Bartın Amasra Çevre Birlikteliği, Hema&8217;nın Tarlaağzı Köyünde kurmayı planladığı termik santrale düzenlediği eylemle tepki gösterdi. Cumartesi Günü Amasra Kültür Parkta gerçekleştirilen eyleme yaklaşık 750 kişi katıldı. Bartın&8217;dan gelen yaklaşık 250 civarında kişi, ile santralin yapılmak istendiği Tarlaağzı ve Gömü köylerinden gelen 150 kişi parktaki topluluğun büyük çoğunluğunu oluşturdu. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, MHP İl Başkanı Sezai Bilgin, Amasra Turizm Derneği Başkanı Hasan Cengiz, Amasra Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Rıza Dönmez, Tarlaağzı Köyü Muhtarı İsmail Tunay, Gömü Köyü Muhtarı Yaşar Kaçan, Amasra Çevre Birlikteliği Sözcüsü Recai Çakır ve Hüseyin Çoban&8217;ın konuşma yaptığı eylem sırasında, çok sayıda vatandaşın Amasra&8217;da kahvehanelerde oyun oynadığı görüldü.


Köylerimiz santrale karşıdır


Etkinlikte söz alan Tarlaağzı Köyü Muhtarı İsmail Tunay ve Gömü Köyü Muhtarı Yaşar Kaçan, köylerinin termik santral projesine karşı olduğunu ve temiz bir havada yaşamak istediklerini kaydetti. Tarlaağzı Köyü Muhtarı Tunay, &8220;Köylerimizin mahvolmaması için ne gerekiyorsa yaparız. Firma kömür üretsin destek verelim. Ama termik santrale kesinlikle karşıyız&8221; dedi. Amasra&8217;nın işsizlik vaatleriyle kandırıldığını söyleyen MHP İl Başkanı Sezai Bilgin de, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli&8217;nin Bartın ziyaretinde Amasra&8217;ya hayran kaldığını ifade ederek; &8220;Genel Başkanımız Amasra&8217;ya yerleşmek istediğini söyledi. Bunun için bize bana bir ev bulun talimatı vermiştir. Ama Amasra&8217;da termik santral tartışmalarını duyunca, bizi arayarak Amasra&8217;ya sahip çıkın, o yörenin mahvolmasına izin vermeyin, ne gerekiyorsa onu yapın dedi. Bu konuda MHP olarak Amasra halkımızın sonuna kadar yanındayız. Kömür çıkartılmasına karşı değiliz. Yeraltındaki kaynaklarımızın çıkartılmalıdır. Ama bu cennetin bir köşesi olan Amasra&8217;nın termik santralle mahvedilmesine izin vermeyiz&8221; diye konuştu.


Bu insanların sesine kulak verin


Bilgin&8217;den sonra söz alan Bartın Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu ise; &8220;Bartın Belediyesi olarak Amasra&8217;ya kurulmak istenen termik santrale karşıyız. Firma kömürü çıkartsın. Yalnız bu kömürü burada termik santral kurma amacıyla çıkartmasın. Termik santralin kurulmasına izin vermeyiz&8221; şeklinde konuştu. Amasra Belediye Başkanı Emin Timur ise; &8220;Biz Amasra&8217;ya bir misafirimiz gelince 3 bin yıllık kentimize hoş geldiniz diyoruz. Bu 3 bin yıllık tarihi olan cennet köşesine termik santral yapılmasına izin vermeyeceğiz. Buradan Hema yetkililerine sesleniyorum. Bu insanların söylediklerine kulak verin. Bu insanlar buraya boşuna çıkmadı. Balığına sahip çıkmak için, salatasına sahip çıkmak için, tarihine sahip çıkmak için daha önemlisi geleceğine sahip çıkmak için toplandı&8221; dedi.


Sözün bittiği yere geldik


Başkan Timur; &8220;Amasra&8217;nın geleceğini karartmayın. İşsizlik konusunu çok fazla işliyorlar. Amasra&8217;da sadece 200&8217;ün üzerinde turizmden ekmek kazanan kişiler var. 2&8217;şer kişide çalışsa, bin kişiye yakın kişi turizmden kazanç sağlıyor. Bunun yanında Amasra insanı madenden, balıkçılıktan geçimini sağlıyor. Bizim asıl yapmamız gereken madenlerimize sahip çıkmamızdır. Kim o kömürü çıkartacaksa onun yanındayız. Bununla ilgili bir derdimiz yok. Bizim derdimiz termik santralle ilgili. Termik santralin yapılmasına karşıyız. Artık sözün bittiği yere geldik. Çevre ve Orman Bakanlığı ile yaptığımız yazışmalarda olumlu gelişmeler var ve Mart ayı meclis toplantısında bu iki köyümüzü mücavir alanlar içine almak için çalışmalar yapacağız. Bu köyün halı bugün burada ve onlarda santrale kaşı bu sese kulak verilme zamanı gelmiştir&8221; ifadesini kullandı.


TTK Genel Müdürü görevden alınsın


Eylemde söz alan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya; &8220;Amasra&8217;nın benim hayatında ayrı bir yeri var. Amasra Taşkömürü İşletmesinde Makine Mühendisi olarak çalışmaya başladıktan sonra, Bartın Belediye Başkanlığı seçimleri olsun, gerek milletvekilliği seçimleri olsun, Amasra&8217;da yerin altında çalışan madenci kardeşlerim olsun, memur kardeşlerim olsun, mühendis kardeşlerim ve Amasra&8217;nın değerli insanlarının destek ve katkılarını aldım. Bu nedenle gerçekten Amasra vazgeçilmezimdir. Amasra üzerinde oynanan oyunları gördükçe kahroluyorum. 1/100.000&8217;lik Çevre Düzeni Planı yapılırken, bakanlık tarafından Amasra&8217;nın turizm alanında gelişmesi öngörüldü. Bu konuda firma 2 kez plana itiraz yapmasına rağmen başvurusu reddedildi. Son olarak bir bakıyoruz TTK Genel Müdürlüğü Hema adına planın değiştirilmesi için başvurduğunu öğreniyoruz. Hükümet eğer samimi ise, özel firmanın avukatlığını yapan TTK Genel Müdürü&8217;nü görevden almalıdır&8221; dedi.


