Çaycuma emekli öğretmen, Şair, Halk Ozanı Mehmet Paşkahyaoğlu 1980’de, siyasi nedenlerle 2 ay tutuklu kaldığı cezaevinin bahçesinde bu kez türkülerini söyleyip şiirlerini okudu. Cezaevinde kaldığı dönemde çekilmiş fotoğraflarını da gösteren Paşakahyaoğlu, “Bana suçun neydi, diye soruyorlar. Her sorana söylediğim gibi, tek suçum var, o da öğretmen olmak. Tam 44 yıl önce burada 2 ay kaldım. O zaman da burada sazımla türküler söyledim. Ama şimdi burada, sizin aranızda, olağanüstü güzellikteki bir ortamda türküler söylemek çok daha güzel.” dedi.

Fabrikaya kadın işçi alınacak Fabrikaya kadın işçi alınacak

TÖB-DER’E ÜYE OLDUĞU İÇİN TUTUKLANMIŞ

Çaycuma Belediyesi tarafından restore edilerek “Kaymakam Serkan keçeli Kültür Merkezi” adıyla Çaycumalıların hizmetine sunulan eski cezaevinin bahçesinde okurlarıyla da söyleşen Paşkahyaoğlu, kendi deyimiyle öküzün altında buzağı arandığı bir dönemde, yasal olarak kurulmuş öğretmen derneği olan TÖB-DER’e üye olmaktan tutuklanmış. Paşkahyaoğlu, suçlamaların tamamından berat etmiş ama derdinin anlatıncaya kadar yattığı toplam 7,5 ay hapis de yanına kar kalmış.

AŞIKLIK GELENEĞİNİN SON TEMSİLCİLERİNDEN

Aşıklık geleneğinin Çaycuma’daki son temsilcilerinden olan Mehmet Paşakahyaoğlu son çıkan “Cumhuriyet Sevdalısı Bir Öğretmenin Anıları-Şiirleri” adlı kitabını da imzaladığı etkinlikte, şiirlerini okurken, sözlerini kendisi yazıp, kendisi bestelediği Çaycuma temalı türkülerini de söyledi. Cezaevinde yapılan düzenlemeleri çok beğendiğini de ifade Paşakahyaoğlu, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Paşakahyaoğlu (Büyük)

Kaynak: Haber Merkezi