Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamada, ”Karadeniz'de birkaç ay içinde petrol keşfi için sondaj yapılacak” dedi.

AK Parti kulisleri hareketlendi: Erdoğan düğmeye bastı AK Parti kulisleri hareketlendi: Erdoğan düğmeye bastı

 Konu ile ilgiki son durumu MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş ile Enerji Uzmanı Sinan Furat

Karataş açıkladı. Karataş: “Karadeniz’de arama faaliyetlerinin birkaç aşaması var. Öncelikle sismik gemilerle nerede potansiyel olup olmadığının tespit edilmesi lazım. Potansiyel bulduğunuzda sondaj kuyusu açmanız gerekiyor. Birtakım mühendislik ve bilimsel çalışma yapmanız lazım. Bulunduğu taktirde çıkartılma tarafına geçiliyor. Türkiye sismik gemilerle bir süredir Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’de çalışmalar yürütüyor. Batı Karadeniz’de de potansiyel hala devam ediyor. Bizim komşularımızın Karadeniz sahasındaki sınırlarında bile petrol ya da doğal gaz kaynakları bulunduğuna dair emareler olduğunu biliyoruz.

hem Batı Karadeniz hem Orta Karadeniz hem de Doğu Karadeniz’de aramalar devam ediyor. Doğu Karadeniz’de sadece doğal gaz değil, petrol ile ilgili bazı emareler olduğu bilgileri var. Hatta vatandaşlar bile Rize Çayeli açıklarında deniz yüzeyinde petrol sızıntısı olduğunu söylüyor. Bu çalışmalar bir süre sonra netleştirilip açıklanacaktır.

Sayın Bakanımızın açıklaması ile 2-3 ay sonra bir sondaj kuyusunun açılacağından şunu anlıyoruz: Sismik süreç bitirilmiş, demek ki olumlu birtakım emareler alınmış, devletimiz burada bir kaynak olduğunu tespit etmiş, bunun kesinleştirilmesi, mühendislik hesaplarının yapılması ve fiziksel temasın sağlanması için sondaj yapılması aşamasına geçilmiş. Bu aslında bize müjdenin öncesindeki müjde haberini vermiş oluyor. Sonrasında tabi burada birkaç aylık çalışma gerekecektir. Bulunduğu taktirde hesaplamalar yapılacaktır. Bu 2 ile 6 ayı bulabilir'dedi.

Kaynak: Haber Merkezi