19.05



339 delegenin oy kullandığı CHP 33. İl Kongresinde 184 oy olan Osman Yayla yeniden İl Başkanı seçilirken rakibi İdris Şahin 158 oy aldı. 26 oy farkla seçimi kazanan Osman Yayla teşekkür konuşması için çıktığı kürsüde ilk teşekkürü karşısına aday olduğu için İdris Şahin&[#]8217;e etti. Yayla, &[#]8220;Bu bir yarıştı. Kazanan CHP oldu. Kişiler önemli değil. Bundan sonra yine beraberiz&[#]8221; dedi.


Yayla&[#]8217;dan sonra kürsüye gelen İdris Şahin, delegelere teşekkür etti. Şahin &[#]8220;Demokratik bir yarış oldu. İnşallah CHP daha iyi yerlere gelir&[#]8221; dedi.



SAAT: 18.52


İl Başkanlığına yeniden seçilen Osman Yayla, rakibi İdris Şahin&[#]8217;le birlikte kürsüye çıkarak delegelere teşekkür etti.



SAAT: 18.49


CHP´nin 33. İl Kongresi´nde İl Başkanlığını Osman Yayla kazandı. Salonda büyük coşku yaşanıyor. Sonuç: 184-158



SAAT:18.35


Delegelerin oy kullanma işlemi sona erdi. Sandıklar açıldı, oylar sayıldı. Şimdi zarflar açılıyor. Az sonra oy sayma işlemine geçilecek. Salonda bir gurup merkez ilçe delegesi, listelere giren üyeler bulunuyor. İlçe delegelerinin büyük çoğunluğu oylarını kullandıktan sonra salondan ayrıldı. Heyecan başladı.



SAAT: 17.45


Koçal, Köktürk ve Eşref oy kullandı


Kongrede oy kullanma süreci yavaş işliyor. Milletvekilleri Ali Koçal, Ali İhsan Köktürk ve Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref birlikte oy kullandılar.


Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık henüz oy kullanmadı.


Birlikte oy kullandılar. Eşref ve Posbıyık salonda yan yana oturarak delegelerle görüşüyor.


Salondan ayrılmayarak seçim sonucunu görmek isteyen iki başkan simit yiyor.



SAAT: 16.15



Kongrede konuşmaların ardından seçimlere geçildi.


Divan Başkanı Hakkı Süha Okay Posbıyık&[#]8217;ın konuşması sırasında İl Başkanı Osman Yayla&[#]8217;ya cevap hakkı doğduğunu belirterek söz hakkı verdi. Yayla konuşmasında Posbıyık için sarf ettiği belirtilen; &[#]8216;cenazesi bile kılınmaz&[#]8217; şeklindeki sözlerinin nedenini açıklayarak tepkisinin yanlış ifade edildiğini söyledi.


Bu konuşmaların ardında divan heyeti kongreyi seçim kuruluna bıraktı. İdris Şahin&[#]8217;in listesinde yapılan bir değişiklik nedeniyle oylama gecikti. Oy pusulalarının mühürlenmesinin ardından oylama başlayacak.


Divan başkanı Milletvekilleri, Belediye başkanları ve İl Başkan adaylarını delegeleri ve konukları birlikte selamlayarak toplu fotoğraf çektirdiler.



SAAT: 15.50



Halil Posbıyık kürsüye çıktı.


Halil Posbıyık konuşmasında şunları söyledi;


&[#]8220;Bu anı özledim. Bugün çok mutlu ve umutluyum. Salondaki delege ve ziyaretçilerimizin gözündeki pırıltıyı gördükçe mutluluğum artıyor. Bu seçimde adaylar değil CHP örgütü kazanacak. Buna yürekten inanıyorum. Bize ne oldu. Zonguldak&[#]8217;a ne oldu. Zonguldak&[#]8217;ı aralarında bende olabilirim siyasetçiler bu kenti bu hale getirdi.


Geçmişe emeğin ve demokrasinin başkenti olan Zonguldak&[#]8217;a şimdi ne oldu. İktidarın amacı bu zaten. Sindirmek, susturmak. Buraya çıkıp bol bol konuşmak iyidir anasını satayım. Diyorlar ki Osman Yayla&[#]8217;yı eleştireceğim Hamdi Uçar&[#]8217;ı ekleştirin diyor. Burada CHP&[#]8217;liler var neden Hamdi Uçar&[#]8217;ı eleştirelim.


Osman Yayla&[#]8217;yı sever sayarım. Gerçi benim için &[#]8217;Cenaze namazı kılınmaz&[#]8217; şeklinde fetvası verdi.


Tersaneden işçiler atılıyor, HEMA&[#]8217;da işçiler sigortasız çalışıyor kimin sesi çıkıyor.


Kimsenin sesi çıkmıyor. Bu memlekette Milletvekili yok mu?


Ben CHP&[#]8217;nin Ereğli&[#]8217;de kaç tane delegesi var ben bunları bilmiyorum. İl Başkanı yönetendir, yönetilendir&[#]8221;


Salondan yükselen tepkiler üzerine Hakkı Süha Okay Posbıyık&[#]8217;a özel olarak söz verildiğini belirterek sataşmaya meydan verilmemesi gerektiğini söyledi.


Posbıyık bunun üzerine;


&[#]8220;Ben Belediye Başkanıyım. Ben ve İsmail Eşref pasifize edilerek CHP için çalışmamız engelleniyor. CHP bu şekilde nasıl iktidar olur. CHP&[#]8217;nin iktidar olması için uzaydan seçmen mi getireceğiz. Ben diyorum ki ben demokratım ve Atatürkçüyüm diyen herkese CHP&[#]8217;nin kapıları arında kadar açılacaktır. Gerçekler insanları kızdırır. Bana listeleri vermediler. Bana listeleri vermeyenler nasıl demokrasi sağlayacak&[#]8221; dedi.


Hakkı Süha Okay Posbıyık&[#]8217;ın konuşması sırasında; &[#]8220;Kongreyi bu seviyeye taşımayan bir konuşma beklerdim&[#]8221; dedi.


Posbıyık ise; &[#]8220;Teşekkür ederim sayın başkan vekilim bazılarını sevindiriyorsunuz.


Bu anlayış böyle devam ederse nasıl iktidar olacağız. CHP&[#]8217;nin başarısından yanayım. Ben tek adamlığa karşıyım, çoğulcu demokrasiden yanayım. Beş tane Milletvekili çıkarmak için buradayız&[#]8221; dedi.



SAAT: 15.35



CHP İl Başkanı Osman Yayla salona seslenmek için kürsüde.


Osman Yayla&[#]8217;nın listesi


Cengiz Bank


Halil Fırat


Erdem Hacıoğlu


Osman Kıransoy


M. Kemal Külah


Cevat Laçin


Hafize Özgün


Burhan Özkan


Mehmet Partalcı


Tümer Peker


Nuri Şahin


Neriman Tancan


Metin Uzun


Osman Yeniköy



Osman Yayla; &[#]8220;Sayın İdris Şahin seni aday olduğun için kutluyorum. CHP&[#]8217;de aday olmak yürek ister. Ama kimin çalışıp çalışmadığını Zonguldaklılara ve kamuoyuna sormak lazım. Ben gerçekten İdris kardeşime ve Halil (Posbıyık) kardeşimi seviyorum. Bu seçimler gelip geçicidir. Önemli olan 7 Mart sabahı neler yapabileceğimizdir. Değerli delege arkadaşlarım size inanıyor ve size güveniyorum. Vicdanınıza danışıp oyunuzu kullanacaksınız. Ben sonuca sonuna kadar saygı duyacağım. Milletvekili sıralama mücadelesinde de hep birlikte olacağız&[#]8221; dedi.



SAAT: 15.25



CHP İl Başkan Adayı İdris Şahin delegelere seslenmek için kürsüye çıktı.



