9 Şubat tarihinde akşam saat 21.00 sıralarında, Karadeniz’e kıyısı bulunan birçok şehirde patlamayı andıran sesler duyulmuş, aralarında Zonguldak’ın da olduğu Bartın, Sakarya, Düzce, Kastamonu, Sinop, Samsun gibi illerde hissedilen ses, aynı akşam birkaç saat boyunca belirsiz aralıkla 4-5 defa tekrar etmişti. 

Toz terk ediyor: Yağışlı hava geliyor Toz terk ediyor: Yağışlı hava geliyor

Olayın ardından yetkili kurumlarca net bir yanıt açıklama yapılamazken, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, sesin kaynağının ne olduğunu ve sesin nedeninin tespit edilmemesinde bir güvenlik zaafının olup olmadığı sorularını ilgili Bakanlıklara sormuştu. 

Yavuzyılmaz’ın önergesine İçişleri Bakanlığınca henüz cevap dönülmezken, önerge Milli Savunma Bakanlığı tarafından yanıtlandı.
Bakanlıkça verilen 21 Mart 2024 tarihli yanıtta, Milli Savunma Bakanlığı tarafından Karadeniz’de su üstü unsurları, deniz karakol uçakları, helikopterler, insansız hava araçları ve sahil güvenlik radarları ile keşif gözetme faaliyetlerinin kesintisiz olarak icra edildiği belirtildi. 

Bakan Yaşar Güler imzasını taşıyan söz konusu yanıtta, soru önergesinde belirtilen tarihte ve bölgede bir yüzer mayının da tespit edilemediğinin altı çizilirken, patlamanın gizeminin halen giderilemediği anlaşıldı.

Muhabir: Öznur Güneş