Kusuru az olan ya da kusursuz olan taraf kazaya karıştığı aracının hasar görmesi nedeni ile aracında oluşacak maddi değer kaybını talep edebilme hakkına sahiptir. Bu değer kaybı aracın ikinci el satış piyasasında yaşadığı ve satış fiyatında meydana gelen düşüştür. Araç Değer Kaybı Dilekçesi Nasıl Yazılır ? Bu tür bir sorun yaşayanlar açısından merak edilirken öncelikle sigorta şirketine bir müracaat yapılması gerekir.

Sigorta şirketine yazılı dilekçe ile başvurulması gerekirken araçta oluşan değer kaybı bedelinin eksper aracılığı ile belgelenmesi hukuki bir değer taşır. Kazada kusur oranı yüksek olan tarafın sigorta şirketine , araç değer kaybı yaşayan tarafın elindeki belgeler aracılığı ile ihtar çekmesi ilk aşamadır. Sigorta şirketinin 15 gün içerisinde buna bir yanıt vermesi ve ödemeyi kabul etmesi gerekir.

Sigorta şirketine yapılacak başvurunun değerlendirmeye alınmaması durumunda Sigorta Tahkim Komisyonu devreye girer. Bu süreçte kişilerin hukuki danışmanlık alması önerilirken hak kayıplarının yaşanmaması açısından bu alanda deneyim sahibi hukukçuların varlığı süreci hızlandırabilecek bir durumdur.

Araç değer kaybı için Sigorta Tahkim Komisyonu'na yapılacak başvurularda bir dilekçe hazırlanması gerekirken ayrıca diğer belgelerin de sunulması lüzumludur.

Araç değer kaybı hesaplaması yapılırken ekspertiz aracılığı ile bu işlemler gerçekleştirilir. Ekspertiz aracın ikinci el piyasa değeri üzerinde ortaya çıkan değer düşüşünü belirleyecek olan yetkili kişidir. Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru sırasında sunulacak dilekçede başvuru sahibine ait kimlik bilgilerinin yer alması gerekmektedir.

Dilekçede yer alacak bilgiler arasında başvuru konusu ve poliçeye ait detaylar yer alır. Bu tür bir evrakta bulunacak bilgilerin eksiksiz ve tam olarak doldurulması gerekmektedir. Müracaat sırasında sigortanın başvuru sahibine verdiği cevabi yazı ve sigorta poliçesinin de belgeler arasında bulunması önemlidir.

Yapılacak müracaatlar sırasında başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont ve başvuranın gerçek kişi olması durumunda kimlik bilgilerinin fotokopisi ilave edildikten sonra formun ıslak imzalı olarak iletilmesi atlanmaması gereken bir ayrıntıdır.

Sigorta şirketinin rücu hakkı dendiğinde sigorta şirketinin cayma hakkından bahsedilir. Sigorta şirketleri cayma haklarını kullanmak istediklerinde dava açmak zorunda kalır. Bununla birlikte sigorta şirketinin rücu hakkını kullanabilmesi için öncelikle hasar tazminatını ödemesi gerekirken ardından dava açabilmektedir. Rücu hakkı dava zamanaşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.

Değer kaybı dilekçesi eksiksiz olarak teslim edilmesi gereken belgelerden biridir. Bu dilekçeye istenilen yanıtın verilmemesi durumunda hukuki bir destek alınması gerekli olabilir. Dilekçe vermek sureti ile hukuk yoluna başvurulmuş olurken kişilerin sorunu çözemedikleri durumlarda dava açma hakları da bulunur.