Kazaya karışan araçlar, tamir edildikten sonra aracın yenilendiğini düşünüyor. Ancak araçta yapılan değişiklik, boyalar ya da değişen parçalar aracın değerini düşürdüğü için araç sahibine maddi açıdan zarar verebiliyor. Aracın değeri düşen vatandaşlar, sigorta şirketlerine konu ile ilgili başvuruda bulunarak değer kaybını geri alabiliyorlar. Konuyla ilgili sigorta şirketi, ekspertiz raporuyla durumu raporlayarak değer kaybının önüne geçiyor. Ödemede, araç sahibine zorluk çıkartıldığı durumda da araç sahipleri 2 yıl içerisinde dava açabiliyor.

ÖNEMLİ BİR ŞARTLARI VAR

Kanunen bu ödemeyi geri almam mümkün. Ancak ekspertiz tarafından hasar tespit sırasında, raporların içerisinde değer kaybının da eklenmiş olması gerekiyor. Bu değer kaybını maddi olarak belirterek, yazılı bir şekilde başvuru yapılmalı. Araç sahibine değer kaybı ödenmediği zaman mahkeme yolu açılıyor. Kasko yaptıran sürücülerin poliçelerinde bazı durumlarda bu durum teminatlar arasında bulunuyor. Bu sebeple araç sahipleri kasko yaptırırken, kendilerinde olan hakları iyi bir şekilde incelemeli.

HUKUKÇULARA BAŞVURABİLİRSİNİZ

Bu işlemler için, kaza yapan kişinin herhangi bir kişiyi ihtiyacı bulunmuyor. Kişi, 2 yıl içerisinde sigorta şirketlerine başvurarak, işlemleri kendi başına herhangi bir aracı olmadan da gerçekleştirebilir. Eğer sigorta şirketleri ödemeye yanaşmaz ya da herhangi bir anlaşmazlık olursa, hukukçulara başvuruda bulunabilirsiniz.

ARAÇ HASAR KAYBI NASIL HESAPLANIYOR?

Kaza yapan aracın hasar kaybının hesaplanabilmesi için bir takım kriterler ön plana çıkıyor. Aracın markası, modeli, üretim yılı, kilometresi trafiğe çıkış tarihi gibi bilgilerle hesaplanmaktadır. Bunun için şu belgeler hazırlanabilir:

  • Hasara ait olan fotoğraflar
  • Sigorta poliçesi
  • Servis faturası
  • Servis raporu
  • Kaza tespit tutanağı