İLK KADIN BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ...

Türkiye'de kadınlar ilk önce, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına kavuştu.
3 Nisan 1930'da Belediye Kanununun da yapılan düzenlemeyle yerel siyasette yer alma ve yöneticileri belirleme hakkı elde eden cumhuriyet kadınları, en demokratik haklarını ilk kez bu yılın sonuna doğru gerçekleşen seçimlerde kullandı. Çok sayıda kadın belediye meclislerine girdi.
Zonguldak'ta 15 Haziran 1933 tarihinde yapılan belde seçimlerinde Mürüvvet Zihni ve Mihriban İhsan ilk seçilen kadın meclis üyeleri oldu.

İLK KADIN MUHTARLAR...

1933 yılına gelindiğinde Köy Kanununun da yapılan değişiklikle kadınlar artık muhtar ve heyetlerine seçme ve seçilme hakkına da sahip oldu.
12 Kasım 1933 tarihinde yapılan ilk yerel seçimde, Aydın'ın Çine ilçesine bağlı Demirdere köyünde, (Bugünkü Karpuzlu ilçesi) seçimi kazanan Gül Esin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın muhtarı olarak tarihe geçti.
Zonguldak'ta 1933 yılında yapılan seçimlerde ilk olarak Ereğli'ye bağlı Çaylıoğlu Köyünde Münevver Hanım Nam-ı diğer Hoppa Münevver köy muhtarı seçildi.

İLK KADIN MİLLETVEKİLİ...

Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkını veren yasal düzenleme, 1934 yılında Anayasa ve Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılması sonucu gerçekleşti. 5 Aralık 1934 tarihinde görüşülen öneri, 317 sandalyeli Meclis'te, 258 milletvekilinin katıldığı oturumda ve tamamının oyuyla kabul edildi. Böylece kadınlar 22 yaşında seçme, 30 yaşında seçilme hakkına sahip oldu.
Zonguldak'ta 2 Mayıs 1954 tarihinde yapılan genel seçimlerde, Demokrat Parti milletvekili adayı olarak katılan Edibe Sayar Zonguldak'tan ilk ve son seçilen kadın milletvekili olarak tarihe geçmiştir.

MERKEZDE İLK KADIN BAŞKAN ADAYI...

Zonguldak merkez belediyesi görevine kadın başkan hiç gelmemiştir.
1996 yılında yapılan belediye seçimlerinde MHP adayı Nesrin Kavi ilk kez Zonguldak merkezde kadın belediye başkan adayı gösterilmiş olsa bile seçilemedi.

2 Nisan 2014 tarihinde gerçekleşen Zonguldak belediye başkan seçimlerinde Zerrin Güneş, Saltukova Belediye Başkanı seçilerek, Zonguldak ilinde de ilk kadın belediye (belde) başkanı oldu.