Batman Üniversitesi Fen-Edebiyat Anabilim Dalı Başkanı Hanife Alaca, '1831 tarihli Devrek Kazası Nüfus Defteri' adlı kitabı yazdı.

Devrek İlçesi, ilk nüfus sayımlarına göre Devrek kazası bir merkez ve 16 köyden meydana geliyordu. 1831 yılına ait Devrek kazası nüfus bilgilerini içeren bu çalışmanın, Devrek tarih ve kültürüne ışık tutması ve Devreklilerin kendi geçmişleriyle bağ kurmalarında bir nebze de olsa katkı sağlaması umut ediliyor.

'1831 tarihli Devrek Kazası Nüfus Defteri' kitap hakkında bilgiler şöyle;

Bu kitap, Osmanlı Devleti'nin yapmış olduğu ilk nüfus sayımında Devrek kazası kayıtlarını içermektedir. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde bulunan 675 numara ile kayıtlı M. 1831 tarihli Bolu Sancağı Nüfus Defteri'nin 508 ila 602 varakları arası "Ahali-i kaza-i Devrek der-Liva-i Bolu" başlığı altında Devrek kazası ve köylerinde bulunan Müslüman nüfusu içermektedir.

İlk nüfus sayımlarına göre Devrek kazası bir merkez ve 16 köyden meydana gelmekteydi. Devrek kazasına tabi köylerde toplam Müslüman nüfus 6106 olarak kaydedilmektedir.

1831 yılına ait Devrek kazası nüfus bilgilerini içeren bu çalışmanın, Devrek tarih ve kültürüne ışık tutması ve Devreklilerin kendi geçmişleriyle bağ kurmalarında bir nebze de olsa katkı sağlaması umut edilmektedir.

Hanife Alaca kimdir?

İlk ve orta öğrenimini Zonguldak'ta, lisans eğitimini Kırıkkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde tamamladı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde "55 Numaralı Mufassal Deftere Göre XVI. Yüzyıl Sonlarında Prizren" başlıklı tezi ile Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. 2012 yılında Batman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Daha sonra, 2013 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya devam etti. 2017 yılında "XV. ve XVI. Yüzyıllarda Prizren Sancağı" başlıklı tezi ile aynı üniversitede Doktora eğitimini tamamlamıştır. 2017 yılından itibaren Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı ve halen bu görevini sürdürmektedir.