Kısırlık başta olmak üzere birçok nedeni bulunan bu hastalığa karşı etkin çözümlerin sunulduğu tıp dünyasında, kadınlara yönelik geliştirilen rahim filmi (HSG), çoğunlukla çekimden sonra kadınların daha kolay hamile kalmalarına yardımcı olmaktadır.

Ancak kadınların farklı kaynaklardan edindikleri bilgilerden dolayı rahim filmi çektirmek istememeleri de sık görülen vakalardan biridir. Ağrılı olabileceği düşünüldüğü için, başkalarının fikirlerine önem verildiği için veya rahim ağzından katater yerleştirildiği için ciddi problemlerin yaşanabileceğini düşünen kadınlar, bebek sahibi olmak istemelerine rağmen tedavilerini ertelemekten de geri durmazlar.

Rahim filmi Biyorad' da ağrısızdır!

Uzmanlar, rahim filmi hakkında bilgi verirken, kesinlikle "ağrısız bir işlem" olduğunu belirtmektedir. Hatta öyle ki daha önce film çektiren kadınlara sorulduğunda, herhangi bir ağrı duymadıklarını aksine çekimden hemen sonra gündelik yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebildiklerini aktarmaktadırlar. Aslında HSG' nin ağrılı veya ağrısız olması, tamamen filmin çekildiği yerde bulunan teknolojiye bağlı olarak gerçekleşmektedir.

Ağrısız rahim filminin yapılabilmesi için öncelikle filmi çeken kişinin alanında tecrübeli olması gerekir ve çekimde herhangi bir kanama veya ağrının oluşmamasına dikkat etmelidir. Yani işin kısacası doğru yerde HSG çektirmek, korkulan durumların ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Neden rahim filmi çekilmelidir?

Günümüz yaşam koşullarının bozulduğu gerçeği herkesçe kabul edilmektedir. Çevresel faktörlerin değiştiği, beslenme alışkanlıklarının ve tüketilen gıdaların değiştiği günümüzde yeni türemiş birçok hastalık bulunmaktadır. Kadınlarda ise jinekolojik durumlar eskiden olduğu gibi günümüzde de kendini göstermektedir.

Gerek doğuştan gerek doğumdan sonra gerekse de menopoz dönemlerinden sonra hormon seviyesinin düşmesi ve çevresel faktörlerden dolayı oluşan rahim hastalıkları, kadınların pek ciddiye almadıkları hastalıklar olsa da aslında ölümcül olma oranı en yüksek risk grubunda yer alan hastalıklardır. Erken sürede tedavi edilmemesi durumunda infertilite (kısırlık), rahim kanseri gibi çok riskli rahim hastalıkları meydana gelebilmektedir.

Gelişmiş modern tıp dünyasında bu tip durumlara karşı alınan önlemleri değerlendirmek ise her kadının belki de başlıca görevlerinden biridir. Özellikle son yıllarda kendinden daha çok söz ettiren rahim filmi (HSG) ile tedavi olmak, kadınlar için hayati önem taşımaktadır.

Rahim filminin her iki üst köşesinde bulunan ve yumurta hücrelerinin rahim içerisine taşınmasını sağlayan fallop, bazı durumlarda doğumsal nedenler ile kapalı olabilmektedir. Rahim tüpü kanalı olarak da bilinen fallop tıkanmasına karşın etkili bir çözüm olarak üretilen rahim filmi (HSG) çekiminde kullanılan radyoaktif madde, aynı zamanda fallop tıkanıklıklarının da önüne geçmektedir. Genellikle bazı kadınlar, çekimden 6 ay içinde adet kanamalarının kesildiğini belirtmektedir. Aslında bu bir hastalık değil, hamile kaldıklarına dair güzel bir işarettir.

Rahim filmi nerede çekilir?

İstanbul'un Anadolu yakasındaki ve Avrupa yakasındaki merkezlerinde HSG çekimi hizmeti veren Biyorad, rahim filmi konusunda yardımcı olan bir kuruluştur. Gerek fiyatlar konusunda gerekse de zamanında çekilmesi konusunda destek sunan kuruma çağrı merkezi numarasından ulaşarak HSG hakkında ayrıntılı bilgi alabilir, çekim için randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Biyorad, rahim filmi işlemlerinde güven ile aranabilecek adreslerden biridir. Biyorad' dan detaylı bilgi ve randevu almak için 0212 709 98 48 / 0216 709 86 48 / 0850 333 45 24 numaralı iletişim numaralarından arayabilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi