Tarım İl Müdürlüğü tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen &8220;Kadın Çiftçiler Yarışıyor&8221; bilgi yarışması il finali oldukça çekişmeli geçti. Tarlada becerilerini yarışmada bilgilerini yarıştıran kadın çiftçiler sorulan sorulara ustalıkla cevap verdi. Halk Eğitim Müdürlüğü Salonu&8217;nda Toksözler Alışveriş Merkezi sponsorluğunda gerçekleşen yarışmaya Bartın Merkez, Amasra, Ulus ve Kurucaşile olmak üzere ikişerli gruplar halinde sekiz yarışmacı katıldı. 25 soruya doğru cevap vererek tam puan alan Amasra&8217;yı temsilen yarışan Türkan Güngör ve Nevin Güngör Mayıs ayında Samsun&8217;da yapılacak olan bölge finalinde ilimizi temsil etmeye hak kazandı. Bartın Merkezi temsilen yarışan Emine Güneş ve Öznur Öztürk ikinci, Ulus&8217;u temsil eden Şengül Işık ve Kadriye Karakoç üçüncü ve Kurucaşile adına yarışan Nurhan Yeşilbaş ve İpek Gümüştaş da dördüncü oldu. Yarışmaya katılan kadın çiftçilere başarı belgesi ve küçük altın verildi.




Slayt gösterisi duygulandırdı




Yarışmayı Vali İsa Küçük ve eşi Emine Küçük, Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Cemal Akın, daire müdürleri ve vatandaşlar izledi. Yarışmanın başında Vali Küçük&8217;ün eşi emekli Ziraat Mühendisi Emine Küçük için hazırlanan &8220;Yaşamdan Bir Kesit&8221; adlı slayt gösterisi yapıldı. Vali Küçük ve eşinin nikah töreninden pikniğe, okul yıllarından bürokrasi yaşamına kadar birçok resimden oluşan slayt ilgiyle izlendi. Vali Küçük, eşi ve kızı gösteriyi izlerken duygulandı.




Bartın ekonomisinin sigortası




Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, yaptığı konuşmada, Bartın´da tarımsal üretim denilince ilk akla gelen ilimiz ekonomisinin adeta sigortası ve sosyal yaşamımızın harcı konumundaki kadınlarımızdır. Kadının her alanda gelişiminin sağlanması, daha etkili ve fonksiyonel bir yapıya kavuşması böylelikle de, hayat standartlarının güçlendirilmesi amacıyla, Bartın İl Müdürlüğü olarak yeni teknoloji ve bilgilerin kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilerimize zamanında ulaştırılması bizim en önemli ve öncelikli faaliyetimizdir. Bu maksatla 2009 yılı içerisinde "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Uygulamaları" kapsamında; 13 konuda 516 kadın çiftçimizin katılımıyla 55 adet demonstrasyon (gösteri), 43 kadın çiftçimizin katılımıyla 3 adet tarla günü, 30 değişik konuda bin 111 kadın çiftçimizin katılımıyla çiftçi toplantısı, 25 kadın çiftçimizin katılımıyla il dışına 3 adet çiftçi inceleme gezisi düzenlenmiştir.




Kadınlara yönelik projelere öncelik




Sivil Toplum Örgütlerimizle işbirliğinde Ulus Aşağıçerçi Köyü Derneğiyle "Çok Amaçlı Kadın Eğitimi Projesi" kapsamında 35 kadın çiftçimize girişimcilik, pazarlama ve organik tarım konusunda, Bartın ve Çevresinde Yaşayan Uluslular Derneğiyle birlikte yürüttüğümüz "Küre Dağlarında Alternatif Geçim İçin Sürdürülebilir Keten Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında 17 kadın çiftçimize tarımsal konularda eğitimler verilmiştir. Kadınlarımıza yönelik geliştirilen her proje öncelikli olarak ele alınacak ve gereken her türlü desteğin, kurumumuzca verileceğine söz veriyorum. Bugünkü ve benzeri etkinlikler Sayın Valimizin eşleri ve meslektaşımız saygıdeğer hanımefendi Emine Küçük´ ün himayelerinde başlatılan Toplumsal Destek Gönüllüleri Projesiyle adeta eşgüdüm oluşturmuştur.




Önemli mesafeler kaydedildi




Tüm bu çalışmaların temel hedefi, kadının daha üretken olması ve emeğini daha etkin kullanması değil; kadının güçlenmesi, üretim sürecindeki rolü ve işgücüne katılımı, modern kurumlara ve kamu otoritelerine ulaşabilme yollarını öğrenmesi, kendi emeği ve gündelik yaşam üzerindeki denetim gücünü arttırabilmesi, erkeklerle eşit bir biçimde kalkınma ve karar alma sürecine katılması hususlarında ciddi mesafeler kaydedilmiştir. "Toplumsal Destek Gönüllüleri Projesi" Bartın´da çok ciddi bir boşluğu doldurmuştur. Köy ve kasaba ziyaretlerimizde yaratılan farkındalığa ve memnuniyete hep birlikte tanık olmaktayız.




