3 Eylül 1968 günü Bartın'da saat 10.20'de Ms 6.5 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş ve büyük bir gürültüyle çok sayıda ev yıkılmıştır (Şekil 1). Alınan bilgilere göre Bartın'da 4 saat boyunda 9 deprem daha meydana gelmiş 29 tane vatandaş hayatını kaybetmiş ve 2 bin 478 bina hasar görmüştür. Halk gece dışarıda konaklamıştır. Yağmurlu hava, hayatı daha da zorlaştırmış, içme suyu ile elektrik sıkıntıları yaşanmıştır.

3 Eylül 1968 günü saat 10.34'te Büyük Liman'dan bu yana, yani doğudan gelen küçük bir taşma dalgası, 100 metre kadar karaya sokulmuş, 14 dakika sonra gelen ikinci dalga 60 metre daha içeriye sızmıştır. Dalga, odun parçaları ve sehpalarını, yani gemi kızaklarını sürüklemiş olmakla kalmamış, birçok kayığı da karaya oturtmuştur.

3 Ekim gününe kadar, yani tam bir ay süreyle, zemin sarsıntısı günde 1-2 kez olmak üzere devam ettikten sonra tamamen dinmiş göründü. Ancak 3 günlük bir tam sükunetten sonra, 6 Ekim günü saat 17.47 de yeniden sarsıntılar olduğu gibi, 8 ve 12 Ekim günleri de sarsıntı kaydedildi. Bu sarsıntı artçılarının birkaçında, Amasra'da birçok pencere camı kırıldı. Sarsıntılar arasındaki aralıklar gittikçe büyümek ve sarsıntı şiddetleri gittikçe azalmakla birlikte, aralık ayı sonuna kadar kesin bir dinme meydana gelmedi.

Başlıca zarar gören saha olarak Amasra - Bartın - Kayadibi - Cumayanı - Çakraz mevkileri (Şekil 2) gösterilmektedir. Bu bölge içinde özellikle genç alüvyonlar üzerine inşa edilmiş evler sarsıntıdan zarar görmüşlerdir. Sıkı zemin üzerine yapılmış olan evler ise, geniş ölçüde zarardan korunmuşlardır. Pek tabidir ki, nedenleri söz konusu evlerin inşa tarzına bağlı birçok istisnalar da yok değildir. Sıkı zemin üzerine oturmuş evler, yaşlı veya kötü inşa edilmiş olmaları halinde, sarsıntıdan zarar görmüş oldukları gibi, alüvyonlar üzerine yapılmış evler de dikkatli inşa edilmiş olmaları halinde, büyük ölçüde korunmuşlardır. Zarar görmemiş olan evlerin dikkati çeken çoğunluğunda sadece bacalar yıkılmıştır ki, bu da bu gibi evlerin bundan sonraki inşalarında daha dikkatli davranmak gerektiğini gösterir bir işarettir.