İdris Şahin&[#]8217;in listesi


Selahattin Ataman


Bünyamin Babaiban


Gönül Başar


Ahmet Demircan


Vahit Gümüştekin


Meltem Gürbüz


İlkay Kalender


Çiğdem Kılıç


Temel Kıral


Remzi Kunduracı


Reşat Oruç


Abdülkadir Süzer


Cevdet Şahinal


Muhabbet Tezel



İdris Şahin: &[#]8220;Sorunların giderileceğine inandığım için aday oldum. Ben örgütler arasında barışı ve dayanışmayı sağlayacağıma inanıyorum. Zonguldak&[#]8217;ın sadece batı yakası değil doğu yakasının da, güneyi ve kuzeyini buluşturacağıma inanıyorum. Ben partimizde barış, huzur, güven ve dayanışma sağlayacağıma, 2011&[#]8217;de Zonguldak&[#]8217;ta en az 3 Milletvekili çıkarmak amacıyla aday oldum. Ben 2011&[#]8217;de CHP&[#]8217;yi iktidar, Genel Başkanımız Baykal´ı Başbakan yapmak için aday oldum&[#]8221; dedi.



SAAT: 15.05



CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya konuşuyor. Yalçınkaya konuşmasında genel politika üzerine düşüncelerini dile getiriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan&[#]8217;ı eleştirerek Cumhuriyete yönelik tehditler olduğunu söyledi. Yalçınkaya bugünkü kongrenin iktidar olma yolunda atılan önemli bir adım olduğunu belirtti.



SAAT: 14.45



Dilek ve temenniler dile getirilirken verilen yeterlilik önergesi salonda tartışmaya neden oldu. Divan Başkanı Hakkı Süha Okay önergeyi oylamaya sunarken kabul edilmesi durumunda önceden söz hakkı isteyen Ereğli İlçe başkanı Yaşar Balcı dışında kimseye söz hakkı vermeyeceğini söyledi. İlk oylamada da yeterlilik önergesi kabul edildi. Ancak bunun üzerine itirazlar oldu. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık bu arada söz hakkı istediğini söyledi. Ancak divan başkanı Hakkı Süha Okay tüzüğü tamamen işletmek zorunda olduğunu belirterek Posbıyık&[#]8217;a söz hakkı veremeyeceğini söyledi. İtirazlar üzerine bu sefer delege kartlarını göstererek yapılan oylama da yeterlilik önergesi kabul edildi.


Okay bu arada müdahale eden ve sesini yükselten Muhammet Aslan&[#]8217;ı kınayarak; &[#]8220;Tüzüğü sonuna kadar işleteceğim. Medyada yer almak için provakatif hareketlerde bulunmanızı kınıyorum&[#]8221; dedi.


Divan başkanı Hakkı Süha Okay dilek ve temenniler bölümü içinde sadece Yaşar Balcıya söz hakkı verebileceğini söyledi.


Okay salondaki konuk milletvekillerine kongre içinde söz hakkı vereceğini ifade ederken Halil Posbıyık&[#]8217;a da bu çerçevede söz hakkı vereceğini söyledi.


Kongre Divanı Yaşar Balcı&[#]8217;ya söz hakkı verdi.


Balcı eleştirilere yanıt veriyor. Salondan zaman zaman tepki sesleri yükseliyor.


Balcı&[#]8217;nın konuşması sırasında; &[#]8220;Ereğli oylarını arttırdı&[#]8221; şeklindeki sözleri üzerine salondan; &[#]8220;Halil Posbıyık yükseltti&[#]8221; şeklinde tekiler yükseldi.


Balcı konuşması sırasında Osman Yayla ve yönetimine yapılan eleştirilere tepki göstererek; &[#]8220;Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar&[#]8217;a yüklenmediğiniz kadar Osman Yayla&[#]8217;ya yükleniyorsunuz&[#]8221; şeklinde tepki gösterdi



SAAT: 14.15



Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref kürsüde. Partililere sesleniyor.


Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref;


&[#]8220; Seçildik 11 aydır gururla ve şerefle söylüyorum Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ni batak halden geçinir hale getirdik. Belediyenin kaloriferleri yanmıyordu, çalışan maaş alamıyordu şimdi alıyor.


