Dünyaya gelen her bebeğin bağışıklık sisteminin düşük olduğu gibi 6. ayına kadar sindirim sistemi de zayıftır. Katı yiyecekleri sindirmekte güçlük çekeceklerdir. Buna bağlı olarak kabızlık, besinlere karşı oluşan alerji, egzama oluşturur ve şeker hastalığı riskini artırır.

Bebeğinize 4. ve 6. ayında katı besinler verebileceğinizi de öneren pediatri uzmanları, bebeğinizin 6. ayına kadar doktorunuz önermedikçe anne sütüne bağlı kalınması gerektiğini vurgulamaktadırlar. Bebeklerin 4. aya kadar süren emme işlevi için önemli olan dil atma refleksleri nedeniyle anne sütünden hariç besini kabul edemezler ve ağızlarına aldıkları kaşık veya yiyecekleri dilleriyle iterler. Bazı bebeklerde 3. ayından sonra sindirim sisteminde diğer bebeklere göre hızlı gelişme görülür fakat dil atma refleksleri nedeniyle katı besinler almaya hazır değillerdir. Bebeğinizin 4. aydan itibaren enerji ihtiyacı fazla olacaktır. Bu nedenle dördüncü ve altınca aylarında ek kalori sağlaması için katı besinlere başlamak ideal olacaktır. Unutmayınız ki bebeğinize anne sütü yetiyorsa ek besine geçiş için altıncı ayına kadar bekleyiniz.

6 aylık bebek ek besin almaya başladığında anneler gün içerisinde uygun besin zaman çizelgesi belirlemelidir. Gün içerisinde rahat olduğunuz, bebeğinizin karnının aç olduğu ve uykusunun olmadığı zamanlar hem sizin hem de bebeğiniz içi ideal zamanlardır.

Ek besin sürecinde verdiğiniz besinlerin bebeğinizin boğasına kaçmasını önlemek için bebeğinizi oturur pozisyonda tutun. Altıncı ayıdan sonra mama sandalyesine oturabilen bebekleriniz için mama sandalyesi de kullanabilirsiniz. Ayrıca katı gıdaları biberonla değil kesinlikle kaşıkla verin. Aksi halde bu gıdalar bebeğinizin nefes borusuna kaçabilir.

Bebeğinizin her öğünde alacağı besin miktarı her ay fazla olacaktır. Yanlış kilo alımının önüne geçmek için ek besinler bebeğiniz oturur pozisyondayken kaşıkla azar azar veya sıvı gıdalarda her yudum arasında dinlenerek verilmelidir. Böylelikle bebeğinize doyduğunda durmayı öğretmiş ve ileri yaşlarında sağlıklı beslenmesinde rol oynayan yeme alışkanlıklarının temelini atmış olacaksınız.

Bebeğiniz için mama kaşıkları tercih ederken küçük çay kaşığı boyutunda olan ve rahatça kullanabileceğiniz ebatta kaçıklar seçmelisiniz. Mama yedirdiğiniz esnada damağına zarar vermesini engellemek için de plastik kaşıklar kullanmanız önerilir. Besin sürecinde kaşık yardımıyla mama verdiğinizde yarım çay kaşığı kadar bir miktarla başlayıp onunla konuşarak bebeğinize yardımcı olun. İlk aldığı lokmasını ağzında geveleyebilir, ağzındakileri yüzünüze püskürtebilir veya burun kıvırıp tümüyle reddedebilir. Öncelikle bebeğinize biraz süt verin ve daha sonra yarım çay kaşığı kadar ek besin verin. Bu gıdadan sonra muhakkak yine öğünü sütle bitirin.

Katı gıdalar ile bebek beslenmesi sürecine geçtiğinizde bebeğiniz bu gıdaları ilk zamanlar kabul etmeyecektir. Çoğunu geri çıkaracak ya da birçoğunu üzerine bulaştıracaktır. Bunun olmasını engellemek için yutmayı öğrenene kadar bir iki çay kaşığı kadar besin vererek, öğünlerini yavaş yavaş arttırın.

Pirinç muhallebisi bebeklerin tanıştığı ilk katı besindir. Arpa maması ve yulaf ezmesi de daha sonra karşılaşacakları besinlerdir. Ancak bu besinler çok küçük bebeklerinizde alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Bu nedenle buğday ve tahıl grubu yerine küçük kavanozlarda bulunan hazır mamaları anne sütü veya su ile karıştırılarak bebeğinize vermeniz hem daha sağlıklı hem de daha pratik olacaktır. Anne sütü ile beslenme bebek sağlığı için olmazsa olmaz bir faktördür.

Bebeğinize mama seçerken glütenden arındırılmış pirinçli kahvaltılıklar, püre haline getirilmiş sebze ve meyveler tercih edebilirsiniz. Yeşil sebzelerden önce havuç ve kabak püresi ile tatlı portakal püresi başlangıç sürecinde bebeğiniz için daha sağlıklı olacaktır. İçerisinde mısır bulunan mama veya ek besinler altıncı ayından önce vermemeniz önerilir.

Bu katı besinler günde iki defa şeklinde süt beslenmelerinin arasında bebeğinize verebilirsiniz. Böylelikle yeni gıdaları tek tek ve 3 - 4 gün aralıklarla bebeğinize sunmuş olup, herhangi bir alerjik reaksiyon gelişip gelişmediğini takip edebilirsiniz. Alerjisi olan besinlere karşı tepkisini de ishal veya deride kızarıklık olarak gösterecektir. Alerjisi olduğunu anladığınız besinleri tekrar vermemeye özen gösteriniz.