Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, TTK'ya alınacak 2000 işçinin yeterli olmadığını, bunun üzerine yeniden talep yapacakları söyledi. 

TTK'ya işçi alımında köy köy kura yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Mutlu "Kura olmadığı takdirde mülakat olsun ancak bunda da maalesef üzülerek ifade ediyoruz ki bu işe her yerden bir şaibe karışabiliyor. Torpil gibi şeyler oluyor. Cumhurbaşkanı da bu tür mülakatların haksızlığa sebep olduğunu ifade ediyorlar. Mülakatların kaldırılacağınza yönelik seçim meydanlarında şahit oluyoruz" dedi. 

TTK'ya alınacak 2000 işçi ile ilgili görüşlerini paylaşan İsa Mutlu, şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanımız bir açıklama yapmıştı. Deprem bölgesinde üstün bir efor sarf eden maden işçisine müjde olarak, Zonguldak halkına müjde olarak bin işçi alınacağını ifade etmişlerdi. Devleti yönetenler artık şunu biliyor. 
TTK’nın yaşaması gerektiğini, bunun içinde işçi alınması gerektiğini yıllardır anlatıyoruz. Bu manada 2019 yılında 1.500 işçi alınmıştı. O gün bugündür yeniden işçi alımı için mücadelemiz sürüyor. Cumhurbaşkanı bin işçi açıklamasının ardından sendika olarak bunun yetersiz olduğunu, bu sayının çıkarılabilecek maksimum seviyeye çıkarılması gerektiğini 3 binlere çıkarılması gerektiğini TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Ergün Atalay’ın desteğiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ilgili bakanlıklara ilettik. Tabi ki taleplerimizin ne kadar makul bir talepler olduğunu biz üstüne basarak Zonguldak halkı adına anlattık. Mazeretimiz şu idi. Eskiden gruplu çalışma sistemi vardı TTK’da. İşçilerimiz bir ay çalışıp bir ay dinleniyordu. Çalışmadıkları sürede köylerinde tarım ve hayvancılık yaparak ekonomiye katkıda sunarlardı. Sadece enerji ihtiyacının karşılanması için değil ülkenin tarım sektöründe de çalışarak çift tarafta kazanım elde ederdik. 
Tarım ve hayvancılığın zor olduğu bu dönemde hem enerjide tedarikimize faydalı olması için taşkömürü sektörünün yaşaması için arkadaşlarımızın köylerden alınıp köylerde yeniden tarım ve hayvancılığın canlanması konusunda çok faydalı olacağını isabetli karar olacağını ifade ettik. Çalışma bakanımız ve Enerji bakanımızın görüşleri de olumlu yönde oldular. Sayın Cumhurbaşkanımıza bunu ilettiler ve Cumhurbaşkanımız Filyos’ta 2 bin işçi açıklamasını yapmıştı. Bu yeterli mi değil. İvedilikle daha çok işçi alınması lazım ancak şu bir gerçek ki şu anda nefes alınabilmesi için kurumun işçi açıklarının giderilmesi adına önemli bir adım atılmış oldu ancak bu yeterli değil.
Biran önce işçilerin müracaatlarının alınması ve hızlı bir şekilde işbaşı yaptırılması lazım. Bu arkadaşlarımızın işbaşı yaptırılıp eğitim seviyelerine tamamlanması için işe motive olmaları için uzun bir zaman lazım. Bu zamanı kaybetmemek adına bu arkadaşların verimli hale getirilmesi için kurumumuzun ivedilikle kazanabilmesi için ivedilikle bu işe girecek arkadaşlarımızın müracaatlarının hızlı bir şekilde alınması ve bu sürecin sonuçlandırılması gerekiyor.
Ben bölgelerdeki siyasetçilerimize seslenmek istiyorum. Bu süreci hızlı bir şekilde sonuçlandırmak için taşın altına herkes elini koysun. En kısa sürede bu süreç sonuçlanırsa hem Zonguldak adına hem TTK adına hem ülkemiz adına hayırlara vesile olacaktır diye düşünüyorum. Bu manada işçi alımı sürecinde en azdan en çoğa kadar katkısı olan iktidarı olsun muhalefeti olsun başta TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Ergün Atalay başkanımıza ve emeği geçen herkese ve Cumhurbaşkanımıza bu kararı olumlu şekilde sonuçlandırdıkları için teşekkür ediyoruz. Ancak sürecin hızlı şekilde sonuçlanması için bir adım daha atılmasını talep ettiğimizi buradan duyurmak istiyoruz." 

TTK'ya işçi alımı belirlenmesinde uygulanacak kura yöntemi ile ilgili konuşan Başkan Mutlu şunları söyledi:
"Bizde müreffet köy uygulaması diye daha önce uygulanan bir sistem var. Yani her köyden işçi alınmasına yönelik. Müracaat edenlerin yüzde kaçı kadarsa oranların belirlenip işçi alınması gerektiğine inanlardanız bizde sendika olarak. Bu tür alımda köylerde canlanma olur. Böyle olmayınca bazı illerden çok alındı, bazı yerlerden hiç alınmadı. Bunu önceki alımda gördük. Dolayısıyla bu dağılımı adaletli şekilde yapmak için köy uygulamasının köylere kontenjan verilmesi gerekiyor. Ancak o yapılırken dahi kura yapılması lazım.  Kura olmadığı takdirde mülakat olsun ancak bunda da maalesef üzülerek ifade ediyoruz ki bu işe her yerden bir şaibe karışabiliyor. Torpil gibi şeyler oluyor. Cumhurbaşkanı da bu tür mülakatların haksızlığa sebep olduğunu ifade ediyorlar. Mülakatların kaldırılacağınza yönelik seçim meydanlarında şahit oluyoruz. Bende bunun doğru olduğuna inanıyorum. Kesinlikle kura olması lazım. Ancak her köye adaletli şekilde yayılma olacak şekilde kendi aralarından kura çekilmesi şartıyla bu sistemin adaletli şekiklde sonuçlanması en büyük arzumuz." 

Haber: Öznur Güneş

Editör: Metin Özden