Samsunspor – Alanyaspor maçının ardından Samsunspor – Alanyaspor maçının ardından

Sosyal Medyada yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Zonguldak Nostalji Sayfayı Editörü Yüksel Yıldırım, Znguldak Kömürspor’u ele aldı. 
İşte o paylaşım: 
“1966 Zonguldakspor” ruhu tekrar yaşatılmadığı surette takım başarılı olamaz.
Zonguldakspor takımının eski ve yeni armalarında yazan, kuruluş tarihlerindeki 20 yıllık kaybın patent izninden kaynaklanan durumu, ruhuna gölge düşürmektedir. Maddi yetersizlikten kaynaklanan bu kaybın telafisi aşılarak ancak eski ruh geri kazanılabilir. 
Geçmiş yakın dönemde kazanılan kupanın, kulüp binası yerine kişiye özel mekanlarda elden ele dolaştırılması takım ruhuna leke düşürmüştür. Halktaki izdüşümü gönül kırıcı olmuştur… İşçi milli takım ruhu kişiler bazında değil, toplumsal bazda ortak akıl ve birliktelikle hayat bulabilir.
Ankaraspor-Nazilli Belediyespor karşılaşmasını şike tartışmasını sonuca bağlayacak, TFF’den gelecek karara odaklandığımız şu kritik günlerde; verilen karar İster Zonguldak Kömürspor'un küme düşmesine neden olsun, isterse ligde kalma mücadelemiz devam ede dursun yani sonuç ne olursa olsun; gönül bağı sağlanamadığı ve “kuruluş 1966” tarihi tekrar geri kazanılmadığı surette ilerleme kolay olmayacaktır…
1966 KURULUŞ ZONGULDAKSPOR ruhunun köklü bir misyonu vardır.
Zonguldak’ın futbolla takım ruhunun Maden Mektebi’yle birlikte şehre kazanıldığı bilinmektedir. 1924 yılında Türkiye’de ilk olarak Maden Mühendisi yetiştirmek için açılan maden yüksekokulu öğrencilerin sosyal bakımdan gelişimine de büyük önem vermiştir. Spor dalları olarak binicilik zorunlu ders olurken futbol, voleybol ve tenise önem vererek bu alanlarda dışarıdan öğretmenler getirmiştir. 
O yıllarda okul takımı destekli kurulan ‘Karaelmas’ adlı futbol takımının, formaları üzerine okulun arması da olan “çapraz çekiç-tokmak” kullanılmıştır. Futbol takımının logosu 1945 yılında ‘Kömürspor’ kurulana kadar uzun yıllar bu armayla yaşamıştır. Bugün aynı takım arması simge olarak Zonguldakspor formalarının üstünde yaşatılmaktadır.
Bugün halen aynı forma renklerini de kullanan takım; 1945 yılında daha profesyonel bir yapıya sahip olabilme adına EKİ kurumu ve maden işçilerinden destekli, kırmızı-lacivert renkleri kabul edilmiştir.
16 Temmuz 1966 tarihinde Kömürspor ve Esnafspor'un birleşmesiyle kurulan “Zonguldakspor”; dünyanın en fazla üyesi olan spor kulübü. İşçi Milli Takımı ünvanıyla, 14 yıl aralıksız Süper Lig'de mücadele etmiş bir takımdır...
Neden kırmızı-lacivert sorusunun kutsal bir efsanesi vardır.
1945 yılında kurulan yeni futbol takımı formasının renklerinin seçiminde ana etken, 1943 yılında Armutçuk’ta gerçekleşen metan gazı patlamasında kaybedilen 63 maden işçisinin trajedisinin etkisi olmuştur. Havzada kaybedilen canların, yaşanan dramların, dökülen kanların temsili renkleri bu maden kazasından sonra kabul edilir.  Madenci futbol takımı, Emeğin milli takımı gibi benzetmeler takım renklerine de yansımıştır.
“Zonguldakspor takımımızın renkleri LACİVERT-KIRMIZI’dır.
LACİVERT: Madencinin elbisesi 
KIRMIZI: Şehit madencinin elbisesine düşen KANIDIR” fikri kabul görmüştür.
Zonguldak’tan ayrılan Bartın ve Karabük illerinde de forma rengi hep LACİVERT ve KIRMIZIDIR.

Kaynak: Haber Merkezi