Bakanlık ÇED sürecini durdursun


Hükümetin samimi davranması gerektiğini ifade eden Yalçınkaya, &8220;Çevre ve Orman Bakanlığı´ndan ÇED sürecini durdurarak santral kurulmasının engellenmesini istiyoruz. Amasra bizim her şeyimiz. Küresel ısınma nedeniyle bu bölge turizmin cazibe merkezi olacak. Buraya termik santral kurulması bir cinayet, yörenin önünün kapatılması demektir. Siyasi iktidar ´Amasra´yı marka kent yapacağız´ diyor. Termik santral yaparak mı marka kent yapacaksınız? Bakanlık pazartesi gününden itibaren ÇED sürecini durdursun. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı 1997´de bir karar almış. Amasra´dan başlayarak Cide´ye kadar olan alanda balık üretim alanları belirlemiş. Bakanlığın kararına rağmen bugünkü hükümet Hema AŞ´nin başvuru dosyasına olumlu görüş bildiriyor ve ÇED sürecini başlatıyor. Amasra üzerinde büyük oyun oynanıyor. İlçeyi ortadan kaldırmaya çalışan bir zihniyetin olduğunu görüyoruz&8221; diye konuştu.


Firma insanları yanıltıyor


Termik santral eyleminde son olarak söz alan Amasra Çevre Birlikteliği sözcüsü Recai Çakır; Hattat Holding Kurumsal İletişim Müdürü Tolga Tonguç&8217;un demeçleriyle kamuoyunu yanılttığını iddia etti. Çakır; &8220; Son teknolojiye sahip olan çevreye hiçbir olumsuz etkisi olmayan bir santrali Türkiye´ye kazandırmayı hedeflediklerini belirten Hattat Holding Yeni Projeler Direktörü Tolga Tonguç beye Amerika´da iptal edilen 100 termik santrale rağmen baca gazlarının tamamen engellenmesinin mümkün olmadığı gerçeğine rağmen bu sözleri nasıl söyleyebildiğini sorarak başlamak istiyorum. Beyefendi ya kendini çok akıllı ya da bizi aptal zannediyor olmalı. En son teknoloji akışkan yataklı santral yapacağız diyen Hattat Holding ÇED (Çevre Düzeni Planı) başvurusunda Pulvarize yani Yatağan Termik Santrali ile aynı kazanın kullanılacağını itiraf etti&8221; şeklinde konuştu.


Kömürü çıkartacakları falan yok


Hema&8217;nın kömür çıkartacağına inanmadıklarını söyleyen Çakır; &8220;Açtığı kömür kuyularının 1 metre maliyetinin on bin dolar olduğunu söylenen HEMA şu ana kadar bin 700 metre civarında kuyu açmış yani on yedi milyon dolar harcamışken 600 milyon dolar harcadık diyerek yalanlarına bir yenisini daha eklemiştir. Harcadığı 17 milyon doları ithal kömür kullanarak ve Megavatını 15 Centten devlete satarak 2 gün içinde karşılaması mümkündür. Yani termik santral iznini aldıktan sonra kuyuları çalıştırması için hiçbir gerekçe kalmayacaktır. Kuyular da bölge halkını kandırmak, insanların iş bulma umudunu sömürmek için kullanılmaktadır. Turizmi bitirmenize izin vermeyeceğiz. Kestaneyi fındığı kurutmanıza izin vermeyeceğiz. Denizimize de içindeki balığa da zarar vermenize izin vermeyeceğiz&8221; ifadesini kullandı.


ATİM&8217;i size yem etmeyeceğiz


Amasra Çevre Birlikteliği sözcüsü Recai Çakır, &8220;Çalışanı ve sendikalarıyla omuz omuza karşınıza dikilecek ATİM´i size yem etmeyeceğiz İnsanlarımızın kanser olmasına çocuklarımızın sakat doğmasına mezarlarımızın kül altında kalmasına izin vermeyeceğiz. Tepemize asit yağmurları yağmasına, Amasra salatasının tarih olmasına izin vermeyeceğiz. Gençlerimizin iş umutlarını sömürerek santral kurup gençlerimizi kapı önüne koyma planlarına izin vermeyeceğiz. Yalanlarınızla Bartın halkını bölmenize, karşı karşıya getirmenize Bu bölgede barışı bozmanıza izin vermeyeceğiz. İnsanca yaşama hakkımızı, sağlığımızı sizin kazanacağınız paraya değişmeyeceğiz. Kömür çıkaracağız dediniz hoş geldiniz dedik Santral demeye devam ederseniz izin vermeyeceğiz. Hattat şirketinin halkı yanıltmaya dönük haberlerini sektirmeden yayınlayan halkın ve çevrecilerin meşru taleplerini ve eylemlerini duymazlıktan gelen halkın değil Hattat şirketinin sözcüsü gibi çalışarak gazetecilik mesleğini lekeleyen sözde meslektaşlarını deşifre etmeye ve basının namusunu kurtarmaya çağırıyoruz&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi