neden şiddet
uyguladıklarını sorduğumuzda aldığımız cevaplar kadınlarımızın yaygın düşünceleri ile örtüşmektedir. Sırası geldiğinde yemeğin altının yanması bile kadına yönelik şiddetin bir nedeni olabiliyor."
Konferansın ardından program slayt gösterisiyle devam etti. Program sonunda Zonguldak Valisi Erdal Ata, Kadın Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek´e çiçek takdim etti.
Editör: Pusula Gazetesi