İsmail Eşref sadece kendisini düşünerek başarmak zorunda değil. Halkını, partisini düşünerek başarılı olmak zorundayız. Bu partinin oyunun yükselmesinde bizlerin, belediye başkanlarımızın payı yok mu? Benim, Halil Posbıyık&[#]8217;ın payı yok mu? Oylarımız yükseltmek zorundayız. Ne olur. En az üç. Herkes bir gayret içinde. Ama daha fazla gayrete ihtiyaç var. Herkes elini taşın altına koysun. 2011&[#]8217;de iktidar olalım. İktidar nasıl oluruz. Ama benim şahsım Belediye Meclis Üyem İdris şahin adına tavrımı koyuyor saygılar sunuyorum&[#]8221;



SAAT: 14.05



Ataman&[#]8217;ın konuşması sırasında sataşmada bulunduğu CHP Genel Meclis Üyesi ve GMİS Basın Müdürü Turhan Oral cevap hakkı vermek için kürsüye çıktı. Oral konuşmasına gerekçesini açıkladı. Zonguldak adına herkese yardımcı olduğunu belirterek; &[#]8220;Ben BBP Merkez İlçe başkanına bile konuşma metni hazırladım&[#]8221; dedi.


Oral partili olmadan partiye çalıştığı günler olduğunu belirterek; &[#]8220;Kötü gidişat karşısında sorumluluk almak için gerekirse sendikadaki görevimden ayrılacağımı söyledim. Ben İl Genel Meclis başkanı olduğumu söylediğimde şaşırdılar. Köy ve mahallelerle ilgili araştırmalar yaptım. Nerede hangi hataların yapıldığını rapor ettim. Bunları Belediye Başkanımız İsmail Eşref ile seçim öncesi paylaştım. Seçime gitmeyenlerin seçime gitmesi için özel bir çalışma yaptık. 2002&[#]8217;te sandığa gitmeyen seçmen 2004&[#]8217;te de sandığa gitmedi. 2009 seçimlerinde sağladığımız tabiî ki ciddi bir başarıdır. &[#]8216;Başarılı oldum&[#]8217; deyip de yan gelip yatmak doğru değildir&[#]8221; dedi.



SAAT: 13.55



Kongrede Başkan adayı İdris Şahin&[#]8217;in listesinde yer alan Genel Maden İşçileri Sendikası eski yöneticilerinden Selahattin Ataman konuşmasında mevcut yönetimi eleştirerek; göreve geldiklerinde toplumun her kesimiyle bire bir diyaloğa girerek çalışacaklarını, mevcut yönetimin bu konudaki eksikliğini gidererek partiye yakışır bir kenetlenme sağlayacaklarını ifade etti.



SAAT: 13.40



Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar eski Ak Partili Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılıçarslan ile koyu bir sohbet yaptı. . Gökçebey İlçe Başkanı Ömer Başoğlu&[#]8217;nun Ak Parti&[#]8217;ye eleştirileri sırasında yapılan sohbetin konusu Uçar&[#]8217;ın itirazları oldu. Uçar ve Ak Partili yöneticiler salondan ayrıldı. Uçar CHP başkan adaylarına başarılar dileyerek Milletvekilleri ile el sıkıştı. CHP Saymanı Mustafa Külah gelir gider tablosunu okuyor. Saadet Partisi Nejdet Sarı da ayrılanlar arasında.



SAAT: 13.30



Kongrede divana verilen ve yüzde onluk delegeyi temsil etmediği için reddedilen önerinin benzeri verildi. Dilek ve Temenniler ile ilgili maddelerin öne alınması yönündeki önerge ikinci seferinde kabul edildi. Gökçebey İlçe Başkanı Ömer Başoğlu ilk söz alan isim oldu. Başoğlu bölgedeki ekonomik ve sosyal sorunlar üzerine bir konuşma yapıyor. Divan Başkanı Hakkı Süha Okay süre konusunda uyardı. Başoğlu&[#]8217;nun vasat konuşması nedeniyle salondakiler sıkıldı.



SAAT: 13.25



CHP İl Başkanı Osman Yayla faaliyet raporunu okudu. Yayla 29 Mart seçimlerinde Zonguldak Belediyesi, Ereğli Belediyesi ve Gökçebey belediyesi başta olmak üzere çok sayıda belediye başkanlığını kazandıklarını belirterek örgütsel çalışmalara ağırlık verdiklerini ifade etti. Yayla konuşmasında rakiplerine yönelik bir eleştiride bulunmadı



SAAT: 12. 55



CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay konuşuyor; Ak Parti Hükümetini sert dille eleştiren Okay gündemde olan referandumla ilgili olarak; &[#]8220;Bu referandum kalsın mı gitsin mi referandumu olacak. Hükümet için bir güvenoyu olacak&[#]8221; dedi.


Okay kısa konuşmasında gördüğü ilgiden memnun olduğunu belirterek emeği geçenleri kutladı.



SAAT: 12. 40



Divan heyetti oluşturuluyor. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay divan başkanı olarak kürsüye çıktı. Osman Yayla önergeyi oylamayı unuttu. Hatasını fark edince oylama yapıldı. Hakkı Süha Okay, Osman Yayla´nın hatasını düzeltiyor. Bu duruma sinirlenen Okay divanda yer alacak isimleri ve önerenleri tek tek okuyarak bir hatayı düzeltti.



SAAT: 12.35



Salona birlikte giren isimler oturacak yer konusunda sorun yaşadılar. Bazı isimler ayakta kalınca protokole sandalyeler yerleştirildi. Başkan adaylarına ön sıralarda yer kalmadı. Salonda yaşanan yer krizi &[#]8216;neden daha büyük salonda yapılmadı&[#]8217; şeklinde tepkilere neden oluyor



SAAT: 12.30



CHP Zonguldak İl Teşkilatı kongresi, Genel Maden İşçileri Sendikası Şemsi Denizer Toplantı salonunda başladı. Öğlen saatlerinde start alan kongreye, CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay, CHP Zonguldak Milletvekilleri, Ali Koçal, Ali İhsan Köktürk, Bartın Milletvekili Ali Rıza Yalçınkaya, Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avni Çelebi, Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcı Cengiz Sarıoğlu, Gençlik Kolları Genel Sekreteri Yücel Aslan, CHP Düzce, Bartın, Bolu il başkanları, Zonguldak AK Parti, DP ve Saadet Parti İl Başkanları, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Kdz. Ereğli İlçe Belediye Başkanı Halil Posbıyık, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, çok sayıda delege, üye ve partili katıldı.


CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ile birlikte İl Başkan Adayları Osman yayla ve İdris Şahin salona kol kola girdi. Milletvekilleri Ali İhsan Köktürk ve Ali Koçal, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık salona adaylarla birlikte girdiler.



SAAT: 12.20



CHP 22. Dönem Nadir Saraç&[#]8217;ın kongreye katılmayacağı bildirildi.


Saraç&[#]8217;ın Milletvekili Ali İhsan Köktürk&[#]8217;e kızdığı için kongreye katılmayacağı öğrenildi.



SAAT: 12.05



Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar bir gurup il yöneticisi ile birlikte kongre salonuna girdi. Ak Partililerin salona girişi esnasında CHP Gençlik Kollarlı üyeleri &[#]8220;Başbakan Baykal&[#]8221; sloganları attılar.



SAAT: 12.05



Saat 11.00&[#]8217;de başlaması gereken kongre halen başlamadı. Liste pazarlıkları sürüyor. Sendikanın yönetici katında taraflar pazarlık yapıyor.



SAAT: 11.40



CHP İl Başkan Adayı İdris Şahin, Merkez ilçe başkanı Tarık Coşkun ile birlikte salona girdi. Salonda coşku hakim.



SAAT: 11.35



CHP&[#]8217;nin GMİS &[#]8216;de Saat 11.00&[#]8217;de başlaması gereken kongresi henüz başlamadı.


Salona Merkez Ereğli, Çaycuma, Devrek, Gökçebey ve Alaplı delege salona geldi.Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Osman Yayla delegelerle selamlaşıyor&[#]8230;

Editör: Pusula Gazetesi