Kadın haklarına daha çok sarılmalıyız




Vali İsa Küçük de konuşmasında &8220;Bartın&8217;ımızın çalışkan, üretken, cesur ve yiğit kadınlarına saygılarımı sunuyorum. Hayatı ancak hep birlikte anlamlı kılabiliriz, birlikte güzelleştirebiliriz. Bilindiği gibi ülkemizde kadın haklarının gelişimi yukarıdan aşağıya doğru bahşedilen bir durumdadır. Batı toplumlarından ve batı toplumlarının insana verdiği değerden farklı olarak insan hakları kavramı içersinde kadının toplum içindeki yeri başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk&8217;ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti&8217;nin değerleri felsefesi ile beraber sunulmuş bir değerler manzumesidir. O bakımdan bizim insan hakları, çocuk hakları, kadın hakları gibi evrensel değerlere önem vermemizin temelinde bir eksiğimiz vardır. O eksik, batı toplumlarından farklı olarak mücadele ile elde edilmiş ulaşılmış ve elde edilmiş değerler değildir. O bakımdan bizler şimdi kadın haklarına daha çok sarılmalıyız&8221; diye konuştu.




Hepsi gönlümün birincileridir




Yarışmaya gelen ve katılan kadın çiftçileri kutlayan Vali Küçük &8220;Kendilerinin var olduklarını, başarılı olduklarını bir kere daha hepimize göstermek ve bizlerle bu cesaretlerini ve başarıları paylaşmak istedikleri için buradadırlar. Hepsi sabah erkenden daha herkes uyurken çocuğunu okula tok göndermek için erkenden uyanan anneye ya da çocuğunu okuldan dönerken kapı önünde bekleyen anneye, eşine destek olan, birlikte hayat mücadelesi veren tüm kadınlarımıza saygı duymamız, onlara gereken değeri vermemiz şart değil midir? Elbette şarttır. Onun için bu yarışmada bugün biz varız diyorlar. Hepsi gönlümüzün birincileridir. Her ilçemizde yarışarak geldiler. Bartın ilimizde üç takım yarışarak aralarında birinciyi seçtiler. Bütün yarışmaya katılanları kutluyorum ve başarılar diliyorum&8221; dedi.




Faydalı olabildiysek ne mutlu bize




Vali Küçük &8220;Biz herkesin hayatı gibi bir hayat yaşıyoruz. Bizde aynı normal insanlar gibi aynı olaylarda seviniriz, aynı olaylarda duygulanır ve hüzünlendiğimiz olaylar da vardır ama hayat boyunca şunu hep paylaştık ve birbirimize hep destek olduk. Çalıştığımız yöre insanının değerleri ile bizim hedeflerimiz ve amaçlarımız bir oldu. O yüzden şairin dediği gibi insan yaşadığı yere benzer. Biz de bu felsefeyi benimsedik. Bugün burada dört yıldan bu yana hizmet ediyoruz. Bundan sonraki dönemlerde de ne olur bilmiyoruz ama burada ve buranın insanı ile birlikte olmaktan, buranın insanı için çalışmaktan çok mutlu olduk ve gurur duyduk. Bartın&8217;a ve buranın insanına faydalı olabildiysek ne mutlu bize&8221; şeklinde konuştu.




Daha güzel günler için yapacak çok işimiz var




Emine Küçük de konuşmasında &8220;Ziraat Yüksek Mühendisi olma şansını elde etmiş bir çiftçi kızı olarak milletime olan ödevimi yerine getirmeliydim, hizmet etmeliydim. Emekli olmadan önce görevimi başarıyla yaptığıma inanıyorum. Emekli olduktan sonra da sosyal projelerle gönüllü olarak çalışmaya devam ediyorum. Biliyorum ki ülkemizin her yerinde kadınlar için, onların hayatını kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için yapılması gereken işler, çözülmesi gereken sorunlar vardır. Biz toplumsal destek gönüllüleri arkadaşlarımla beraber bu sorunlardan herhangi birini çözersek, aşılması gereken herhangi birini aşmak ve hedef kitlemizi daha iyi ve güzel bir hayata ulaştırmak amacındayız. İnanıyoruz ki herkes olduğundan daha iyi bir hayatta yaşamayı ister ve bu mümkündür. Biz bunun mümkün olduğunu ve başarılabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Hepimizin daha çok çalışması gerekiyor. Daha güzel günler için yapılacak çok işimiz var&8221; dedi.





Editör: Pusula Gazetesi