Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresi ve Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladıkları 'Damızlık Manda Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi' kapsamında Çaycuma ilçesinde 14 vatandaşa toplan 84 adet manda dağıtıldı.

Pazar yerinde yapılan manda dağıtım törenine; Vali Ahmet Çınar, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Gökçebey Kaymakamı Ahmet Korkmaz, Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş, Çaycuma Belediye Başkan Vekili Cengiz Gökçe, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Selçuk Özen, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Kılıç, Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Çaycuma İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş, TSO Başkanı Rıfat Sarsık, Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Emekliler Derneği Başkanı Nizamettin Eyidoğan, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu, Zonguldak Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Özkan, Bitlis Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmet Çalışır, Zonguldak Kanatlı Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı, çok sayıda daire ve okul müdürü katıldı.

ÖZKAN; "PROJE İLE ARAMIZA YENİ ARKADAŞLARIMIZ KATILACAK"

Zonguldak Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Özkan dağıtılan mandalar ile sektöre yeni hayvan yetiştiricilerinin katılacağını ifade ederek; "Umut ediyorum ki inşallah manda sayımız bölgede artarak devam edecektir. 800 rakamına ulaştığımız takdirde 'Manda Islah' projesine dahil oluyoruz. Emeği geçen başta Valimiz olmak üzere diğer kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Projelerin bölgemize hayırlı ve faydalı olmasını temenni ediyorum"dedi.

ÇATAKLI; "MANDALARIMIZ BİRKAÇ AY SONRA DOĞUM YAPACAK"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı İl Müdürlüğü olarak ilklerle dolu bir çalışma ortamı bulduklarını ifade ederek; "Seracılık OSB'miz, manda dağıtım projemiz, yem bitkisi dağıtımı başlıca projelerimizdir. Bunun yanında arıcık ile ilgili faaliyetlerimiz devam etmektedir. Arıcılar Birliğimizin tesisleri de Türkiye'de bir ilk olmak yolundadır. Bölge arılarımız tespiti için DNA testi yaptırmış bulunmaktayız.

Defalarca yapılmak istenmesine rağmen yapılamayan bu manda projemizin bölgemizi hayırlı olmasını diliyorum. Projemizin maliyeti 1 milyon 140 bin lira olup, 1 milyon lirası Özel İdare tarafından finanse edilmiştir. Diğer kısmı çiftçi katkısı ile karşılanacaktır. Özel İdare kısmı 2 yıl geri ödemesiz 5 yılda bitirilmek üzere planlanmıştır. Toplam ilimizde, 210 adet manda vermiş olacağız. Hepsi hamile olduğu için 420 manda anlamına geliyor. Mandalarımız bir kaç içinde doğum yapacaklar"diye konuştu.

KEÇELİ; "MARKALAŞMAK ZOR BİR İŞTİR"

Kaymakam Serkan Keçeli Çaycuma'nın tarım ve hayvancık konusunda potansiyeli büyük ilçelerden biri olduğunu ifade ederek; "Tarım konusunda Allaha çok şükür Zonguldak'ta çok güzel gelişmelere şahit oluyoruz. Tarım fuarının ikincisi gerçekleştiriliyorken, tarım lisemiz, gıda tarım yüksek okulumuz ve seracılık OSB'miz ile birlikte eskiden sadece manda yoğurdu ile anılan bu ilçemiz beklide seracılık konusunda da tarımın diğer alanlarında daha güçlü ses çıkarmaya başlayacak. Dağıtılacak olan bu mandalarla birlikte inşallah Zonguldak'ımızın tamamının manda sayısı Manda Islah Projesi kapsamındaki sayıya ulaşacak ve çiftçimiz daha fazla desteklemeden faydalanmış olacak. Çaycuma manda yoğurdu konusunda ismi markalaşmış ama ne yazık ki üretim konusunda istediğimiz yere ulaşamadığımız değerlerden birisi. Burada üreticilerime kısa bir uyarıda bulunmak istiyorum. Markalaşmak zor bir şey. Ekonomik veya başka kaygılarla manda yoğurdumuza ismine helal getirecek bir davranış içinde olmamız ve kaliten taviz vermememiz gerekiyor. İnşallah başta Çaycuma olmak üzere Zonguldak'ımız manda ile bütünleşir"şeklinde konuştu.

ÇINAR; "SAYIMIZ AZ AMA MARKAMIZ BÜYÜK"

Vali Ahmet Çınar ise projede emeği geçen herkesi tebrik ederek sözlerine başladı. Çınar; "İlk geldiğimde 'Mandacılık OSB' sözü çok büyük bir söz olarak konuşuluyordu. Manda sayısını merak ettim. 500 denildi. Bitlis'te toplam 10 bin manda var. En iyi mandaları seçip bize gönderdiler. Bizde bunun kıymetini bilmeliyiz. Marka zor bir iş. Ama manda sayımız azda olsa markamız büyük. Markamız olduktan sonra gerisi kolay. Manda sayımızı artıracağız. Her sene bu rakam çığ gibi büyüyecek. Manda türünün Türkiye'de çoğaltılması yaşatılması anlamında çok değerli bir proje. Ama ekonomik olarak da bir o kadar değerli. Bu arkadaşlarımıza danışmalık yapıp kontrol etmek gibi bir görevimizde var"diye konuştu.

Zonguldak Manda Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Şenol Çakar ise projede büyük emeği geçen Vali Çınar'a teşekkür ederek; "Sizleri mahcup etmeyeceğiz. Çaycuma manda yoğurdu Türkiye'de var olan adını ete ve kemiğe getirecek ve Türkiye'de layık olduğu yere sizinle beraber yürüyecek. Bu yüzden devamı için biz her zaman hazırız. Valimizin emir ve görüşlerini bekliyoruz. Çaycuma bu konuda büyük bir yıl aldı. Biz manda birliğini kurduğumuzda bu noktaya geleceğimizi hayal ediyorduk. Hayallerimize kavuşturdunuz. Herkese teşekkür ediyorum"diye konuştu.

Dağıtım sırasını belirlemek için protokol tarafından kura çekildi. Projeden duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar Bitlis'ten getirilen mandaları teslim aldı. Son olarak katılımcılara manda yoğurdu ikram edildi.

Editör: Pusula Gazetesi