Yaptıkları uyarılara rağmen kontör dolandırıcılığı olaylarının devam ettiğini belirten Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, &8220;Devlet vatandaştan kontör istemez. Halkımız akrabasından başkası kontör isterse göndermesin&8221; dedi. Madeni Eşya Sanatkârları Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz ve yönetim kurulu üyeleri İl Emniyet Müdürü Burhan Gümüş&8217;ü makamında ziyaret etti. Dün gerçekleştirilen ziyarete Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sabri Tutum&8217;da eşlik ederken, İl Emniyet Müdürü Burhan Gümüş ile görüş alışverişinde bulunuldu. Yılmaz Akdeniz odanın sorunları hakkında ve yeni yönetimle yapmayı planladıkları çalışmalar hakkında Emniyet Müdürü Burhan Gümüş&8217;e bilgiler verdi. Yılmaz Akdeniz, &8220;7 Şubat Pazar günü genel kurul yapıldı. Bu genel kurulda odamızın üyeleri tarafından biz görevlendirildik. Odamızın 647 üyesi var. Bunların içinde sanayi esnaflarından tornacı, demir doğramacı, motor ustaları, kaporta ve şehir içerisinde televizyon tamircileri, kuyumcular, bisiklet tamircileri gibi esnaflar var. Şu anda yapmak istediğimiz bazı planlarımız var. Sanayi sitesi de bize bağlı olduğundan o bölgeyi biz kamera sistemi ile güvenlik altına almak istiyorduk. Daha buna benzer çalışmalar da yapmayı planlıyoruz. Ben İl Emniyet Müdürümüz Sayın Burhan Gümüş&8217;e bizim ziyaretimizi de kabul ettiği için teşekkür etmek istiyorum&8221; dedi.


Mobese proje aşamasında


Emniyet Müdürü Burhan Gümüş, vatandaşları kontör dolandırıcılığı olayları konusunda uyardıktan sonra Mobese sistemi çalışmalarına değindi. Müdür Gümüş, &8220;Sayın Valimizin de bu konuda büyük destekleri var. Bu çalışmalar şu anda proje aşamasında. Yer belirleme konusunda tabi dışarıdan görüldüğü gibi değil. Teknik boyutları var. Yakınlık uzaklık gibi çok ince ayrıntıları var. Yerin altından giden kablolar var ve dolayısıyla bu hatların kiralarının ödenmesi var. Hatların geçeceği yerlerle ilgili arkadaşlar da çalışıyorlar. Mobese kameralarının ayrıca elektrik parası var. Dışarıdan bakıldığında çok basit gibi görülebilir. Elektrik lambalarının yanmadığı yerlere Mobese kamerası konulmasını isteyenler bile var. Zaten buraya Mobese ile ilgili bir ekip de gelecek ve kamera konulması gereken yerler ile ilgili çalışma yapacak&8221; dedi.


Amasra&8217;da da olmasını isterdim


Emniyet Müdürü Burhan Gümüş &8220;Ben Mobese kameralarının sadece Bartın&8217;da değil Amasra&8217;da da olmasını isterdim ama şu an Mobese için gerekli olan para minimum 1 Milyon TL gerekiyor. Bayburt&8217;ta Mobese sistemi yaparken eksi 100 dereceye kadar dayanıklı kameralar kullandık. Bunlar kutup kamerasıydı. Bartın&8217;da rutubetli olduğu için rutubetten etkilenmeyecek kameralar kullanılması lazım. Bartın gibi güzel bir şehirde bu sistemin şu zamana kadar yapılmaması da tabi büyük bir sıkıntı. Tabi bu insanı üzüyor. Zonguldak&8217;ta ve Karabük&8217;te var. Ben Bayburt&8217;ta yaptım. Artık Milli Eğitim Bakanlığı bile okullarda özel güvenlik istiyor. Diyarbakır&8217;da esnaflar kendi aralarında belli bir para toplayıp bekçi tutuyorlardı. Yani esnaf başına çok cüzi bir para karşılığı bir bekçi tutulabilir. Yani bu şekilde sanayide de çalışma yapılabilir. 2-3 kardeşimiz bu işten ekmek yer ve canla başla çalışır&8221; diye konuştu.


Uyanık olmak lazım


Müdür Gümüş &8220;Sonuçta bir hırsızlık olduğunda bunun çözülmesi kolay olmuyor. Ne çalınan malı görüyoruz, ne çalan kişiyi görüyoruz, ne işyeri sahibini görüyoruz, hırsızlık olayını çözmeye çalışıyoruz. Bunlar kolay işler değil. Sanayide belli aralıklarla lamba yakılsa aydınlık olur ve bu bile hırsızlığı önler. Şimdi sanayimizde öyle yerler var ki insan öldürseler kimse görmez. Bir lamba dahi caydırıcı oluyor. Basit bir tedbir. Her geçen gün yeni hırsızlık modelleri çıkıyor. Örneğin bazı hırsızlar, evlere gidip ana kapının altından pet şişe ile su döküyor. Tabi bayanlarında huyudur, su nerden geliyor diye kapıyı açtığında hırsız içeri hemen girebiliyor. Dikkatli olmak gerekiyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sabri Tutum, Madeni Eşya Sanatkarları Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz ve Yönetim Kurulu üyelerine yaptıkları ziyaretten dolayı teşekkür ediyorum. Kendileri için elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi