Zonguldak'ın Devrek İlçesi'ne bağlı Tabaklar Köyü sakini 37 yaşındaki Şevket Lülleci, 25 yıl sonra köyüne dönerek seracılık işine başladı.

25 sene İstanbul'da makam şoförlüğü ve taksicilik gibi çeşitli işlerde çalıştığını belirten Lülleci, köyüne dönerek Tarım Orman İl Müdürlüğü'nden aldığı destekle sera kurdurdu. Sakin ve sessiz hayat istediğini ve tarıma verdiği önem yüzünden köyüne dönüş yaptığını belirten Lülleci, gençlere tarım ve seracılığı önerdi.

"SERACILIKTA CANLI PARA VAR"

İstanbul trafiğinden bunaldığını belirten 37 yaşındaki Lülleci "İstanbul trafiğini bilirsiniz. İnsanı bunaltıyor ve yaş da biraz ilerleyince insanın kafası çekmiyor. Sessiz ve sakin bir hayat istedim. Şanslıyım ve Devrek'te baba ocağım var. Artık İstanbul'da durmak istemedim ve Devrek'te bulunan sessiz ve sakin köyüme geri dönmek istedim. Tarım Orman İlçe Müdürlüğü'ne Rıfat Verim Müdürümüzün yanına gittim. Ben aslında Tavuk Çiftliği kurmak istiyordum. O bana seracılığı önerdi. Daha mantıklı olduğunu ve canlı para olduğunu ifade etti. Ürünü ektiğinizde direk satışa sunabiliyorsunuz. Rıfat müdürümüzün yönlendirmesi ile sera kurmaya karar verdim" dedi.

"DEVLET 'ÖNCE SİZ KAZANIN. İŞİNİ BÜYÜTÜRSÜN, ONDAN SONRA YAVAŞ YAVAŞ ÖDERSİN' DİYOR"

Devletin destek konusunda büyük imkanlar sağladığını belirten Lülleci "Kurdurduğumuz seralar 72 bin 500 TL tutuyor. Bunun 40 bin TL. sini ben ödüyorum. 2 yıl geri ödemesi var, İlk iki sene herhangi bir ücret talep etmiyorlar. Bu güzel bir şey ve sera sahibine büyük katkısı var. Devlet sizi 'parayı öde' diye sıkıştırmıyor. Devlet 'Önce siz kazanın. İşini büyütürsün, ondan sonra yavaş yavaş ödersin' diyor. Bu mantıklı bir şey ve benim de kafama yattı, kendi seramı kurdum. Bu sezon 100 kiloya kadar satış yaptım. Daha ürünlerimin hepsi olmadı, onlar da olmaya başlayınca satışlarım devam edecek" dedi.

"BU İŞİ YAPIYORSAK BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YAPMAMIZ GEREKİYOR"

Seracılığın eğitimini de aldığını belirten Lüllleci "Bir yandan işimi devam ettirirken bir yandan özel eğitim alıyorum. Tarım Orman İl Müdürlüğü, İŞKUR'un ve Halk Eğitim'in ortak verdiği eğitim programlarına katılıyorum. Ziraat Mühendisinden 5 ay eğitim alıyoruz. Bu işi yapıyorsak bilinçli bir şekilde yapmamız gerekiyor. Çoğu insan bilinçsiz bir şekilde yapıyor ve ürün alamıyor. Aylık 4 bin TL kazancım var" dedi.

"SERACILIKTA GÜZEL PARA VAR"

İş arayan gençlere de seracılığı öneren Şevket Lülleci "Gençlere önerebileceğim en güzel şey: boş dururken kimse kimseye para vermiyor. Seracılıkta güzel para var. Herkese öneriyorum, ben önümüzdeki bir yıl içinde bir sera daha kurdurmayı düşünüyorum. İşimi büyüteceğim" diye konuştu.

VERİM: "GENÇLERİMİZİN TARIMSAL ÜRETİMDEKİ SAYISI ARTMAYA DEVAM EDİYOR"

Devrek Tarım Orman İlçe Müdürü Rıfat Verim, "2 yıl önceye kadar İstanbul'da yaşayan Şevket Lülleci Devletimizin destekleriyle köyüne dönerek serada sebze yetiştiriciliğine başladı. 2021 yılında, İl Müdürlüğümüz destekleri ve İl Özel İdare Müdürlüğü katkıları ile Sera Projesinden yararlanan kardeşimiz ilk hasadını yaptı. Hayırlı hasatlar olsun inşallah. Gençlerimizin tarımsal üretimdeki sayısı artmaya devam ediyor" dedi.